Interviu Eli Davidai: Businessul nu e despre bani. E despre cu totul altceva
Citeste in continuare un interviu acordat HotNews.ro de Eli Davidai
Eli Davidai: Businessul nu e pentru bani. E pentru cu totul altceva...
Rep: Pentru ce e atunci?
E.D.: Pentru putere
Rep: Pai Dv nu sunteti implicat in politica. Ce fel de putere?
E.D.:Puterea de a schimba lucruri. Si eu am aceasta putere.
Rep:Ce fel de lucruri?
E.D.:De pilda fata sistemului medical din Romania. Programul pe care l-am construit face posibil acest lucru.
Rep: Dar nu v-ati gandit ca poate medicilor acelora le faceti prin acest program mai mult rau? Ca dupa ce vor sta 3 ani printre cele mai performante tehnilogii, se vor intoarce intr-un sustem la pamant, un fel de epoca a pietrei?
E.D.:Pe acelasi principiu a functionat si modernizarea sistemului medical din Israel. A durat 15 ani, e drept¬
Rep: Si credeti ca peste 15 ani Romania va avea un sistem medical la fel ca cel din Israel?
E.D.:Eu asa sper. Insa nu depinde doar de mine acest lucru. Eu mi-as dori ca si alti milionari romani sa se implice in asemenea programe. Luati primii 100 de milionari si spuneti-le sa contribuie cu cate 2-3 milioane de euro, ceea ce pentru ei nu e mult. Ati avea 200-300 de milioane de euro cu care s-ar putea schimba lucruri in Romania. In loc sa acuze Guvernul ca nu face sau nu drege, sa faca ei ceva.
Rep:In ce domenii va uitati cu interes in viitor?
E.D.:Ma uit cu interes, dar asta nu inseamna neaparat ca voi investi acum in ele. Turismul, agricultura si IT&C-ul. Ambele au mari perspective in Romania. Ganditi-va cate tari si-ar dori sa aiba ceea ce Romania are de toate- munte, mare, Delta. Si care sunt insuficient exploatate.
Rep: Care dintre copii va va urma in business?
E.D.:Nu stiu...Fiica mea cea mare este avocat, are o alta filosofie de viata incompatibila cu businessul. Nici baiatul meu cel mare nu cred sa ma urmeze...poate cel mic care are acum 19 ani sa incerce. Sa vedem...businessul nu e insa facut din cine elegante sau zboruri la business class...
Rep: Am discutat cu economisti, legat de originile acestei crize- au dat vina pe bancher. Am discutat cu bancheri- au dat vina pe oameni si pe companii ca s-au imprumutat mai mult decat puteau duce. Ce spune un om de afaceri a carui filozofie e sa nu ia niciodata credit de la banca? De unde a pornit criza?
E.D.:De la banii ieftini.
Rep: Adica?
E.D.:Atunci cand era Clinton presedinte al SUA, a intrebat care e rata de neperformante la creditele ipotecare. I s-a spus ca era undeva la 0.2% Ok, a zis Clinton, chiar daca ar ajunge la 1%, sistemul o poate gestiona fara probleme. Sa facem in asa fel incat fiecare american sa devina proprietarul unei case. Aceasta politica a banilor ieftini si accesibili oricui ne-a adus aici.
Rep: In companiile Dv ati operat taieri de costuri, concedieri samd?
E.D.: Am taiat drastic costurile, am dat oameni afara, am restructurat businessurile in care eram implicat¬bine nu eu in mod direct, managerii pe care ii am. Asta o faceam in octombrie 2008, nu am asteptat sa vedem ce se va intampla. Intrucat stateam bine cu banii, au fost clienti pe care, ca sa ii pastram, le-am permis sa ne plateasca facturile si cu doi ani intarziere. Au fost piete in care au falimentat 50% din firmele din domeniu, iar asta ne-a ajutat pe noi pentru ca cererea se indrepta catre un numar mai putin de ofertanti si ne-a permis sa ne crestem afacerile. Criza ne-a prins cu cash mult iar in asemenea conditii eram regi in piata.
Eli Davidai a mai anuntat joi ca detine si Forsev Drobeta Turnu Severin, o alta firma in Budapesta si doua similare in Statele Unite. Veniturile companiei mama Quadrant Metal se ridica la peste 500 de milioane de dolari anual. Forsev se ocupa cu fabricarea produselor metalice obtinute prin deformare plastica si cu metalurgia pulberilor.
Eli Davidai a declarat in cadrul unei conferinte de presa: "Forsev producea pana in 2008 50% pentru piata locala, 50% pentru export. Stiam ca va urma o perioada dificila, astfel ca am schimbat strategia, am operat restructurari masive in companie si am decis sa mergem mai mult pe export. Astfel ca exportul a ajuns sa fie circa 90% si am ramas doar cu 8 clienti foarte mari, cum ar fi de exemplu Caterpillar, Siemens". Potrivit bilantului pe 2011, Forsev a inregistrat o cifra de afaceri de 22,5 milioane de lei (circa 5 mil euro)
Omul de afaceri are in Romania si alte detineri, a caror lista completa nu a fost facuta niciodata publica.
