Una din prioritatile viitorului Guvern , indiferent de ce culoare politica va fi acesta, este crearea de locuri de munca. Demersul va fi fara indoiala dificil, pentru ca suntem intr-o perioada deloc favorabila investitiilor. Firmele incearca sa isi conserve activitatea de baza, putine fiind domeniile in care au loc extinderi. Cum a evoluat insa populatia ocupata din 2008 incoace? S-au pierdut sau s-au infiintat locuri de munca in Romania?

Sa ne uitam peste cateva cifre si sa le asezam in context.

 • Pe parcursul anului 2011, efectivul salariatilor a scazut cu cca. 214 mii persoane, cu preponderenta in unitatile avand forma de proprietate privata. in acelasi timp, sectorul privat, detine, ca numar de salariati, ponderea majoritara din economie, de cca. 67%. in sectorul privat, in 2011, s-a inregistrat cea mai accentuata scadere a efectivului de salariati (-116 mii persoane).
 • In 2011, scaderea efectivului de salariati a cunoscut un ritm mai lent comparativ cu anul precedent, dar s-a mutat din sfera sectorului privat inspre cea a sectorului public. Ca numar de salariati, aceste unitati detin circa 25% din numarul total al salariatilor din economie. Scaderea efectivului de salariati din unitatile cu proprietate publica de interes national si local din luna octombrie 2011 fata de inceputul anului a reprezentat aproximativ 39% din intreaga diminuare.

Curba graficului urmator arata evolutia numarului populatiei ocupate pe trimestre, in perioada 2008 – 2012. Populatia ocupata a fost de 9,6 milioane de persoane, cu varfuri in trimestrul III 2008 (9,6 milioane), respectiv, trimestrul III 2009 (9,5 milioane), pentru ca in trimestrul III 2010 sa ajunga la 9,1 milioane persoane. In 2012, in trimestrul I populația totala ocupata a fost de 8,99 milioane persoane din care 6,049 milioanle salariați și 2,948 milioane lucratori pe cont propriu. Vezi graficul de mai jos (click pe imagine pentru a fi marita)

Tehnic vorbind, salariatii reprezinta toate persoanele care muncesc pe baza unui contract formal sau informal, pentru o alta unitate institutionala rezidenta, in schimbul unui salariu sau a unei remuneratii echivalente. Numarul salariatilor arata un nivel osciland intre 6,4 milioane in trimestrul I 2009 si 6,6 milioane in trimestrul III 2009, 6,5 milioane in trimestrul II 2010, 5,9 milioane trimestrul II 2011, ajungand la 6,1 in trimestrul I 2012.

Acest numar difera mult de cel al salariatilor cu care se opereaza in mod curent, din ratiuni de metodologie de calcul. El include totalul salariatilor utilizandu-se atat Ancheta asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO); Ancheta privind costul fortei de munca (S3); Ancheta structurala anuala in intreprinderi (ASA); cat si surse de date administrative (informatii provenind de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, Ministerul Internelor si Reformei Administrative etc.) si nu in ultimul rand situatii financiar-contabile ale societatilor financiare. Mai adaug aici ca in numarul salariatilor sunt inclusi si cei ce lucreaza in economia neobservata, stabiliti conform metodologiei de calcul.

O alta categorie o reprezinta lucratorii independenti (pe cont propriu), adica persoanele care sunt singurii proprietari sau coproprietari de entitati fara personalitate juridica in care muncesc. Aici mai pot intra: lucratorii familiali neremunerati si lucratorii la domiciliu, cei care exercita, atat individual cat si colectiv, activitati de productie cu privire exclusiv la consumul final sau formarea de capital pe cont propriu. Numarul acestora a oscilat intre 2,5 milioane in 2009 si 3,1 milioane in 2008, pentru ca sa ajunga la 2,4 milioane in 2010, 2,6 milioane in 2011și 2,49 in 2012.

 • Populatia ocupata conform metodologiei SEC este singurul indicator ce indica potentialul uman al fortei de munca ocupate ce poate fi utilizat la determinarea productivitatii sociale a muncii ca raport intre PIB si populatia ocupata.

