- Polita de asigurare obligatorie a locuintei poate fi emisa doar de societatile de asigurare actionare PAID (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).
- De exemplu, un proprietar al unui apartament in valoare de 80.000 de euro, situat in mediul urban, va trebui sa incheie o polita PAD pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala, la un pret de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro. Diferenta dintre cei 20.000 de euro, acoperiti prin PAD, si valoarea de piata, de 80.000 de euro, poate fi acoperita printr-o alta polita, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gama extinsa de riscuri.
- "PAID va implementa, in perioada urmatoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele minime prevazute in legislatia in vigoare. Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite - obligatorie si facultativa -, si sa implementam un sistem care sa permita acoperirea riscurilor obligatorii si a celor suplimentare pe o singura polita de asigurare", a precizat Aurelia Cristea.
Pool-ul s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.
Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.
Ceea ce ati facut prin modificarile recente este o mare magarie, pentru ca nu va mai intrau bani la PAID. Dar problema degrevarii statului de plata a despagubirilor in cazul celor trei calamitati naturale era rezolvata. Cei care au inteles utilitatea asigurarii obligatorii si avantajul acoperirii si a altor riscuri in 20 euro, si-au facut. Ceilalti, n-ar fi fost despagubiti. Cheltuieli statul roman = 0. Asta a fost scopul infiintarii PAID si era indeplinit. Acum l-ati aruncat la gunoi ca sa aveti bani in PAID.
Si apropos, cine credeti ca va incheia asigurari PAID cata vreme comisionul aproape ca nu acopera hartia si pixul folosite?
Ce garantie am eu ca statul nu face ca si pana acum dand legi de amanare sau esalonare a platilor pe urmatorii 20 de ani, cum a facut cu alte obligatii de plata catre populatie stipulate de lege?
dar care este riscul pentru cele 3 tipuri de evenimente, pe toata tara? 1 la 10000, 1 la 100000?
da, in anumite zone poate ca riscul este de 1 la 10 sau chiar mai mare, insa de ce trebuie sa plateasca toata tara pentru unii care si-au facut casele unde nu trebuie (in zone inundabile, sau pe coasta dealului) ?
de ce nu s-a cuprins in asigurarea obligatorie riscul de incendiu, si de explozie de la gaze? astea sunt cu adevarat probleme ce pot aparea, peste tot in tara. ca sunt in tara multe orase si sate unde cele 3 evenimente asigurate sunt foarte putin probabile.
avem peste 40 de societati de asigurare in tara, si doar 12 in paid. si din astea 12 eu stiu doar vreo 3 mai rasarite, iar vreo de 2 stiu ca fac probleme la plata despagubirilor de la RCA. asa ca mie imi arata asta ca paid-ul asta nu e prea serios, si e posibil nici sa nu isi onoreze obligatiile, daca sunt multe evenimente ce trebuie platite.
Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?