Leul se tranzactiona in jurul orei 12 la 4,47 unitati in fata euro, dupa ce joi BNR il cotase la 4,50 in fata monedei europene. "Moneda locala a avansat cu aproximativ 1% ieri, intorcandu-se la nivelurile din prima parte a lunii septembrie, intr-o miscare ce pare condusa de cresterea apetitului investitorilor straini pentru active denominate in lei in urma alegerilor. Pe cele mai ridicate volume din acest an, moneda locala s-a intarit pana aproape de 4,47/EUR joi, deschizand sedinta de astazi in jurul acelorasi niveluri", se arata intr-un raport al ING destinat clientilor.

"In aceeasi nota, randamentele maxime la cele doua licitatii pentru titluri de stat de ieri au scazut, in vreme ce sumele vandute au fost mult mai mari decat cele planificate. Credem ca aceste evenimente sunt legate de o revenire a apetitului investitorilor straini pentru active denominate in lei, intrucat acestia ar putea privi rezultatul semnificativ al USL la alegerile legislative drept un factor de stabilizare a scenei politice locale. In acest context, putea vedea leul castingand teren in continuare, pe fondul revenirii unei parti a sumelor de circa 1,5 miliarde euro ce insumeaza scaderile detinerilor investitorilor straini in titluri de stat locale din primele noua luni ale lui 2012. Cu toate acestea, suntem precauti asupra unui scenariu de intarire semnificativa a leului, intrucat moneda locala se afla momentan depreciata cu 3% fata de nivelul de inceput de an, desi estimam ca pentru aceeasi perioada interventiile bancii centrale pentru sustinerea leului au totalizat 3 miliarde euro.

In pofida unei usoare cresteri a ratelor pe termen foarte scurt, randamentele de la 1M pana la 1Y de pe curba FX swap au scazut pana sub 5%. Continuarea scaderii ratelor pe termen lung, impreuna cu intarirea recenta a

leului pot semnala faptul ca presupusele investitii ale jucatorilor straini in titluri de stat locale au fost finantate in mare parte prin piata valutara si nu prin cea de FX swap.

Ministerul finantelor a reusit sa vanda joi titluri de stat la doi si cinci ani, in sume mult mai mari decat cele planificate si la randamente in scadere. In vreme ce ne asteptam ca randamentele sa nu mai creasca, rezultatele puncteaza catre o scadere a acestora cu 5pb pentru titlurile la doi ani si 10pb pentru cele la cinci ani fata de precedentele licitatii pentru aceleasi instrumente. Sumele vandute au fost de circa un miliard lei pentru fiecare dintre cele doua obligatiuni, fiind de aproximativ cinci si trei ori mai mari decat cele planificate la vanzarea titlurilor de cinci si, respectiv, doi ani. Aceasta indica faptul ca MF este dispus sa echilibreze cererea in crestere pentru titluri de stat cu o scadere treptata a randamentelor, strategie care va sustine probabil pentru perioada urmatoare

apetitul investitorilor straini pentru aceste instrumente", mai noteaza autorii raportului citat