Din totalul pensionarilor, doar 20,9% isi continua activitatea profesionala, se arata intr-o cercetare publicata miercuri de Institutul National de Statistica, intitulata "Tranzitia de la munca la pensionare". Majoritatea covarsitoare a pensionarilor ocupati lucrau in sectorul agricol (97,0%) si aveau statut profesional de lucrator pe cont propriu sau lucrator familial neremunerat (98,5%); 90,5% au declarat ca lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte. Aproape doua cincimi (38,1%) dintre pensionarii care isi incetasera activitatea au preferat sa inceteze lucrul odata cu indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei.

Putin peste jumatate (51,7%) dintre persoanele de 50-69 ani care au facut obiectul anchetei beneficiau de un tip sau altul de pensie.Pentru 29,9% dintre pensionarii retrasi de pe piata muncii, factorul determinant pentru incetarea activitatii profesionale a fost existenta problemelor de sanatate.

  • Dintre persoanele care nu beneficiau de pensie, 85,4% cotizasera la un sistem de pensii, public sau privat, ceea ce i-ar putea indreptati sa primeasca o pensie in viitor, dupa ce vor indeplini conditiile de varsta si de cotizare.

In trimestrul II 2012, 3,835 milioane de persoane in varsta de 50-69 ani care lucrau sau lucrasera pana dupa implinirea varstei de 50 de ani au facut obiectul anchetei "Tranzitia de la munca la pensionare" .

  • Beneficiari de drepturi individuale de pensie

1,982 milioane persoane, reprezentand putin peste jumatate (51,7%) beneficiau de un tip sau altul de pensie.

Au fost considerati "pensionari" toti beneficiarii de: pensie de limita de varsta; pensie anticipata; pensie anticipata partial; pensie de invaliditate; pensie de urmas, indiferent de sistemul care furniza pensia, si anume sistemele de pensii din Pilonul I (sistemul public de pensii, sisteme de pensii neintegrate celui public: al M.A.P.N, M.A,I., S.R.I., al cultelor, al avocatilor), sistemul pensiilor private facultative - Pilonul III de pensii (au fost incluse in aceasta categorie si anuitatile primite/ cuvenite de la societati de investitii sau de asigurari urmare a contributiilor efectuate in baza unor contracte incheiate inainte de intrarea in vigoare a legii 204/2006).

Din cei 1982 mii pensionari, peste trei sferturi (78,4%) aveau varsta de 60-69 ani, 55,3% erau femei, iar 57,2% domiciliau in mediul urban.

  • Beneficiari de pensie de varsta (vechime)

Din totalul pensionarilor inclusi in sfera de cuprindere a anchetei INS, 1,681 milioane persoane (84,8%) beneficiau de pensie de varsta (vechime).

In aceasta categorie se includ, pe langa beneficiari de pensii pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partial obtinute in cadrul Pilonului I de pensii si un numar redus de beneficiari de pensii private facultative acordate in cadrul Pilonului III de pensii.

21,5% din totalul beneficiarilor de pensii de varsta beneficiau in prezent sau beneficiasera in trecut de o forma de pensionare timpurie.

In aceasta categorie se includ atat actualii beneficiari de pensie anticipata sau anticipata partial precum si persoanele care in prezent beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, dar au beneficiat anterior de pensie anticipata/ anticipata partial sau de invaliditate.

Varsta medie la data pensionarii, calculata pentru persoanele care au facut obiectul cercetarii, a fost de 56,9 ani, mai mare in cazul barbatilor (58,0 ani) decat al femeilor (56,0 ani), precum si al persoanelor din mediul rural (57,6 ani fata de 56,3 ani in cazul celor din mediul urban).

  • Beneficiari de alte categorii de pensii

301.000 persoane, reprezentand 15,2% din totalul pensionarilor, beneficiau de alte categorii de pensii decat cele de varsta si anume pensie de invaliditate sau pensie de urmas. Peste doua treimi dintre acestia (67,9%) cotizasera totusi la un fond de pensii din sistemul public sau din sistemul pensiilor private facultative, astfel incat sa poata beneficia in viitor, dupa indeplinirea conditiilor prevazute de lege sau contract, de o pensie de varsta.

Pensionarii si piata muncii

Dintre cei 1982 mii pensionari in varsta de 50-69 ani, doar 414 mii persoane (20,9%) erau in continuare persoane ocupate.

Restul de 1568 mii persoane isi incetasera activitatea economica, fiind la data anchetei persoane inactive (78,9%) sau, intr-o foarte mica proportie (0,2%), persoane in somaj.

  • Continuarea activitatii profesionale dupa pensionare

Intre pensionarii care isi continua activitatea profesionala, ponderile majoritare erau detinute de persoanele rezidente in mediul rural (93,8%) si de femei (52,7%).

Majoritatea covarsitoare a pensionarilor ocupati lucrau in sectorul agricol (97,0%) si aveau statut profesional de lucrator pe cont propriu sau lucrator familial neremunerat (98,5%). Doar 1,5% au lucrat ca salariati.

Din totalul pensionarilor ocupati, 90,5% (375 mii persoane) au declarat ca lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte.

  • Retragerea de pe piata muncii

In randul celor 1568 mii pensionari care isi incetasera activitatea, ponderile cele mai mari erau detinute de femei (56,1%) si persoanele rezidente in mediul urban (70,7%).

Peste o treime (38,1%) dintre pensionarii care isi incetasera activitatea au preferat sa inceteze lucrul odata cu indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei. Persoanele din aceasta categorie sunt predominant femei (58,7%) si locuiesc in mediul urban (73,7%).

Pentru 29,9% dintre pensionarii retrasi de pe piata muncii, factorul determinant pentru incetarea activitatii profesionale a fost existenta problemelor de sanatate. Acest motiv a fost invocat mai frecvent de catre barbati (50,5%) si de catre pensionarii rezidenti in mediul urban (66.0%).

Un procent de 11,7% dintre pensionarii neocupati au fost nevoiti sa se pensioneze odata cu indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii.

  • Persoane care nu beneficiaza de pensie

1,853 milioane persoane, reprezentand 48,3% din populatia care a facut obiectul cercetarii, nu beneficiau de pensie de niciun tip. Dintre acestea, 57,9% erau barbati si 59,6% domiciliau in mediul urban; aproape jumatate (49,4%) aveau varsta cuprinsa in intervalul 50-54 ani. Dintre acestea, 1581 mii persoane (85,4%) cotizasera la un sistem de pensii, public sau privat, ceea ce i-ar putea indreptati sa primeasca o pensie in viitor, dupa ce vor indeplini conditiilor de varsta si perioada de cotizare.

Dintre cele 272 mii persoane care nici nu primeau pensie si nici nu contribuisera la un fond de pensii, 58,0% erau femei, iar 82,4% locuiau in mediul rural. Ponderea persoanelor cu nivel scazut de educatie era de 67,5%.