Ministrii de Finante din Zona Euro se vor intalni in 13 decembrie cand vor examina complexa operatiune de rascumparare de datorii facuta de Grecia, vor decide plata ajutorului financiar pentru aceasta tara si vor face un bilant al situatiei din Cipru.

"Ne vom intalni din nou in dimineata de 13 decembrie", a declarat luni seara liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.

Aceasta noua reuniune va avea loc cu cateva ore inaintea unui summit european de 48 de ore la Bruxelles. Va fi o ocazie pentru ministri de a da primele rezultate ale operatiunii de rascumparare a datoriilor, lansata luni de Atena. Obiectivul tranzactiei este de a reduce datoria Greciei la 124% din PIB pana in 2020, asa cum s-a convenit intre Zona Euro si FMI.

De succesul acestui program depinde achitarea, asteptata in 13 decembrie, de catre UE si FMI a unei noi transe de imprumut pentru Grecia, inghetata din luna iunie si vitala pentru ca tara sa evite insolventa.

Noua transa de imprumut este de aproape 44 miliarde de euro, iar o prima parte de 34 de miliarde ar urma sa ajunga in Grecia pana la sfarsitul anului.

Ministrii vor evalua de asemenea nevoile financiare ale sectorului bancar cipriot. Tara are nevoie de un ajutor de 17 miliarde de euro, dintre care circa 10 miliarde pentru banci.