Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, pledeaza pentru o "resetare" a sistemului bancar din regat, avertizand ca bancile vor fi divizate daca nu reusesc sa separe activitatile de retail de cele de investitii, scrie The Daily Telegraph.

Intr-un discurs pe care il va sustine in fata bancherilor, si din care serviciul sau de presa a publicat extrase, George Osborne va afirma ca nicio banca nu va mai fi "prea mare pentru a falimenta".

"Cand RBS (Royal Bank of Scotland) a falimentat, predecesorul meu Alastair Darling a simtit ca nu avea alta alegere decat sa o salveze in intregime", potrivit acestui discurs, citat de agentia AFP.

"Vreau sa ma asigur ca data viitoare cand un Cancelar va fi confruntat cu aceasta decizie, va avea de ales. Sa permita agentiilor si bancomatelor sa functioneze, lasand banca de investitii sa falimenteze".

Aceasta inasprire a proiectului de reforma guvernamentala vine dupa publicarea, la finele lui decembrie, a unui raport al comisiei parlamentare privind "normele bancare". Aceasta comisie a fost creata dupa izbucnirea scandalului manipularii dobanzii Libor si a preconizat o "electrificare" a barierei care separa bancile de retail de cele de investitii.

Precedentul proiect guvernamental, bazat pe concluziile comisiei Vickers, prevedea o separare pana in 2019 a activitatilor de retail de cele de investitii, care urmau sa ramana totusi in cadrul aceleiasi entitati.

Dar comisia parlamentara a considerat aceste prevederi insuficiente si a cerut guvernului sa mearga mai departe prevazand in lege posibilitatea divizarii pur si simplu a activitatilor in cazul in care separarea celor doua tipuri de afaceri esueaza.

Bancile au denuntat acest proiect de reforma.

"Acesta va crea incertitudine pentru investitori si va face mai dificila sarcina bancilor de a colecta capitaluri, ceea ce va insemna ca bancile vor avea mai putini bani pentru a credita intreprinderile", a avertizat Anthony Browne, director general al asociatiei bancherilor britanici, BBA.