Daca ne uitam la structura fortei de munca, cifrele arata ca - pe ramuri de activitate- cea mai mare pondere o detine agricultura cu 27,6%, urmata de industrie cu 22,5% si transporturi cu 21%. " Indicatorul populatia ocupata din Romania comparativ cu alte tari vadeste o discrepanta in sens negativ ingrijoratoare si unde cred ca trebuie concentrata atentia factorilor decizionali", spune profesorul Constantin Anghelache in lucrarea sa recenta "Romania 2012. Starea economica in criza perpetua" .

In 2011, Romania, cu o rata de ocupare de 60,7% - se situa printre tarile cu valori sub media UE27 (pentru care valoarea indicatorului a fost de 64,5%). Valorile cele mai mari ale ratei de ocupare, in 2011 s-au inregistrat in: Olanda (76,3%), Danemarca (74,1%), Suedia (72,9%), Austria (71,4%) si Germania (71,0%). In majoritatea Statelor Membre UE27, rata de ocupare in 2011 a fost in crestere fata de trimestrul precedent cu exceptia a 4 state: Portugalia, Lituania, Luxembourg si Belgia. La nivelul UE 27 cresterea fata de trimestrul precedent a fost de +0,7 p.p. Fata de aceeasi perioada a anului 2009 rata de ocupare a fost in scadere in majoritatea statelor europene, la nivelul UE 27 scaderea fiind de -0,5 p.p. Exceptie fac 6 State Membre pentru care rata de ocupare a ramas la acelasi nivel sau a crescut usor - printre acestea si Romania.

In cazul Romaniei, cresterea de 0,7 p.p. inregistrata in 2011 fata de 2010 – s-a produs pe fondul particularitatilor ocuparii din tara noastra unde sectorul agricol continua sa detina o pondere semnificativa.

In 2011, in Romania, ponderea salariatilor in totalul populatiei ocupate in varsta de munca a fost de 66,1% - una dintre cele mai reduse din Europa (penultimul loc, dupa Grecia). in acelasi timp, ponderea non-salariatilor din agricultura (in principal lucratori pe cont propriu si lucratori familiali neremunerati) a fost de 26,2% - cea mai mare din Europa.

Privit prin prisma distributiei pe regiuni de dezvoltare, cea mai mica rata de ocupare s-a inregistrat in regiunea Centru (53,2%) iar cea mai mare in regiunea Nord Est (65,3%). Rate de ocupare mai mari decat media pe tara (60,1%) s-au inregistrat numai in doua regiuni unde sectorul agricol este semnificativ - Nord Est (65,3%) si Sud Muntenia (63,2%), precum si in Bucuresti Ilfov (62,8%) unde forta de munca este absorbita de sectorul serviciilor. Cele mai mari cresteri, stabilite prin indici cu baza in lant, s-au inregistrat in regiunile Nord Est si Sud Muntenia, iar cele mai mari scaderi s-au evidentiat in Bucuresti Ilfov si SV Oltenia. (graficul e mai jos)

 • Informatiile referitoare la „sectorul bugetar” trebuie analizate cu atentie, deoarece datele se refera la statisticile din activitatile economice (agregate dupa activitatea omogena) conform CAEN Rev.2. de: administratie publica, invatamant, respectiv sanatate si asistenta sociala (inclusiv sector privat pentru invatamant - cca.2%, respectiv cca. 4,5% pentru sanatate si asistenta sociala), exclusiv fortele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.). Aceste statistici nu tin cont de forma de finantare, scopul lor fiind cel de furnizare de informatii pe activitati economice conform CAEN Rev.2.

Sectorul bugetar s-a caracterizat in perioada 2009 - 2012 prin scaderi continue ale efectivului de salariati. Cele mai accentuate scaderi s-au inregistrat in anul 2010 si primele noua luni ale anului 2011.. Efectivul salariatilor de la sfarsitul anului 2011, apartinand sectorului bugetar, a ajuns la aproape 947 mii persoane, continuand tendinta de scadere.

