Autoritatile cipriote si-au intensificat miercuri eforturie "supraomenesti" pentru a permite redeschide bancile incepand de joi, precum planificat, in contextul in care anuntarea unui plan de salvare nu a recastigat increderea pietelor financiare, transmite AFP.

Bancile din insula au fost inchise din 16 martie pentru evitarea unor retrageri masive de numerar.

Pietele bursiere asiatice au deschis miercuri in crestere usoara, insa moneda euro, dupa ce a inregistrat luni cel mai scazut nivel din ultimele in patru luni din cauza crizei cipriote, da semne ambivalente: slabita fata de dolarul american, dar usor in crestere fata de yenul japonez.

In pofida planului de salvare, tensiunile continua sa se mentina la Nicosia, unde sute de angajati din banci si o mie de studenti au marsaluit pentru a-si manifesta ingrijoarea fata de situatia actuala.

Confruntate cu aceasta situatie, autoritatile depun "eforturi intense", potrivit purtatorului de cuvant al guvernului si "supraumane", potrivit guvernatorului Bancii Centrale cipriore, Panicos Demetriades, pentru a permite redeschiderea bancilor, amanata de mai multe ori deja.