Banca britanica HSBC a acceptat sa plateasca 1,92 miliarde de dolari (1,5 miliarde euro), o suma record, pentru a puna capat unei anchete din Statele Unite in care era acuzata de complicitate la spalare de bani in profitul traficantilor, al teroristilor si al Iranului, scrie AFP.

Cotatia actiunilor celei mai mari banci britanice nu a reactionat semnificativ in urma acestui anunt, extrem de asteptat dupa aparitia in presa a unor informatii in acest sens, in cursul noptii.

Astfel, pe bursa din Hong Kong actiunile au inchis in crestere cu 0,31%, la 79,70 dolari HK (8 euro), pe o piata in crestere cu 0,2%, scazand insa usor la Londra, la putin timp dupa deschidere, cu 0,33% la 639,1 pence.

"HSBC a incheiat un acord cu autoritatile americane in cadrul investigatiei legate de infractiuni legate de sanctiuni (fata de anumite entitati criminale sau asimilate) si lupta impotriva spalarii banilor", a anuntat banca, intr-un comunicat.

In acest fel, se va pune capat anchetelor efectuate de Trezorerie, Departamentul Justitiei, agentii federali si procurul general din Manhattan.

"Ne asumam responsabilitatea erorilor trecute (...). HSBC este insa astazi o organizatie fundamental diferita fata de cea care a comis aceste erori", a declarat directorul bancii, Stuart Gulliver.

Pentru Castor Pang, analist la banca de investitii Core Pacific-Yamaichi, acest anunt constituie o veste buna pentru investitori deoarece "ridica o parte din incertitudinile" legate de viitorul HSBC in Statele Unite.

Banca si-a prezentat in iulie scuze in fata unei comisii de ancheta a Senatului american pentru lipsa de vigilenta fata de posibile operatiuni de spalare de bani.

Raportul Senatului american a subliniat "grave carente" in aplicarea politicilor impotriva spalarii de bani, afirmand ca banca si-a asumat riscuri fata de sistemul financiar al tarii, expunandu-l la posibile activitati de spalare de bani legate de traficul de droguri sau finantarea terorismului in anii 2000.

Potrivit acestui raport, HBUS - filiala americana a HSBC - a facut in sase ani tranzactii secrete cu Iranul in valoare de 16 miliarde de dolari, in timp ce filiala mexicana a transferat 7 miliarde de dolari catre HBUS intre 2007 si 2008, care ar fi putut fi bani apartinand cartelurilor mexicane ale drogurilor.

Acordul incheiat cu departamentul american al Justitiei prevede desemnarea unui auditor independent care va evalua in mod regulat punerea in practica a angajamentelor bancii in urmatorii cinci ani.

HSBC se afla si in colimatorul justitiei britanice dupa publicarea unor articole de presa care indicau ca mari traficanti si-ar fi deschis conturi offshore la HSBC in Jersey pentru a spala bani sau a frauda fiscul.

Potrivit Daily Telegraph, ar fi vorba in primul rand de un client condamnat pentru trafic de droguri si care se afla in prezent in Venezuela, un barbat condamnat pentru detinerea a sute de arme si trei bancheri urmariti pentru fraude de mare amploare.

HSBC si-a majorat recent la 1,5 miliarde de dolari provizioanele pentru a acoperi penalitatile financiare pe care le astepta in Statele Unite.