 • Astfel, in administratia publica au fost 199,0 mii persoane, in invatamant 371,4 mii persoane, iar in sanatate si asistenta sociala 357,8 mii persoane.

Comparativ cu sfarsitul anului 2010, efectivul salariatilor s-a diminuat cu 59 mii persoane. Dintre acestia, aproximativ 40% au provenit din administratia publica, iar 60%, in proportii aproape egale, din activitatile de invatamant, respectiv sanatate si asistenta sociala.

 • Efectul crizei economice s-a resimtit si in cererea de forta de munca din sectorul bugetar. In 2011 s-au inregistrat cele mai mari scazute valori ale ratei locurilor de munca vacante, din anul 2005 si pana in prezent in administratia publica, respectiv in sanatate si asistenta sociala.

Comparativ cu anul precedent, in 2011, rata locurilor de munca vacante a scazut in sanatate si asistenta sociala (cu 0,20 puncte procentuale), in administratia publica (cu 0,11 puncte procentuale), iar in invatamant a inregistrat o crestere (cu 0,12 puncte procentuale).

Scaderea ratei locurilor de munca vacante a fost mai accentuata in sanatate si asistenta sociala (cu 2,53 puncte procentuale), urmata de administratia publica (cu 0,67 puncte procentuale), iar in invatamant rata locurilor de munca vacante a ramas neschimbata (0,26%).

In 2011, putin peste 10% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in fiecare din activitatile: administratie publica (2,7 mii locuri vacante), respectiv sanatate si asistenta sociala (2,4 mii locuri vacante), in timp ce in invatamant cererea de locuri de munca a fost de circa o mie.

 • Comparativ cu perioadele anterioare, in sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat cea mai semnificativa diminuare a numarului de locuri de munca vacante: cu 7,8 mii locuri vacante, reprezentand mai mult de doua treimi (67,5%) din numarul locurilor de munca vacante care s-a diminuat intr-un an de zile in intreaga economie, respectiv cu 0,8 mii locuri vacante fata de trimestrul precedent.

In administratia publica, in 2010-2011, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 0,7 mii, iar fata de 2009, cu 2,2 mii. In invatamant s-a inregistrat o usoara crestere a cererii de forta de munca fata de anul precedent, urmare inceperii noului an scolar.

 • In 2010, ponderea salariatilor din administratie publica, aparare si asigurari sociale din sistemul public a fost de 7,8%, in scadere cu 0,3 p.p. fata de 2009. La nivelul UE27, indicatorul a avut valoarea de 8,4%.

Intre tarile Europei, evolutiile din 2011 (fata de 2010) sunt divergente: astfel tendinta de reducere se observa in 12 tari, crestere in 12 tari in timp ce in 3 tari ponderea salariatilor din administratie a ramas constanta comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

 • In 2011, cu doar 6,3% dintre salariati care lucrau in domeniul sanatatii si asistentei sociale, Romania se plasa intre ultimele 4 tari din Europa. Ponderi mai mici s-au inregistrat doar in Cipru (4,4%), Letonia (5,4%) si Bulgaria (5,6%).Intre tarile europene, cea mai mare pondere s-a inregistrat in Danemarca (20,2%). La nivelul UE27, valoarea indicatorului a fost de 11,2%. Fata de anul precedent, in aproape toate tarile europene se observa tendinta de crestere; exceptie fac 5 tari: Cipru, Belgia, Suedia, Finlanda si Luxembourg. in Romania cresterea a fost de +0,2 p.p.

Numarul posturilor ocupate in sectorul bugetar, conform MFP, a fost in luna decembrie 2011 de 1190,5 mii, in scadere fata de perioadele anterioare. De asemenea, ca efect al OUG nr. 48/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii, din luna august 2010, unele spitale din reteaua proprie a Ministerului Sanatatii au trecut in reteaua sanitara a autoritatilor administratiei publice locale, avand ca efect un transfer al numarului de posturi ocupate din administratia publica centrala in cea locala.

