Incantarea d-lui Voinea (ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea-n.red.) de la momentul introducerii sistemului TVA la incasare s-ar putea sa dispara atunci cand va vedea efectele in piata. S-ar putea ca aceasta masura ca in loc sa aduca venituri la buget, sa le diminueze. Datorita imposibilitatii de a-si deduce tva, tendinta e de a renunta la furnizori si a gasi alte surse pentru achizitiile lor. Contribuabilii mici raman fara business iar cei mari vor avea costui suplimentare cu identificrea unor noi furnizori.a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Dan Schwartz, membru in Comitetul Fiscal al AmCham Romania si managing parnter al companiei de consultanta RSM Scot.

Dan SchwartzFoto: Agerpres

In opinia lui Scwartz, varianta prin care contribuabilul trebuie sa aiba posibilitatea de a opta pentru plata TVA la incasare trebuie sa fie specificata in Codul Fiscal, asa cum prevede si legislatia europeana.

"AmCham a explicat de ce aceasta masura nu ar putea sa fie atractiva pentru mediul de afaceri. Acest sistem este greu de aplicat si birocratic, iar la nivelul companiilor mari nu-i vedem utilitatea. Avem si o solutie sa iesim din impas, cum ar fi renuntarea la TVA la incasare. O alta propunere este sa se introduca in Codul Fiscal ideea ca fiecare contribuabil sa opteze sau nu pentru TVA la incasare. Deci, mergem pe varianta optionala a contribuabilului pentru TVA la incasare, cum se prevede si in legislatia europeana. In acest sens, credem ca putem asista, in perioada urmatoare, la noi modificari ale Codului Fiscal", a afirmat Schwartz.

Acesta a adaugat ca este de dorit ca efectele negative ale aplicarii sistemului de plata a TVA la incasare sa nu se produca, in timp ce in cazul platii TVA la 90 de zile o varianta ar fi aplicarea unei deduceri fiscale pentru cel care plateste factura.

"Efectele negative pe care le-am identificat ne dorim sa nu se produca. Aceste efecte s-ar putea limita daca rapid s-ar propune optionalitatea pentru aplicarea sistemului. Sunt companii mari care si-au aratat disponibilitatea de a nu mai lucra cu firmele mici pentru ca sursele de finantare sunt extrem de importante. Pentru companiile mari, posibilitatea de a amana plata facturilor a reprezentat in ultimii ani un debuseu financiar. Prin noua abordare de plata a TVA, aceasta administrare a banilor nu mai poate sa functioneze. In ceea ce priveste plata la 90 de zile, parerea mea este trebuie acordata o deducere fiscala pentru cel care plateste factura. Termenul de 90 zile a devenit un termen uzual pentru majoritatea firmelor. Sunt situatii in care termenul este prelungit la 120 de zile, ceea ce este grav.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va analiza mai multe variante de modificare a sistemului de plata a TVA la incasarea facturii, introdus din ianuarie 2013, dupa semnalele primite de la mediul de afaceri si consultantii fiscali privind problemele cu care se confrunta firmele in aplicarea noilor reglementari, a declarat recent secretarul de stat in MFP Dan Manolescu. Vezi aici mai multe detalii

Noul sistem de TVA, care se aplica de la 1 ianuarie 2013, presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

Codul Fiscal prevede ca, de la 1 ianuarie 2013, doua categorii de contribuabili aplica obligatoriu noul sistem de TVA- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si persoanele impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent.

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul unui an calendaristic.

Conform reglementarilor din Codul Fiscal, sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii sau locul prestarii se considera a fi in Romania.