Miercuri, in jurul oree 11,30, moneda unica europeana se tranzactiona la un curs de 4,543 lei, economistii bancilor comerciale ne-excluzand ca leul sa atinga 4,55 unitati in fata euro, nivel la care BNR ar putea interveni in piata pentru a stopa o depreciere mai consistenta a monedei nationale. "Leul a continuat sa se deprecieze ieri, ajungand la finalul unei sedinte linistite la 4,5350/EUR. Moneda locala pare ca va continua sa piarda teren si astazi, fiind tranzactionata momentan putin mai depreciata decat nivelul de 4,54/EUR. Insa pe masura ce leul pierde teren, participantii din piata valutara ar putea deveni prevazatori in privinta unor posibile interventii ale bancii centrale in preajma nivelurilor psihologice, asa incat previzionam ca leul se va opri din depreciere astazi la pragul de 4,55/EUR pe care Banca l-a aparat in ultima luna", scriu economistii ING intr-o nota destinata clientilor.

"Dupa doua luni fara revizuiri, raportul pe luna decembrie al FocusEconomics puncteaza catre o noua reducere a asteptarilor legate de cresterea economica. Consensul analistilor se afla acum la 0,7% crestere a PIB anul acesta si 1,8% in 2013, ambele cu 0,2 puncte procentuale mai mici decat previziunile de luna trecuta. Reducerea asteptarilor are drept cauza probabila surpriza negativa data de estimarea semnal a cresterii PIB in trimestrul al treilea, anuntata in urma cu trei saptamani. Mai mult, ne temem ca detaliile asupra activitatii economice din trimestrul al treilea care vor fi prezentate maine ar putea conduce la scaderi suplimentare ale asteptarilor, intrucat datele detaliate vor prezenta si modul in care a fost revizuita in scadere activitatea economica din trimestrele trecute.

Ratele ON au continuat sa scada ieri si sunt tranzactionate momentan in jurul a 5,5%. Scaderea ratelor pe termene foarte scurte s-a tradus si in reduceri ale ratelor pe segmentul 1M-3M al curbei de randamente FX swap care a ajuns in jurul a 5,5%, in vreme ce ratele pe termene mai lungi de pana la 1Y au ramas neschimbate la 5,5%", mai noteaza autorii raportului citat