Guvernul francez a adoptat vineri proiectul de buget care vizeaza masuri de austeritate "fara precedent" pentru anul 2013, de 36,9 miliarde de euro, in scopul de a reduce deficitul public al Frantei la 3% din Produsul Intern Brut, relateaza AFP. Acesta include cresteri ale taxelor pentru gospodariile bogate, taxa de 75% asupra persoanelor care castiga peste 1 milion de euro anual si reduceri de personal in ministerele 'neprioritare'.

Primul ministru francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca acesta este un "buget ce lupta pentru justitia sociala", un "buget ce lupta pentru crestere economica" si de "pregatire pentru viitor", un "buget curajos si responsabil".

Proiectul de buget prezentat vineri de guvern prevede taxe suplimentare de 20 de miliarde de euro (10 miliarde asupra gospodariilor populatiei si 10 asupra intreprinderilor), carora li se vor adauga cele 4,4 miliarde deja votate in timpul verii, precum si alte 10 miliarde de euro in economii ale cheltuielilor statului. Totodata, 2,5 miliarde vor proveni din reducerea cheltuielilor cu asigurarile de sanatate.

Un astfel de efort va fi inedit, intr-o perioada in care cresterea economica este foarte slaba si somajul a depasit 3 milioane de persoane, iar obiectivul reafirmat vineri de guvernul socialist de reducere a deficitului bugetar de la 4,5% in acest an la 3% in 2013 este considerat nerealist de mai multi economisti.

Ayrault a declarat si faptul ca datoria publica a crescut cu aproape 30% in 5 ani, de la 64,2% din PIB in 2007 la 91% la finalul lunii iunie 2012, depasind previziunile guvernului de 90,6% pentru finalul lui 2013. Cheltuielile cu dobanzile vor apasa puternic pe buget si vor reduce spatiul de manevra al guvernului pentru implementarea unor politici economice.

De asemenea, a fost mentinuta si prognoza de crestere economica, de 0,8%, pentru anul 2013, cifra pe care premierul francez o considera "realista si accesibila", in ciuda temerilor economistilor.

Fata de celelalte bugete de austeritate adoptate in ultimii ani de Franta, potrivit lui Francois Hollande, efortul din 2013 este "cel mai important din ultimii 30 de ani". Sau dintotdeauna, conform economistilor.

"O reducere a deficitului cu 1,5% din PIB, este importanta. Si, intr-o perioada de crestere zero, este exceptionala, care nu a mai existat niciodata", a declarat pentru AFP Elie Cohen, director al Centrului National de Cercetare Stiintifica (CNRS).

Textul prevede si desfiintarea a 12.298 de posturi din ministerele considerate neprioritare, dar si crearea a aproximativ 11.000 de posturi in Educatie, Justitie si Politie, pentru a se asigura o stabilitate a efectivelor.

Per total, intre 2011 si 2013, cresterea taxarii in Franta va reprezenta 60 de miliarde. Aceste cresteri vor afecta in principal gospodariile bogate si marile intreprinderi, guvernul incercand sa "crute" intreprinderile mici si mijlocii sau gospodariile mai sarace.

"Noile cresteri de impozite vor 'cruta' 9 francezi din 10", a afirmat Ayrault.

Potrivit simularilor facute de ministerul de Finante, 4,1 milioane de gospodarii franceze, printre care si cele mai bogate, vor trebui sa plateasca mai multe taxe, in timp ce 8,5 milioane vor plati mai putine.

Privind cele 10 miliarde de euro ce vor fi obtinute din taxarea suplimentara a gospodariilor, proiectul legii finantelor cuprinde 3,5 miliarde de euro prin cresterea impozitelor pe venit, un miliard din cresterea taxei de solidaritate asupra averii si 200 de milioane printr-o taxa exceptionala, de 75%, aplicata persoanelor care castiga venituri anuale de peste 1 milion de euro.

Primul ministru a accentuat vointa guvernului de a "readuce increderea si de a intrerupe spirala datoriei", reafirmand ca obiectivul de a reduce deficitul public la 3% din PIB in 2013 este unul "realist, indispensabil".