Taxarea cu 6,75% a conturilor de pana la 100 000 de euro si cu 9,9% pe orice suma care depaseste acest nivel a provocat panica in Cipru- un paradis fiscal prin care multi romani isi deruleaza afacerile. Autoritatile spera ca aceasta initiativa sa le aduca 5,8 miliarde de euro, dar putini se intreaba cu ce cost vor strange acesti bani. Parlamentul cipriot se intruneste luni la ora 16 (ora Romaniei) pentru a valida propunerea venita de la Bruxelles, iar sansele ca ea sa fie votata sunt 50-50. Opozitia dispune de numai 20 din 56 de locuri in parlament, aliatii lui Nicos Anastasiades spun ca sunt socati si ca nu au decis daca vor sustine asa ceva. Depozitele bancilor cipriote din Romania nu sunt afectate de aceasta masura- e bine s-o spunem din capul locului.

  • In Romania exista peste 5100 de firme cu actionariat cipriot

Potrivit unei statistici oferite RISE Project de catre Oficiului National al Registrului Comertului, 6,3% din investitiile straine in Romania sunt derulate prin offshore-uri cipriote.

In acest moment, in Romania exista aproximativ 184.000 de societati comerciale detinute, integral sau in parte, de firme inregistrate in strainatate. Aproximativ 14.000 (7,6%) dintre acestea provin din jurisdictii offshore: Cipru (5.121), Elvetia (2.348), Marea Britanie (4.580-Marea Britanie permite infiintarea de firme de tip offshore pe teritoriul ei, aici fiind legal ca identitatea adevaratilor actionari sa fie ascunsa in spatele unor interpusi), Luxemburg (726), Liechenstein (206), Insulele Virgine Britanice (360), Panama (218), Insulele Seychelles (176) etc. Valoarea nominala a actiunilor detinute de offshore-uri in capitalurile sociale ale firmelor romanesti este de aproximativ 22,7 miliarde RON ¬ 20% din valoarea nominala a actiunilor tuturor firmelor straine prezente in Romania: 115 miliarde RON. (Valoarea nominala a actiunilor detinute de firme din Cipru este de 7,3 miliarde RON ¬ 6,3% din valoarea nominala a actiunilor tuturor firmelor straine din Romania).

Identitatea celor mai multi dintre proprietarii acestor companii este necunoscuta si protejata de legislatia statelor de mai sus. Registrul comertului din Cipru a inceput sa ofere publicului date despre proprietarii companiilor abia dupa ce aceasta tara a aderat la Uniunea Europeana, dar informatiile puse la dispozitie nu sunt intotdeauna folositoare: numerosi oameni de afaceri sunt inlocuiti, in actele oficiale ale firmelor, de interpusi specializati in a prelua, formal, pe numele lor, parti sociale a zeci sau sute de companii.

  • Banca Centrala a Ciprului interzice "temporar, pana la indicatiile viitoare, efectuarea de plati sau transferuri de capital prin sisteme de plata din interiorul statului sau in afara lui"

Sambata si duminica, mii de ciprioti s-au bulucit la bancomate ca sa isi retraga banii din banci, iar in scurt timp aparatele. Bancile de tip cooperatist -singurele care au deschise birourile si in zilele de sambata, au incuiat portile in fata multimii furioase. Luni, din cauza unei sarbatori, bancile vor fi inchise iar autoritatile se asteapta ca de marti sa inceapa scandalul. Banca Centrala a confirmat intr-o nota inchiderea tuturor bancilor in ziua de luni, iar anumite surse spun ca ar fi interzis tuturor bancilor cipriote sa efectueze orice transferuri bancare si plati in tara si in strainatate, informeaza mass media cipriote cu referire la un document care a nimerit in mainile jurnalistilor.

Intr-o scrisoare confidentiala de pe 16 martie se spune ca banca interzice "temporar, pana la indicatiile viitoare, efectuarea de plati sau transferuri de capital prin sisteme de plata din interiorul statului sau in afara lui, inclusiv in cadrul unei institutii de credit".

UE suspecteaza ca rusii- care au plasate circa 30 de miliarde de euro in banci- folosesc Ciprul ca platforma pentru spalarea banilor. Noul ministru al Finantelor Mihai Sarris va vizita marti Moscova, pentru a explica noul proiet legslativ. De asemenea, el va incerca sa renegocieze termenii unui imprumut de 2,5 miliarde de euro convenit anul trecut.

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord pentru pentru un pachet de finantare externa in valoare de 10 miliarde de euro pentru Cipru, pentru a evita intrarea tarii in faliment, conform New York Times.

Decizia a fost luata dupa discutii prelungite intre ministri si membri ai FMI. In schimb, Cipru are obligatia sa reduca deficitul bugetar, sa reglementeze sectorul bancar si sa majoreze taxele.

  • In Cipru lucreaza circa 35.000 de romani, a treia comunitate de straini stabiliti acolo

Majoritatea cetatenilor romani stabiliti in Cipru dupa 1990 lucreaza in domeniul servicii ( comert, hoteluri, restaurante), constructii, agricultura, potrivit Ambasadei Romaniei din Nicosia. Romanii sunt prezenti de asemenea in domeni precum IT, cercetare, juridic, sistemul bancar, moda, etc.

Dintre cetatenii europeni, cele mai numerose comunitati sunt: greaca 31.044 (17.3%), britanica 26.659 (14.8), romana 24.378 (13.2), bulgara 19.197 (10.7) etc.

Estimam ca, pe langa cei 24.378 cetateni romani inregistrati la ultimul recensamant, in Cipru se mai afla cel putin 10.000 persoane neinregistrate la autoritatile cipriote, se mai arata pe site-ul reprezentantei Romaniei la Nicosia. Cele mai mari comunitati romanesti sunt in orasele: Nicosia, Limassol, Larnaca, Pafos, Dali sau Paralimni.

  • Cipru, o tara cu un produs intern brut de 23 de miliarde de dolari, a trimis, in 2011, 129 de miliarde de dolari catre Rusia

Conform mai multor ONG-uri internationale, citate de EU Observer, Cipru este o "masina de spalat pentru banii murdari ai Rusiei" (Global Financial Integrity - SUA), iar un ajutor financiar din partea Uniunii nu ar face decat sa ajunga la oligarhii rusi care au investit ilegal in tara.

Conform raportului GFI, Cipru, o tara cu un produs intern brut de 23 de miliarde de dolari, a trimis, in 2011, 129 de miliarde de dolari catre Rusia.