As prefera sa stau si sa urmaresc zborul pasarilor decat sa conduc o banca centrala, a spus marti Guvernatorul Masaaki Shirakawava, la capatul unui mandat agitat de 5 ani in care a pierdut lupta cu deflatia. "Sunt pasionat de birdwatching. Daca as dori sa fiu un bancher central, in cazul in care m-as naste din nou? Probabil ca nu, a adaugat Shirakawa in ultima sa conferinta de presa. " Au fost cinci ani tulburi", a rezumat Shirakawa bilantul mandatului sau. Economia japoneza a suferit consecintele unor evenimente cum ar fi socul falimentului Lehman Brothers, criza datoriilor din Europa, cutremurul si tsunami-ul din 11 martie 2011, a detaliat guvernatorul japonez. "In ciuda eforturilor noastre, din pacate nu am putut sa ducem economia spre o redresare durabila insotita de stabilitatea preturilor, adica la o crestere solida insotita de o inflatie usoara", a mai adaugat el.

Desi mandatul lui trebuia sa se incheie in aprilie, guvernatorul si-a prezentat demisia, alaturi de cei doi viceguvernatori.

Ajuns in fruntea BoJ in aprilie 2008 in plina furtuna financiara, Shirakawa a aplicat o politica de zero rata a dobanzii si a decis amplificarea programului de achizitii de active pentru a facilita circulatia banilor.

Aceste incercari nu au impiedicat insa critici aspre la adresa sa, mai ales din partea guvernului de dreapta alui lui Shinzo Abe.

Desi este statutar independenta, BoJ a inceput sa fie presata de premierul Shinzo Abe sa puna capat deflatiei. Recent, comitetul de politica monetara BoJ a anuntat ca si-a majorat tinta de inflatie de la 1% la 2%. De asemenea, la presiunile guvernului, BoJ si-a majorat programul de relaxare monetara, care consta in achizitionarea de diferite active financiare, printre care si obligatiuni de stat.

"Este foarte probabil ca vom vedea o modificare importanta in politica monetara", a declarat Hiromichi Shirakawa, economist la Credit Suisse Group AG in Tokyo. Potrivit acestuia, un eventual esec in nominalizarea unui guvernator care sa adopte o atitudine mai agresiva fata de relaxarea cantitativa ar putea afecta increderea companiilor.

Guvernul japonez a facut din relansarea economiei si eliminarea deflatiei principala sa prioritate. Intr-o declaratie, Banca Centrala a Japoniei a spus ca "recunoaste ca economia Japoniei se confrunta cu provocarea critica de a depasi deflatia cat mai curand posibil si de a reveni pe traiectoria de crestere sustenabila si de stabilitate a preturilor. Aceasta provocare va putea fi indeplinita prin combinarea eforturilor unei game largi de agenti economici in vederea consolidarii potentialului de crestere a economiei si de sprijin din sectorul financiar."

Shinzo Abe, liderul Partidului Democrat Liberal al Japoniei, a solicitat ferm pentru o tinta de inflatie de 2%. Abe, un conservator al carui partid a castigat alegerile parlamentare de saptamana trecuta, se asteapta sa fie numit prim-ministru pe 26 decembrie, dupa ce a mai ocupat aceasta pozitie un an de zile in perioada 2006-2007.

De asemenea, el i-a dat guvernatorului Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, un preaviz in care ii spune ca ar vrea sa-l inlocuiasca cu cineva care va putea sa lucreze mai agresiv in vederea atingerii unui obiectiv de 2% al inflatiei, potrivit rapoartelor mass-media japoneze.

Guvernatorul demisionar a mai spus ca Japonia are nevoie de "reforme structurale pe termen lung", care se adreseaza si revizuirii sistemului de pensii, de sanatate si profitabilelor corporatii gigante ale Japoniei, cum ar fi Sony si Panasonic, care impreuna au pierdut aproximativ 20 miliarde de dolari in ultimii ani fiscali.