Leul a intrat pe un trend temporar de apreciere dupa ce Banca Nationala a plafonat pentru a patra saptamana consecutiv sumele oferite bancilor la licitatia de tip repo. Leul a fost cotat in prima sedinta de tranzactionare a acestei saptamani la un nivel de 4,4667 unitati in fata monedei europene, fata de nivelul de vineri- 4,4819 lei/euro.

Bancherii mai solicitasera anterior Guvernatorului BNR extinderea scadentelor acestor operatiuni de tip repo, dar Isarescu le-a taiat avantul, declarand ca BNR nu este dispusa sa extinda scadentele la operatiunile repo si nici nu intentioneaza sa dea lichiditate bancilor pe baza portofoliilor de credite imobiliare. BNR ofera lichiditate bancilor pe maximum 7 zile si accepta drept garantii titluri de stat emise pe piata interna sau externa. "Daca am majora la doua saptamani, ar cere la o luna. Daca am face pe sase luni, ar cere trei ani. Nu cred ca am atenua discutiile. Se vor gasi unii sa ne critice. Sa vedem ce ne-ar aduce ca si colateral pe trei ani", a explicat Mugur Isarescu.

Aceste operatii pot fi utilizate si pentru a specula impotriva leului. "Valoarea tranzactiilor cu titluri de stat denominate in lei pe piata secundara a inregistrat o evolutie fl uctuanta pe parcursul anului 2011. Incepand cu luna august, valoarea tranzactiilor cu titluri de stat a consemnat o tendinta continua de crestere, in pofida educerii cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara in luna noiembrie. In acelasi timp, tranzactiile de tip repo au crescut semnificativ, atingand in luna decembrie un nivel maxim pentru ultimii doi ani. Similar anului 2010, pe fondul presiunilor de finantare a deficitului bugetar, investitorii s-au orientat in special catre plasarea de lichiditati in certifi cate de trezorerie, astfel incat ponderea acestora in totalul emisiunilor de titluri de stat pe piata primara s-a situat la 73 la suta", se arata in raportul anual al BNR.

Prin operatiunile repo BNR pune la dispozitia bancilor comerciale fonduri pe termen scurt, exact cat acestea cer, la o dobanda egala cu dobanda de politica monetara. Operatiunile repo sunt tranzactii destinate injectarii de lichiditate, in cadrul carora BNR cumpara de la institutiile de credit active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a le rascumpara la o data ulterioara si la un pret stabilit la data tranzactiei.

Operatiunile de acest gen ale Bancii Centrale nu influenteaza decat in foarte mica masura relatia bancii cu clientii de retail, ale caror dobanzi sunt legate de regula de Euribor la 3 sau 6 luni.

Cotatiile sunt efectul atat a interventiilor BNR cat si a deciziei bancii centrale de a limita sumele oferite bancilor prin operatiuni de tip repo.

Vezi aici evolutia monedei nationale pe platforma Bloomberg

"Aceasta depreciere arata scaderea increderii pietelor financiare in economia romaneasca, scadere alimentata de criza politica si de asteptarile negative legate de anul electoral (alegerile parlamentare din toamna). Batalia deschisa dintre Presedintele Basescu si guvernul social-liberal se va transforma cel mai probabil intr-un razboi rece, care va afecta procesul de luare a deciziilor. Politicienii romani ar trebui sa gaseasca o modalitate de a defini coabitarea si sa o faca functionala, altfel problemele pe termen scurt vizibile in devalorizarea leului se vor transmite economiei reale, ducand la cresterea inflatiei, la declinul consumului si investitiilor si la conditii mai dure de refinantare a datoriei publice", se arata intr-un studiu pe tema influentelor politicului asupra cursului de schimb.

Dincolo de impactul asupra ratelor bancare ale populatiei sau companiilor, miscartile de curs afecteaza exporturile si importurile, dar are o influenta directa inclusiv asupra datoriei publice si a inflatiei.

Romania are nevoie de o crestere anuala sustinuta, de cel putin 2%, pentru a mentine datoria publica pe un palier sustenabil. Un nivel mai ridicat al ratei dobanzii la imprumuturi va duce la cresterea raportului datorie publica/PIB. O crestere cu 100 de puncte de baza in rata reala a dobanzii poate adauga echivalentul a 1.1% din PIB la datoria publica. O depreciere de 5% a leului in raport cu EUR, de exemplu, poate adauga echivalentul a 1% din PIB la datoria publica (exprimata in RON). Pe termen scurt, riscul deprecierii leului poate fi amplificat atat de un nivel mai ridicat al ratei dobanzii la imprumuturi cat si de o evolutie sub asteptari a economiei si/sau realizarea unui nivel al incasarilor la buget sub tinta propusa, arata Laurian Lungu intr-un studiu.