In luna iulie 2012, castigul salarial mediu net a fost de 1556 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 4 lei, cei mai multi bani castigandu-se in zona bancara si a intermedierilor financiare (3811 lei), iar cei mai putini in hoteluri si restaurante (858 lei). In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale salariului net - in invatamant (-3,5%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora si a incheierii contractelor pe perioada determinata iar in sanatate si asistenta sociala cu 0,4%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Citeste aici o analiza a veniturilor in Romania pe grupe de varsta, educatie si dispersie geografica

Indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,7%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122,2%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iunie 2012.

In luna iulie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost usor mai mare fata de luna iunie 2012 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, prime de vacanta) si tichete de masa.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 14,6% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  • intre 10,0% si 11,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
  • intre 5,5% si 9,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de servicii anexe extractiei, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea substantelor si a produselor chimice, cercetare-dezvoltare;

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, castigul salarial mediu net din luna iulie 2012 a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

  • cu 17,9% in telecomunicatii, respectiv cu 15,6% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 6,0% si 7,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
  • intre 3,0% si 4,0% in fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de editare, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii).

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna iunie, astfel:

in invatamant (-3,5%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si a incheierii contractelor pe perioada determinata consecinta inceperii vacantei scolare;

sanatate si asistenta sociala (-0,4%) ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente .

In administratia publica castigul salarial mediu net a crescut usor in luna iulie fata de luna iunie 2012, cu 0,6%, ca urmare a platii in avans a concediilor de odihna.