Preturile medii de tranzactionare ale apartamentelor vechi sunt aproape similare in Bucuresti si Cluj-Napoca, dar trendul ramane unul de scadere, cu toate ca ritmul s-a mai domolit iar in unele orase consemnam chiar si mici semne de crestere. Asa arata piata rezidentiala in primul semestru al celui de-al patrulea an de criza, conform unui raport realizat de compania de consultanta pentru evaluare Darian. Incepand cu semestrul I din 2011, compania calculeaza acest indice care reprezinta media preturilor de tranzactionare pe cinci piete: apartamente noi si vechi, terenuri, birouri, spatii comerciale si spatii industriale.

In semestrul I din 2012, pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor vechi, la nivel national, a fost de aproximativ 704 eur/mp, in scadere cu aproximativ 2% comparativ cu semestrul II din 2011. Raportat la moneda nationala de fapt apartamentele vechi au inregistrat o crestere de aproximativ 1%.

"O particularitate a acestei perioade este aceea ca desi apartamentele au cunoscut o scadere continua de la inceputul perioadei de criza, variatia puternica euro/leu din ultima perioada a facut insa ca in majoritatea cazurilor, pentru romanul platit in moneda nationala, apartamentele sa fie de fapt mai scumpe comparativ cu semestrul trecut si cu aceeasi perioada a anului trecut", explica Adrian Crivii, presedintele Darian.

  • In ceea ce priveste pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor noi, la nivelul celor 27 de orase care fac obiectul prezentei analize de piata, acesta a fost de aproximativ 785 eur/mp, in scadere cu aproximativ 2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Raportat la moneda nationala de fapt apartamentele vechi au inregistrat o crestere de aproximativ 1%.
  • O particularitate a pietei rezidentiale ramane apropierea valorilor inregistrate in municipiul Cluj Napoca de cele din Bucuresti in ceea ce priveste pretul mediu la care s-au tranzactionat apartamentele vechi. Astfel, in primul semestru din acest an, pretul mediu de vanzare a apartamentelor vechi a fost in Cluj de 965 eur/mp, iar in Bucuresti de 968 eur/mp. In Bucuresti, pretul mediu unitar al apartamentelor vechi, in semestrul I din 2012 a fost in scadere cu aproximativ 2% fata de semestrul II din 2011 si cu aproximativ 4% mai mic fata de semestrul I din 2011. Raportat la moneda nationala, de fapt apartamentele vechi au crescut atat fata de S2 2011 (1%) cat si fata de S1 2011 (1%).

Apartamente vechi

Capitala ramane cu cele mai mari preturi la nivel national si la apartamentele noi: 1.157 eur/mp in semestrul I din 2012, urmata de Cluj Napoca cu 986 eur/mp si Iasi, cu 949 eur/mp.

De asemenea, la Oradea apartamentele vechi incep sa aiba din nou cautare, pretul mediu de tranzactionare situandu-se in prima jumatatea anului in curs la valoarea de 825 eur/mp, in crestere cu aproximativ 1% fata de semestrul II din 2011.

Apartamente noi

Pretul mediu unitar la nivel national al apartamentelor noi a fost in scadere cu aproximativ 2% fata de semestrul II din 2011 si cu aproximativ 3% fata de semestrul I din 2011. Raportat la moneda nationala, de fapt apartamentele noi au crescut atat fata de S2 2011 (1%) cat si fata de S1 2011 (2%).

Indicele DARIAN surpinde variatia preturilor de tranzactionare intre Semestrul 1 2012, Semestrul 2 2011, si respectiv Semestrul 1 2011, pentru apartamentele situate in blocuri de apartamente, avand ca punct de pornire tranzactiile din baza de date proprie, care contine nu mai putin de 20.000 de trazactii la nivelul intregii tari. La calculul acestui indice s-au eliminat tranzactiile efectuate la preturi extreme folosind formula de calcul a abaterii medii patratice.