Liderii Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) ar urma decida miercuri mentinerea politicii exceptionale de sprijinire a economiei tarii, in timp ce situatia din Europa ridica noi temeri din cauza crizei bancare din Cipru, scrie presa internationala.

Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) urmeaza sa publice la ora 18:00 GMT (ora 20:00 la Bucuresti), declaratia sa finala dupa o reuniune de doua zile la Washington, precum si noile previziuni economice. O jumatate de ora mai tarziu, presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, va sustine o conferinta de presa.

Majoritatea economistilor estimeaza ca Fed va anunta ca va continua sa injecteze lichiditati in sistemul financiar, intr-un ritm de 85 miliarde dolari pe luna.

Potrivit acestora, Comitetul de politica monetara ar trebui sa anunte si mentinerea dobanzii cheie intervalul de 0 - 0,25% in vigoare din decembrie 2008, "cel putin atat timp cat rata somajului va ramane mai sus de 6,5%".

Toate aceste masuri sunt concepute pentru a mentine presiunea maxima pe dobanzi, pentru a incuraja investitiile, consumul si piata imobiliara si, in cele din urma, pentru a grabi recuperarea pietei fortei de munca.

Pentru Jim O'Sullivan, economist la High Frequency Economics, turbulentele cauzate de Cipru "fac mai putin probabila o schimbare de ton din partea oficialilor Fed in aceasta saptamana".