 • Efect direct al crizei economice, fenomenul de declin al efectivului salariatilor s-a accentuat pe tot parcursul perioadei 2009- iunie 2012. De precizat faptul ca datele lunare referitoare la efectivul salariatilor si castigurile salariale medii brute si nete sunt agregate dupa activitatea omogena a unitatilor; aceasta inseamna ca pentru unitatile care desfasoara mai multe activitati (secundare) decat cea principala, activitatile secundare sunt cuprinse, fiecare, la activitatile economice conform CAEN Rev.2 corespunzatoare.

Spre deosebire de industrie si servicii, sectoare de activitate ce au inregistrat scaderi ale efectivului de salariati in ultima luna a fiecarui trimestru comparativ cu luna corespunzatoare a trimestrului precedent, in agricultura si constructii au existat si usoare cresteri, datorita caracterului sezonier al acestor activitati.

 • Pana in trimestrul II 2010 cele mai semnificative scaderi ale efectivului de salariati s-au inregistrat chiar in sectoarele cu numar preponderent de salariati la nivelul economiei nationale, si anume in industrie si servicii comerciale. in luna septembrie fata de luna iunie 2010, efectivul salariatilor din serviciile sociale, respectiv cele comerciale a cunoscut cele mai importante scaderi (cu 29,0 mii persoane, respectiv cu 18,7 mii persoane). Scaderea numarului de salariați a continuat și in 2011-iunie 2012.

Comparativ cu luna ianuarie 2011, efectivul salariatilor a scazut in toate sectoarele de activitate, cu exceptia unor usoare cresteri inregistrate in agricultura in lunile martie, iunie si septembrie 2011.

 • In luna octombrie 2011, comparativ cu luna precedenta, tendinta de scadere a efectivului de salariati a continuat in toate sectoarele de activitate. Semnificative sunt scaderile efectivului de salariati din sectorul serviciilor sociale (-10,9 mii persoane), respectiv servicii comerciale (-9,3 mii persoane). Aceste scaderi, au reprezentat 68% din intreaga scadere a efectivului de salariati fata de luna precedenta.

Pentru o prezentare cat mai cuprinzatoare a indicatorilor statistici infra-anuali, acestia au fost estimati lunar pe forme de proprietate, si anume: forma de proprietate publica – cuprinde unitatile cu proprietate integrala de stat si majoritara de stat; forma de proprietate privata – cuprinde unitatile cu proprietate majoritar privata, integral privata si integral straina (au fost excluse unitatile cu forma de proprietate cooperatista si obsteasca) si forma de proprietate publica de interes national si local.

 • Pe parcursul anului 2011, efectivul salariatilor a scazut cu cca. 214 mii persoane, cu preponderenta in unitatile avand forma de proprietate privata. in acelasi timp, sectorul privat, detine, ca numar de salariati, ponderea majoritara din economie, de cca. 67%. in sectorul privat, in 2011, s-a inregistrat cea mai accentuata scadere a efectivului de salariati (-116 mii persoane).
 • In 2011, scaderea efectivului de salariati a cunoscut un ritm mai lent comparativ cu anul precedent, dar s-a mutat din sfera sectorului privat inspre cea a sectorului public. Ca numar de salariati, aceste unitati detin circa 25% din numarul total al salariatilor din economie. Scaderea efectivului de salariati din unitatile cu proprietate publica de interes national si local din luna octombrie 2011 fata de inceputul anului a reprezentat aproximativ 39% din intreaga diminuare.

In ceea ce priveste intregul sector public (proprietate publica + proprietate publica de interes national si local), care detine circa 31% din numarul salariatilor, scaderea efectivului a fost de 61 mii persoane in octombrie 2011 fata de ianuarie 2010.

 • Numarul de asigurati cu contract de munca a suferit scaderi continue, atat pe total, cat si pe grupe de varsta. Astfel, numai in perioada iunie-decembrie 2011, numarul salariatilor a scazut cu 97 mii. In ceea ce priveste repartizarea salariatilor pe grupe de varsta, de-a lungul intregii perioade supuse analizei, ponderea majoritara este detinuta de salariatii din grupa 30 – 44.
 • Sub aspectul repartizarii salariatilor pe intervale de castiguri salariale brute realizate, in luna iunie 2008, salariatii care realizau castiguri brute mai mici sau egale cu 600 lei au reprezentat 22% din total, in timp ce 66% dintre acestia au realizat castiguri salariale brute cuprinse intre 601 si 3000 lei. De mentionat faptul ca in luna iunie 2008, salariul mediu brut pe economie a fost de 500 lei.

