21 din cele 27 de tari UE au deficite excesive. Ar trebui sa li se ingaduie un an in plus pentru a le reduce la 3% (analisti europeni)
Autorii acestei note, Benedicta Marzinotto si Andre Sapir, amintesc ca normele fiscale europene, inclusiv Pactul de stabilitate adoptat la inceputul anului, "nu sunt atat de rigide cum s-a crezut".
Statele au dreptul de a se abate de la regulile stabilite, in special in ceea ce priveste deficitul public de 3%, in cazul in care "sunt in recesiune sau daca Zona euro in ansamblul sau trece printr-o perioada dificila", spun acestia, reamintind faptul ca Pactul de stabilitate a intrat in vigoare intr-un moment cand majoritatea tarilor din Zona euro erau deja in procedura de deficit excesiv.
Autorii cred ca "singura modalitate pentru UE sa aplice aceasta clauza a circumstantelor exceptionale este aceea de a oferi un an in plus tuturor tarilor din Zona euro, avand in vedere ca intreaga Zona trece printr-o perioada dificila".
Acesta recomandare trebuie sa vina de la Comisia Europeana si cat mai rapid, inainte ca guvernele acestor tari sa trimita in Parlamentele lor proiectul de buget pe 2013, mai arata nota citata.
In prezent, 21 din cele 27 de tari din Uniunea Europeana sunt in procedura de deficit excesiv, care le obliga sa revina la un deficit de 3% sau mai putin intr-o anumita perioada, sub amenintarea unor sanctiuni.
In cadrul Zonei euro, 13 din cele 17 tari se afla in procedura de deficit excesiv. Singurele care scapa sunt Estonia, Finlanda, Luxemburg si Germania.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon