Pretul energiei electrice pe piata reglementata va creste de la 1 ianuarie cu 6% in urma recunoasterii costurilor la producatori de catre ANRE. Aceasta nu este singura modificare a facturii la energie in cursul anului viitor. La mijlocul anului ar mai putea fi operata o crestere de 1-2%, acesta fiind un posibil impact al liberalizarii pietei energiei. Valoarea facturii la consumator va fi influentata, in plus, si de certificatele verzi acordate producatorilor de energie regenerabila. Aceste certificate verzi vor avea un impact de 4 lei in plus pentru o factura lunara aferenta unui consum de 100 kwh.

Comitetul de reglementare al ANRE a decis in aceste zile sa creasca preturile pe piata reglementata la producatori in urma recunoasterii costurilor. La Hidroelectrica a fost recunoscut un cost de 125 lei/MW pentru 2013 fata de 72 lei/MW in 2012. La Nuclearelectrica costul recunoscut va fi de 140 lei/MW in 2013 fata de 121 lei/MW in 2012. La complexul energetic Oltenia, este recunoscut un cost de 190 lei/MWh fata de 172 lei/MWh, iar la complexul energetic Hunedoara, costul recunoscut ramane nemodificat, adica 271 lei/MWh.

Influenta asupra pretului la consumatorul final de pe piata reglementata este de 6%.

La acestea se adauga si certificatele verzi acordate producatorilor de energie regenerabila. Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie. Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.

De asemenea, un impact asupra pretului final il are si liberalizarea pietei. La energia electrica, eliminarea preturilor reglementatela energia electrica a inceput in septembrie, procentul de dereglementare fiind de 15% in cazul consumatorilor industriali. Impactul acestei prime etape de liberalizare a fost o crestere de 2-3% a preturilor pentru consumatorii industriali. La consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013, procentul de dereglementare fiind de 10%. Trebuie precizat ca o dereglementare de 10% nu inseamna automat si o crestere a pretului cu 10%. Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici.