"Europa cu doua viteze e inevitabila. Intreaga zona euro are o problema de design pe care va trebui sa si-o rezolve", a declarat joi profesorul de economie Daniel Daianu, in cadrul conferintei "Romania si negocierile pentru viitorul buget UE", organizata de Centrul Roman de Politici Europene. Daianu a vorbit si despre rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, pledand pentru o mai stricta monitorizare a acestora. "Acest nivel scazut e legat de o foarte proasta functionare a administratiei publice, de retelele clientelare, de coruptie samd", a adaugat Daianu.

Daniel DaianuFoto: Hotnews

El a atras insa atentia ca simpla absorbtie a fondurilor UE nu rezolva problemele de dezvoltare ale Romaniei. Politicile nationale trebuie sa se ocupe de acest lucru. Banii europeni sunt un supliment care pot ajuta, dar singuri nu pot fi o solutie. "Chiar si la nivel european, politicile nu sunt pe masura vremurilor. Politica Agricola Comuna nu e suficienta. Exista apoi probleme de design institutional si mai avem si probleme de politici interne", a mai spus Daianu.

Economistul roman s-a mai declarat de acord cu instituirea unei taxe pe tranzactiile financiare. "Sprijin pozitiile Frantei si Germaniei. Exista multe puncte de vedere care sustin instituirea unei asemenea taxe, pornind de la rolul jucat de sistemul financiar in actuala criza", a precizat Daianu. El s-a referit si la proiectul Uniunii Bancare, care ar trebui detaliat, in opinia sa. Va presupune contributii financiare din partea Romaniei? s-a intrebat Daianu. In opinia sa, Uniunea Bancara este vazuta de multi ca modalitatea de sparge spirala infernala intre criza datoriilor suverane si criza bancara. "Cercul vicios suna cam asa: tarile salveaza banci, dar datorii publice cresc, care trebuie sa-si gaseasca finantare; cum accesul pe piete este tot mai dificil (intrucat datoriile publice au crescut mult pe fondul crizei, al recesiunii economice) tot banci cumpara obligatiuni suverane ale tarilor unde isi au sediul, ceea ce adanceste criza", crede Daianu.