Leul nu pare afectat de tensiunea electorala, Bloomberg cotand leul la un nivel de 4,53 unitati in fata euro, cu circa doua ore inainte de cotatia stabilita de BNR. Daca luam in calcul si sedinta de tranzactionare pre-alegeri, leul a fost tranzactionat intr-o sesiune relativ agitata, intre 4,5250/EUR si 4,54/EUR inainte de a incheia ziua de vineri neschimbat la 4,53/EUR. Recentul tipar de tranzactionare sugereaza persistenta temerilor legate de interventii oficiale in preajma nivelurilor psihologice, iar cum numaratoarea partiala a voturilor de la alegerile generale de ieri confirma ultimele sondaje, nu vedem o modificare a tonului din piata valutara locala astazi. Astfel, ne asteptam ca leul sa fie tranzactionat intre 4,52-4,54/EUR in aceasta sedinta, spun economistii ING intr-o nota destinata clientilor.

"Rezultatele provizorii puncteaza catre o victorie a aliantei social-liberale la alegerile legislative de ieri, USL consolidandu-si probabil majoritatea din parlament cu un scor de 58-60% din votul popular. In urma alegerilor din 9 decembrie, prezenta USL in parlament va fi mai mare decat cele 56 de procente detinute anterior, ceea ce va face si mai putin probabil scenariul in care presedintele Basescu nu il va renumi pe Ponta in functia de prim-ministru. Mai mult, lideri ai USL s-au exprimat in favoarea unei posibile aliante de guvernamant cu UDMR, fapt ce ar duce suportul pentru Victor Ponta la aproximativ 66% din totalul parlamentarilor. Cum victoria clara a USL se traduce printr-o mai mare stabilitate politica, cel putin pe termen scurt, credem ca activele denominate in

RON nu vor fi afectate negativ de evenimentele de pe scena politica.

Ratele ON au oscilat intre 4,5% si 5% in ultimele doua sesiuni, in vreme ce segmentul 1M-3M al curbei de randamente FX swap a urcat putin pana la 5,4%, nivel la care se afla si ratele pe termene mai lungi de pana la 1Y. Ne asteptam ca ministerul finantelor sa vanda astazi titluri de stat la un an pentru intreaga suma planificata de 500 milioane lei, la un randament maxim de aproximativ 6,4%. Acesta se afla cu circa 5pb mai sus decat randamentul pentru un instrument similar vandut in urma cu o saptamana si ilustreaza o crestere mai moderata a costurilor de imprumut pentru MF, asa cum s-a observat la precedentele licitatii", se mai arata in documentul citat.