Pai daca vine un client care isi cumpara doua televizoare si imi spune ca nu are decat cash, ce fac, il refuz ? Decat sa mearga la concurenta, ii fac trei bonuri sau 10 daca e nevoie ca sa ii splitez suma pana cand nu mai e nevoit sa achite cu cardul. La noi, platile cash inseamna pana la 30%, intrucat avem un foarte mare numar de furnizori, spune reprezentantul unuia dintre marii retaileri locali.. Si pe urma, continua acesta, cum si cine ma verifica? Cine sta sa-mi verifice zilnic totalul bonurilor de casa si a incasarilor si sa le compare cu cat transport seara la banca? Poate ca managementul lichiditatii imi impune sa tin mai mult cash pentru a doua zi, sa am sa dau rest clientilor! Daca trageti linie, cel care a venit cu ideea asta e rupt de realitatea economica din Romania de azi”, mai spune retailerul.
E o problema si cu plafonarea banilor platiti intre persoane fizice. Poate Ion nu vrea sa achite prin card si vrea sa simta in mana fosnetul bancnotelor atunci cand plateste. E un drept fundamental, cum sa intri in viata privata a omului si sa-i dictezi pana si asta?, spune un consultant fiscal.
“Noi avem cam 18-20% din plati pe cash, admite un alt retailer. Daca cineva crede ca vom plafone aceste plati prin Ordonanta de Guvern, mi-e teama ca se inseala sau ca nu stie legile care guverneaza economia reala. Daca va aparea o asemenea lege, Guvernul se va mira de cat de driblate sunt Finantele. Mai bine sa ne spuna sa dam suplimentar bancilor un comision de 0,2% si sa platim cum vrem noi decat sa vina cu asemenea aberatii!”, spune un alt retailer din top 5.
- Cine a venit cu ideea?
Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri. Unde au existat doua directii diametral opus. Una a lui Sucu (mobilier) care ar fi spus ca atata vreme cat cetatenii de etnie rroma ii comanda moilier de milioane de euro pe care il achita cash, nu vrea sa-i piarda ca virgula clienti si o alta a lui Gabi Biris care sustinea ca in toata Europa sun plafonate platile cash, asa ca… .
- Cine castiga?
Bancile in mod clar. “Avem personal, avem infrastructura si avem tot ceea ce e nevoie pentru a face fata unei cresteri a volumului de plati”, spun oamenii Asociatiei Romane a Bancilor.
- Cine pierde?
….(completati Dvs)
- Concluzie
Se doreste o lege care nu stie ce impact are in economie, dar care vrea sa faca bine tarii. Evaziunea fiscsaa e ridicata intr-adevar, dar nu poti incerca marea cu degetul pe spinarea firmelor de cate ori ai chef sa vezi cum va functiona ceva
Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion.ro