Doar un sfert dintre germani considera ca Grecia ar trebui sa ramana in zona euro sau sa primeasca si mai mult ajutor din partea celorlalte tari din uniunea economica si monetara europeana, arata un sondaj realizat de Financial Times si citat de CNBC.

Acest rezultatul scoate in evidenta problemele pe plan intern ale Angelei Merkel, aceasta din urma fiind intr-o pozitie delicata, sub presiunea liderilor europeni de a accepta o prelungire a termenelor in care Grecia sa isi atinga tintele prevazute in programul de ajutorare financiara.

Sondajul FT a fost realizat in randul a 1.000 de adulti din Germania, Spania, Franta, Italia si Marea Britanie si arata ca exista dezacorduri diferite intre nordul si sudul Europei privind mai multe aspecte asupra crizei din zona euro.

Doar 26% dintre germani cred ca Grecia va reusi sa isi plateasca imprumuturile, comparativ cu 77% dintre italieni si 57% dintre spanioli.

Similar, conform sondajului, aproape jumatate (49%) dintre germani cred ca Grecia nu va fi capabila sa se reformeze suficient pentru a nu avea nevoie de sustinere financiara suplimentara din partea UE, fata de 12% dintre italieni si 30% dintre spanioli.

Increderea scazuta a populatiei germane, evidentiata de sondajul realizat in luna august, nu caracterizeaza neaparat si alte state, precum Italia si Spania, unde respondentii nu s-au aratat la fel de reticenti.

In ceea ce priveste Spania, 27% dintre respondenti au spus ca tara nu trebuie sa ramana in zona euro, in timp ce, in cazul Italiei, 21% nu au fost de acord cu mentinerea acesteia in zona euro. In Franta, 32% dintre francezi au spus ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro.

In ciuda diviziunilor in ceea ce priveste Grecia, adultii din toate cele patru state membre ale zonei euro (Germania, Italia, Franta si Spania) raman optimisti si cred ca liderii lor vor fi capabili in a rezolva problemele ridicate de criza.

Italienii s-au dovedit cei mai increzatori, 83% dintre acestia raspunzand ca sunt "oarecum increzatori" in capacitatea liderilor. Pe ultimul loc din acest punct de vedere se situeaza spaniolii, cu 63%.

Pe de alta parte, 44% dintre britanici au spus ca sunt "deloc increzatori" ca liderii europeni vor aborda criza.

In plus, britanicii impart aceeasi perspectiva pesimista a germanilor referitoare la Grecia, insa opinia acestora difera semnificativ in ceea ce priveste eficienta masurilor de austeritate de a ajuta la rezolvarea crizei.

Doar 29% dintre britanici cred ca masurile de austeritate au un "impact negativ" asupra crizei din zona euro, in timp ce majoritatea respondentilor din Germania, Spania, Franta si Italia cred ca acestea au aprofundat criza.