PAID: Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite- obligatorie si facultativa

de DP     HotNews.ro
Vineri, 7 septembrie 2012, 9:48 Economie | Finanţe & Bănci


Polita obligatorie de asigurare a locuintelor (PAD) acopera trei riscuri de catastrofa naturala - cutremur, inundatii si alunecari de teren - pentru o suma asigurata de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul de constructie. "Obiectivul principal al PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) este gestiunea celor trei riscuri majore de dezastre naturale. Pretul politei are un puternic caracter social, acesta fiind stabilit  astfel incat sa fie accesibil oricarui proprietar de locuinta. Prin despagubirile pe care PAID isi asuma ca le va plati in caz de catastrofa naturala, bugetul central si bugetele locale vor fi degrevate de sume importante, ce vor putea fi alocate sau investite pentru proiecte de anvergura", a declarat Aurelia Cristea, directorul general al PAID intr-un comunicat publicat vineri.

 • Polita de asigurare obligatorie a locuintei poate fi emisa doar de societatile de asigurare actionare PAID (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).
Proprietarii care detin locuinte cu valori de piata peste sumele minime ce pot fi asigurate prin polita PAD, pot incheia asigurari facultative pentru sume asigurate si riscuri suplimentare la orice asigurator autorizat sa practice riscuri de catastrofa naturala, indiferent daca acesta este sau nu actionar al PAID.

 • De exemplu, un proprietar al unui apartament in valoare de 80.000 de euro, situat in mediul urban, va trebui sa incheie o polita PAD pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala, la un pret de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro. Diferenta dintre cei 20.000 de euro, acoperiti prin PAD, si valoarea de piata, de 80.000 de euro, poate fi acoperita  printr-o alta polita, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gama extinsa de riscuri.
PAID urmareste sa faciliteze cetateanului accesul la activarea unei astfel de polite, implementand un sistem mai simplu, mai usor de folosit.
 • "PAID va implementa, in perioada urmatoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele minime prevazute in legislatia in vigoare. Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite - obligatorie si facultativa -, si sa implementam un sistem care sa permita acoperirea riscurilor obligatorii si a celor suplimentare pe o singura polita de asigurare", a precizat Aurelia Cristea.
Proprietarii care nu detin, in prezent, niciun fel de asigurare pentru locuinte pot fi sanctionati cu amenda de 100 la 500 de lei de catre autoritatile locale. In plus, in eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestia nu vor mai primi despagubiri de la bugetul de stat.

Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2017 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  ce hotie (Vineri, 7 septembrie 2012, 10:13)

  gopo111 [utilizator]

  cum adica neaparat sa am asigurare, eu nu am bani de mincare si intretinere si vreti sa dau si la astia, sa ii fac cu p.... mare, s-au dat banii grei ca aceasta lege sa treaca cred, acum doar stau si incaseaza, ca de............. e lege doar
 • +2 (2 voturi)    
  minciuni si manipulari (Vineri, 7 septembrie 2012, 10:16)

  donache [utilizator]

  Stimata D-na Aurelia Cristea - director general al PAID - problema noastra nu este asigurarea facultativa peste 20.000euro! Problema este ca pana acum in asigurarea obligatorie oferita de societatile de asigurare, pe langa cele 3 riscuri aveam si altele, cu probabilitate mai mare de aparitie. Da, era asigurare pana in 20.000euro, dar de exemplu, daca ma inunda vecinul de la etajul superior, puteam fi despagubit. Acum nu. Pentru asta trebuie sa mai dau alti bani la un asigurator.
  Ceea ce ati facut prin modificarile recente este o mare magarie, pentru ca nu va mai intrau bani la PAID. Dar problema degrevarii statului de plata a despagubirilor in cazul celor trei calamitati naturale era rezolvata. Cei care au inteles utilitatea asigurarii obligatorii si avantajul acoperirii si a altor riscuri in 20 euro, si-au facut. Ceilalti, n-ar fi fost despagubiti. Cheltuieli statul roman = 0. Asta a fost scopul infiintarii PAID si era indeplinit. Acum l-ati aruncat la gunoi ca sa aveti bani in PAID.
  Si apropos, cine credeti ca va incheia asigurari PAID cata vreme comisionul aproape ca nu acopera hartia si pixul folosite?
 • +2 (2 voturi)    
  vax asigurare (Vineri, 7 septembrie 2012, 10:37)

  kilipir [utilizator]

  Dar ce asigurare am eu ca statul chiar plateste daunele in cazul producerii evenimentului asigurat?

  Ce garantie am eu ca statul nu face ca si pana acum dand legi de amanare sau esalonare a platilor pe urmatorii 20 de ani, cum a facut cu alte obligatii de plata catre populatie stipulate de lege?
 • 0 (0 voturi)    
  asigurare aiurea (Vineri, 7 septembrie 2012, 10:55)

  break_noon [utilizator]

  rata pentru asigurarea asta reprezinta 1 la 1000.
  dar care este riscul pentru cele 3 tipuri de evenimente, pe toata tara? 1 la 10000, 1 la 100000?
  da, in anumite zone poate ca riscul este de 1 la 10 sau chiar mai mare, insa de ce trebuie sa plateasca toata tara pentru unii care si-au facut casele unde nu trebuie (in zone inundabile, sau pe coasta dealului) ?

  de ce nu s-a cuprins in asigurarea obligatorie riscul de incendiu, si de explozie de la gaze? astea sunt cu adevarat probleme ce pot aparea, peste tot in tara. ca sunt in tara multe orase si sate unde cele 3 evenimente asigurate sunt foarte putin probabile.

  avem peste 40 de societati de asigurare in tara, si doar 12 in paid. si din astea 12 eu stiu doar vreo 3 mai rasarite, iar vreo de 2 stiu ca fac probleme la plata despagubirilor de la RCA. asa ca mie imi arata asta ca paid-ul asta nu e prea serios, si e posibil nici sa nu isi onoreze obligatiile, daca sunt multe evenimente ce trebuie platite.
 • 0 (0 voturi)    
  Statul hot amendeaza victimele hotiei (Vineri, 7 septembrie 2012, 11:40)

  Cetatean Logat [utilizator]

  Statul fura cetatenii cu ajutorul legii. Asigurarea obligatorie a locuintei este doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Sunt multe localitati in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie. Locuitorii acestor localitati nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AU NICI UN BENEFICIU ! Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE era corecta (si morala) doar daca asiguratii isi puteau alege riscurile pentru care doresc sa fie asigurati. In lipsa acestei optiuni, pentru multi cetateni ai Romaniei, aceasta "asigurare" nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul societatilor de asigurari, care nu vor plati niciodata despagubiri acestor persoane, deoarece aceste persoane nu vor fi afectate niciodata de aceste calamitati naturale.
  Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?
 • 0 (0 voturi)    
  PAD (Vineri, 7 septembrie 2012, 14:05)

  Florence_li [utilizator]

  Proprietarii care nu detin, in prezent, niciun fel de asigurare pentru locuinte pot fi sanctionati cu amenda de 100 la 500 de lei de catre autoritatile locale. In plus, in eventualitatea producerii unuia dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestia nu vor mai primi despagubiri de la bugetul de stat --> Sa inteleg ca daca am deja incheiata o polita care acopera mult mai multe riscuri decat cele prevazute in PAD, in acest caz, PAD nu mai este obligatorie, nu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by