In perioada iunie 2010 – iunie 2012 ponderea salariatilor care au realizat castiguri brute mai mici sau egale cu 730 lei a crescut, ajungand la cca. 21%. in acelasi timp, ponderea salariatilor care au realizat castiguri salariale brute cuprinse intre 730 si 3000 lei a depasit cu putin 75% din totalul salariatilor.

 • Cat priveste ponderea numarului de salariati cu castiguri brute realizate peste 8001 lei, aceasta a ramas constanta de-a lungul perioadei analizate si au reprezentat cca. 1,45%.

Raportul dintre numarul locurilor de munca vacante calculat la 1000 someri BIM a avut o evolutie descendenta din anul 2008 si pana in prezent, atat in Romania, cat si in celelalte state membre ale Uniunii Europene. In 2012 cele mai multe locuri de munca vacante la 1000 someri BIM s-au regasit in Olanda. Evolutia intrarilor in somaj a fost oscilanta, inregistrand un punct minim in noiembrie 2008 (51242 persoane) si unul de maxim in ianuarie 2012 (87314 persoane).

 • Indicele castigului salarial real urmeaza indeaproape evolutia indicelui castigului salarial mediu nominal net, asa cum rezulta si din graficul ce evidentiaza tendintele inregistrate in ultimii doi ani. Fenomenul se explica prin diminuarea ratei de crestere a inflatiei, de care se tine seama la determinarea castigului salarial real.
 • Castigul salarial, atat in termeni nominali cat si reali, a fost mai mic in majoritatea lunilor anului 2011, fata de luna precedenta (exceptie - luna martie, cand s-au acordat prime aferente sarbatorilor de Paste, fapt ce a condus la o crestere a castigurilor salariale nominale si reale fata de luna precedenta).
 • Pe activitati ale economiei nationale, valorile maxime ale castigului salarial mediu net le detin activitatile de intermedieri financiare (cu procente cuprinse intre 115 – 146% peste media pe economie). La polul opus, cu cele mai scazute castiguri salariale medii nete se situeaza activitatile de hoteluri si restaurante (cu procente cuprinse intre 41 – 43% sub media pe economie). De mentionat faptul ca, ambele sectiuni detin ponderi apropiate ca numar de salariati la nivelul economiei nationale (cca. 2-3% fiecare).

Numarul pensionarilor cu pensii mai mari de 1000 lei a reprezentat, la momentul analizat, doar o cincime (21,1%) din totalul pensionarilor de asigurari sociale de stat. Numarul mediu al pensionarilor de asigurari sociale a avut o evolutie trimestriala descendenta din anul 2002 pana in 2012.

 • In tr. I 2012, numarul pensionarilor de asigurari sociale s-a inscris in continuare pe un trend descendent ajungand la 5531 mii persoane.

In ceea ce priveste numarul pensionarilor de asigurari sociale de stat, dupa ce s-a inscris pe un trend continuu ascendent, incepand din tr. II 2007 (4641 mii persoane), din tr. II 2010, a inregistrat o scadere, ajungand la 4759 mii persoane in 2011 și 4720 mii persoane in Trim. I 2012..

 • Aproximativ 3/4 din totalul judetelor au inregistrat un numar mai mare de pensionari comparativ cu cel al salariatilor. in topul acestei grupe se afla judetele Giurgiu si Teleorman in care raportul pensionari/salariati a fost de aproape 2 (1,9) pensionari la un salariat.

Municipiul Bucuresti s-a aflat la polul opus, inregistrand cea mai scazuta valoare a raportului (0,6). Judetele in care raportul este de 1 la 1 reprezinta o zecime din totalul judetelor. (Articolul are la baza datele din cartea "Romania 2012. Starea economica in criza perpetua")