Potrivit opiniilor exprimate in luna noiembrie 2012, de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada noiembrie 2012 - ianuarie 2013 tendinta de crestere moderata in sectorul de comert, relativa stabilitate in industria prelucratoare, scadere moderata in servicii si scadere in constructii in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural. Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

  • Industrie prelucratoare: Tendinta de relativa stabilitate a activitatii

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2012, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%).

Pentru fabricarea pielariei si incaltamintei se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +17%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucratoare.

  • Constructii: Tendinta de scadere a activitatii

Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2012, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -44%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -38%).

Managerii estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -34%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%).

  • Comert cu amanuntul: Tendinta de crestere moderata a activitatii 

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +6%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +5%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate(sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +29%).

  • Servicii: Tendinta de scadere moderata a activitatii 

Conform estimarilor din luna noiembrie 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere moderata (sold conjunctural -6%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite): pana la +/- 5% relativa stabilitate; de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata; de la +/-16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere; peste +/-40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate si agregate conform CAEN. Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2338 agenti economici), constructiilor (1630), comertului cu amanuntul (2108) si serviciilor (2565). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ᅡ5% la nivel total sector.

S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principala si marimea intreprinderii.