El a organizat conferinta de presa pentru a anunta ca va sustine un program cu o valoare de peste 2 mil. euro prin care sase medici rezidenti din Romania vor participa impreuna cu familiile la o specializare de trei ani centrul universitar al celui mai mare spital din Israel, Sheba Hospital
Programul de burse va fi integral finantat de catre Wizrom Software si Sheba Hospital si va acoperi toate costurile de transport si cazare, plus salariul pe perioada de rezidentiat de trei ani
"Acesta este demersul meu personal de a contribui la dezvoltarea societatii intr-unul dintre cele mai importante aspecte: asistenta medicala. Cred cu tarie ca oamenii care dispun de resursele financiare necesare trebuie sa ia initiativa, in loc sa astepte ajutor de la autoritati", a mai spus Davidai, care controleaza compania care sponsorizeaza programul de internship, Wizrom Software.
Juriul care va face selectia medicilor rezidenti din Romania este format din: prof. dr. Jehuda Adler, Director Chaim Sheba Medical Center din Israel, General (r) prof.univ. dr. Dan Manastireanu, Prof. Dr. Maria Sajin, Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu si Prof. Dr. Dorel Sandesc, Stefan Bogdan (castigatorul unui program de internship la Davidai Arrhythmia Center din Israel), Eli Davidai, Presedinte Wizrom Software, Loredana Visa, General Manager V+O Communication..
Candidatii, exclusiv rezidenti in neonatologie, anestezie sau patologie, trebuie sa depuna un dosar din care sa reiasa performantele academice, leadership-ul si dorinta de dezvoltare profesionala si sa vorbeasca si sa scrie fluent in limba engleza. De asemenea, este necesara depunerea unei scrisori de recomandare din partea coordonatorului stagiilor de rezidentiatului (prof.dr.), precum si a unui eseu.
Castigatorii vor fi anuntati public in cadrul unei ceremonii ce va avea loc in data de 12 decembrie 2012- data de nastere a lui Frank Sinatra- preferatul lui Davidai. Cei care se vor califica vor trebui sa se angajeze contractual ca la finalizarea stagiului de trei ani in Israel, se vor intoarce in Romania si vor profesa in sistemul medical romanesc timp de cel putin cinci ani.
.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Eu cred ca vor fi rezidenti interesati, poate nu toata lumea vrea sa plece in Germania! Cred ca e o oportunitate, nu gasesti foarte des astfel de burse si in asemenea locuri.
Vom trai si vom vedea...
Afirmatia ta initiala e oricum contrazisa de realitate (per ansamblu): nu orice medic roman e primit cu bratele deschise in Germania, asa ca sa ai mai multe optiuni din care sa alegi e (tot per ansamblu) mai bine pentru grupul profesional respectiv.
Ca fapt divers, vezi ca au luat unii (Roth & Shapley) un premiu Nobel pentru Stable-Matching Algorithm care rezolva foarte eficient astfel de probleme (si din perspectiva medicilor si din cea a spitalelor).
In plus, spitalul respectiv din Israel este unul top-notch (ca nivel mult peste media din Germania, chiar daca in Germania sunt si spitale de top de un nivel cel putin egal daca nu peste Sheba Hospital).
Dar tu esti un mic Gica-contra, care nu vede decat solutii utopice si foarte generale (truisme) dar fara prea mare utilitate practica. Toti pot spune ca solutia problemelor actuale este:
- "sa marim salariile medicilor de 2-3 ori" (de unde banii pentru asta? ... cum crezi ca se poate intampla asta pentru o categorie de bugetari fara ca ceilalti bugetari sa ceara si ei bani si sa creeze presiuni suplimentare pentru asta)
- "sa schimbam managerii numiti politic" (de acord...dar care sunt sansele ca asa ceva sa se intample? ce organism poate face evaluarea astea obiectiv? etc)
- "un sistem de promovare corect...." (de acord si aici...doar ca asta suna ca si cum ai zice ca solutia pentru cancer este sanatatea!! ... pe ce baze sa construiesti sistemul ala, mai ales la nivel de tara? ce parghii ai pentru a-ti indeplini obiectivele ?)
Ce nu reusesti tu sa intelegi e ca intervievatul de fata propune solutii de bun simt, imbunatatiri incrementale si care au mari sanse de reusita pe termen scurt. Tu vorbesti despre schimbari holistice care in general au nevoie de mult timp si resurse pentru a fi implementate.
Eli Davidai e omul care a adus Pepsi in cele trei tari: Romania si Bulgaria.
:)))