In luna octombrie 2012, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2139 lei, cu 0,8% mai mare decat in luna septembrie.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1552 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 14 lei (0,9%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in transporturi aeriene (3953 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (846 lei), transmite INS.

  • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,6%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 119,5%, cu 0,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna septembrie 2012.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Octombrie 2012 comparativ cu Septembrie 2012

In luna octombrie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna septembrie 2012 ca urmare a acordarii de prime, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), drepturi in natura ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu  21,2% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 13,1% in extractia minereurilor metalifere;
  •  intre 5,0% si 7,5% in transporturi aeriene, alte activitati extractive, alte activitati industriale n.c.a., activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea altor mijloace de transport;
  •  intre 2,5% si 5,0% in fabricarea articolelor de imbracaminte, tranzactii imobiliare, fabricarea de mobila, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, colectarea si epurarea apelor uzate.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna septembrie a primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale), platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu  25,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 17,8% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 7,2% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  • intre 2,0% si 3,5% in telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun, alte activitati de servicii, informatii si comunicatii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna septembrie in invatamant (6,9%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, in administratia publica si in sanatate si asistenta sociala s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,5%.