- Ne putem astepta ca nivelul psihologic de 4,55 lei/euro sa fie depasit in urmatoarele sesiuni
valutare ferme, temeri care in viziunea noastra probabil s-au accentuat pe masura ce leul s-a apropiat de 4,55/EUR. In consecinta, ne putem astepta ca acest nivel psihologic sa fie depasit in urmatoarele sesiuni, insa nu neaparat astazi, data fiind previziunea optimista a ING pentru indicatorul de incredere din industria prelucratoare din SUA", se mai arata in raportul bancii olandeze.
Rata de schimb pentru calculul accizelor in 2013 va fi stabilita astazi. Cea din 2012 a fost 4,30/EUR iar cursul de referinta al leului calculat de BCE astazi va fi cel mai probabil in jurul valorii actuale de 4,54/EUR. Din perspectiva cotatiilor futures pentru marfuri, pretul benzinei ar putea ajunge la 6,5/RON la inceputul anului viitor - cu aproxmiativ 7% peste nivelul actual (presupunand ca previziunile noastre de EUR/USD 1,20 si EUR/RON 4,65 vor fi validate), mai spune economistul sef al ING.
Pentru licitatia de certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 1 miliard de lei de astazi asteptam cerere puternica in jurul unui randament maxim de 5,85%, in linie cu cotatiile din piata secundara
- Noble Securitie: Leul este singura care a marcat o scadere fata de euro, inregistrand, in acelasi timp, cea mai mare depreciere comparativ cu dolarul american
De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii septembrie, Leul a scazut cu 4,74% fata de dolarul american si cu 4,92% fata de euro. La polul opus al performantelor se situeaza forintul maghiar si zlotul polonez, care au inregistrat cresteri "pe toata linia": dupa primele trei trimestre din 2012, la nivelul tarilor din UE, cele doua monede au avut cele mai mari cresteri fata de Euro si s-au apreciat semnificativ inclusiv comparativ cu dolarul american: Forintul a crescut cu 8,63% fata de Euro si cu 8,47% fata de moneda americana, iar Zlotul cu 7,71% comparativ cu moneda unica europeana si, respectiv, cu 7,12% fata de Dolarul american.
"Forintul a fost ajutat in acest an atat de increderea investitorilor ca guvernul de la Budapesta va incheia in cele din urma un acord financiar cu institutiile internationale, cat si de o corectie fireasca dupa deprecierea masiva de la inceputul lui 2012. In ceea ce priveste zlotul polonez, aprecierea se datoreaza increderii investitorilor in economia Poloniei si in capacitatea autoritatilor de la Varsovia si a sectorului privat polonez de a gasi solutii pentru a trece peste problemele pe care le induce criza din Zona Euro", a precizat Victor Safta. Chiar daca economia poloneza a incetinit puternic (in trimestrul al doilea PIB-ul a crescut cu 2,4%, fata de 3,5% in primele trei luni), Polonia se va diferentia din nou in mod pozitiv si va evita confortabil recesiunea: prognoza de crestere economica este de cca 2,5% pentru acest an si 2-2,5% pentru 2013.
- Ne asteptam la multa volatilitate in piata in ultimul trimestru din an
"Ne asteptam la multa volatilitate in piata in ultimul trimestru din an, intrucat atat Europa, cat si SUA au pasi importanti de facut pana la sfarsitul anului, din punct de vedere politic si economic. Leul, la randul sau, ramane volatil, intr-un context care atrage atentia speculatorilor gata sa exploateze un semnal de depreciere; faptul ca "BNR vegheaza" desigur ca tempereaza avantul", a aratat Victor Safta.