Marti seara, parlamentul cipriot a spus in cele din urma NU planului propus de FMI si UE. Principalul arhitect al acestui plan este ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble,care marti dimineata a declarat la un post de radio german ca "Oricine pune banii in tarile in care plateste un impozit mai mic decat in tara lui, trebuie sa isi asume riscul". Mesajul este adresat rusilor bogati care au plasati in bancile cipriote circa 21,5 miliarde de euro. Germania trebuie sa isi joace cartea cu atentie- daca Ciprul da faliment bancile nemtesti pierd circa 7,6 miliarde de euro. Tot ca simpla informatie, PIB-ul cipriot reprezinta 0,2% din PIB-ul UE.

Planul initial de sprijin prevedea ca in schimbul celor 10 miliarde primite, Cipru sa colecteze 7 miliarde din privatizari si din taxarea suplimentara a depozitelor bancare. In prima faza, propunerea privind taxarea deponentilor era de 6,5% pentru conturile cu mai putin de 100 000 de euro si 9,9% cele de peste 100 000 de euro. Marti aparuse varianta de a fi scutite conturile cu mai putin de 20.000 de euro, dar in final si aceasta propunere a cazut. Inainte de inceperea sedintei, presedintele Parlamentului cipriot (socialist ca orientare) a lansat un mesaj clar: Raspunsul nostru trebuie sa fie NU in fata acestui santaj!

  • Imediat dupa ce votul a oficializat respingerea planului propus de FMI, Londra a trimis un avion al Royal Air Force cu un milion de euro bani gheata pentru angajatii Guvernului britanic aflati in serviciul Majestatii sale in Cipru. Marea Britanie detine baze militare in zona iar in cazul in care bancile cipriote nu vor oferi lichiditati suficiente, salariatii Majestatii sale nu trebuie sa fie afectati de acest lucru, au explicat oficialii englezi.

Guvernul german, cu mari probleme de imagine in Spania, Portugalia si Grecia, nu mai vrea sa joace cartea vinovatului de serviciu. Mai ales ca in aceasta toamna in Germania se vor desfasura alegeri parlamentare, iar Angela Merkel este tot mai contestata. Principalul ei adversar in alegerile legislative, candidatul social-democrat Peer Steinbruck, a acuzat-o pe aceasta ca a amanat crearea unei uniuni bancare europene cu scopul de a isi mentine sansele sa fie realeasa.

El a declarat pentru postul public de radio Deutschlandfunk ca Merkel are un interes personal in amanarea modificarii sistemului bancar european de catre Uniunea Europeana (UE) pana dupa alegeri. "Se poate observa ca Guvernul german, cu ea in frunte, va face totul pentru a se asigura ca uniunea bancara sa fie amanata cel putin pana dupa alegerile generale (germane), cu scopul de a nu se trezi intr-o situatie nepopulara in Germania, care s-ar confrunta cu o recapitalizare directa a bancilor", a declarat Steinbruck. Repet, bancile germane au o expunere de 7,6 miliarde de euro asupra economiei cipriote.

Nici Wolfgang Schauble nu intentioneaza sa-si asume responsabilitatea pentru depozitele fiscale cipriote. Potrivit presei germane, este adevarat ca Berlinul a facut lobby pentru ca sectorul bancar cipriot sa contribuie la salvarea tarii cu 5,8 miliarde de euro. Dar guvernul german ar fi preferat o solutie care sa nu ii afecteze pe micii deponenti. Nu este responsabilitatea Berlinului, ci a FMI, UE si a Comisiei Europene, a spus Schauble.

Intre timp, presa continua sa vorbeasca despre planul UE ca despre un jaf legalizat al bancilor cipriote.