Este putin probabil ca Zona euro va supravietui in forma sa actuala si mai multe tari vor parasi grupul de 17 membri actuali, a declarat duminica prim-ministrul slovac, Robert Fico.

"Va veni o vreme cand unele tari nu vor putea tine pasul cu ritmul de consolidare a finantelor publice si nu-si vor indeplini obligatiile care le revin. Probabil, doua state nu vor putea sa ramana deci in Zona euro", a declarat Fico pentru canalul Markiza TV.

"In cazul in care Grecia nu este in masura sa isi indeplineasca obligatiile, ar trebui sa existe o iesire controlata" a acestei tari din Zona euro, a spus el, argumentand ca "o iesire necontrolata" ar fi in detrimentul dezvoltarii economice a Slovaciei.

Slovacia,o fosta taracomunista cu populatie de 5,4milioane de locuitorisi unadintre cele mai saracemembre aleZonei euro,a fostsingurul statcare arefuzatsa participe la un ajutor pentru Greciain 2010.

Membra UE din 2004si a Zonei euro din 2009, Bratislavaa impusmasurisevere de austeritatepentru a-si mentinepe linia de plutirefinantele publicein timpulcrizei economice.