Daca ceea ce a declarat premierul Ponta se adevereste si anume ca PIB-ul Romaniei din 2011 – 2012 este cu 20 de miliarde de lei mai mic decat raportat anterior datorita unei greseli de la Institutul National de Statistica (INS), atunci intr-adevar cineva trebuie sa raspunda, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.
Deocamdata nu a aparut nicio precizare pe site-ul INS.
Reamintesc ca in iulie 2012, pe motive de suspendare a presedintelui, doi vicepresedinti ai INS au fost schimbati, INS nu “vroia” sa dea date clare din care sa iasa cvorumul la referendum.
Acum premierul Ponta cere capul presedintelui INS. Formal, INS este in subordinea guvernului, asa ca dl. Ponta nu poate avea dificultati in a schimba conducerea INS.
Inainte de criza financiara, Grecia si-a marit PIB-ul din condei cu 25%, probabil intentionat pentru a arata un raport al datoriei publice la PIB mai mic. In urma cu cativa ani, institutul de statistica din Ghana a declarat ca PIB-ul Ghanei este cu 60% mai mare pe motiv de schimbare de metodologie (inainte nu includeau sectoare noi precum telefonia mobila); si alte tari africane vor face ajustari (Nigeria de ex.).
Daca eroarea de calcul a INS se adevereste, ea este de sub 2% din PIB. Desigur, importanta, dar departe de a fi un mare dezastru si intr-adevar cineva trebuie sa raspunda, de obicei liderul institutiei.
In acelasi timp insa, schimbarile de la conducerea INS nu trebuie sa fie pripite, trebuie sa fie transparente iar numirile facute pe criterii de competenta.
INS este o institutie extrem de importanta, datele pe care le produce sunt folosite atat de catre autoritati, dar si de catre investitori, producatori, firme sau organisme internationale. Soliditatea datelor furnizate de catre INS este obligatorie.
Din pacate, si INS sufera de aceeasi boala a institutiilor romanesti: nu a reusit sa se dezvolte suficient de mult pentru a-si castiga increderea publica si independenta.
Astept insa reactia oficiala a INS.
PS. pe aceeasi tema:
Constructia institutionala vs teoria conspiratiei de Emil
Iluzia care ne uneste de Alex
Ce institutii independente exista in Romania si cate au aparut dupa 2004. de Emil
Citeste si comenteaza pe blogul
Jeopardy
Noi in cine avem mai multa incredere, in Ponta sau in INS ? Daca am fi trisori ne-ar prinde institutiile europene - Eurostat parca.
A si recunoscut in aceeasi declaratie ca nu i-a placut ca INS nu stie cat e populatia Romaniei
Mi-aduc aminte de tratamentul aplicat ministrului Ioan Rus, care a declarat public corect numarul total de alegatori. Insa numarul nu convenea USL-ului din punct de vedere politic. Probabil nici PIB-ul calculat de INS nu convine politic USL-ului. Pentru acesti politruci, institutiile statului trebuie sa supuna adevarul unui control de calitate USL-ist.
cleptocratie in fiecare regim nou - bifat.
acum schimbam si datele statistice pe placul prim-ministrilor...