UPDATE 22:47Ministrul de Finante al Ciprului a emis un decret pentru a limita fluxurile de capital, incercand astfel sa previna fuga de capitaluri la redeschiderea bancilor, programata pentru joi, la ora 10:00. Retragerile de numerar de la ghisee sunt limitate la 300 de euro pe zi, pe persoana, pe banca. BCE a trimis convoaie de camioane pline cu euro pentru ca bancile sa aiba suficiente lichiditati la ora 9, cand vor deschide portile.

Vezi in atasament Ordinul Ministerului de Finante

Initial, in cursul zilei de miercuri, se anuntase ca "Transportul de bancnote euro sau valuta straina peste suma de 3000 euro sau echivalentul in moneda straina de persoana, pe calatorie in strainatate, se interzice. Orice plata in contul tranzactiilor comerciale trebuie insotita de documente, exceptie facand platile care nu depasesc 500 euro", potrivit unui Ordin al Ministerului de Finante cipriot, citat de Zerhoedge.com, unul dintre cele mai citite bloguri financiare din lume.

Ulterior, publicatia eKathimerini a confirmat informatiile.

Pentru cei care studiaza in strainatate sunt permise transferuri in limita a 10.000 de euro/trimestru. Masurile restrictive se aplica timp de o saptamana pentru toate conturile, plati si transferuri, indiferent de moneda. Imediat dupa aparitia detaliilor planului, pretul aurului a urcat cu 14$. KPMG Romania recomanda utilizarea altor paradisuri fiscale pentru "aranjamentele bancare".

  • Pot fi facute plati ale salariilor angajatilor care lucreaza in afara Republicii si plati privind cheltuieli de subzistenta pana la 10.000  pe trimestru de scolarizare pentru persoanele care studiaza in strainatate sau pentru rude de gradul intai ale persoanelor care isi au resedinta obisnuita in Cipru, cu prezentarea de probe relevante.
  • Transportul de bancnote euro sau valuta straina peste suma de  3000 euro sau echivalentul in moneda straina de persoana, pe calatorie in strainatate, se interzice. Directorul vamii va pune in aplicare aceasta masura.
  • Masurile restrictive se aplica pentru toate conturile, plati si transferuri, indiferent de moneda, cu exceptia misiunilor diplomatice.

Vezi aici in ce a constat limitarea capitalurilor in Islanda

Laureatul Nobel pentru economie Paul Krugman recomanda iesirea Ciprului din zona euro.

  • Masurile privind controlul capitalurilor ii afecteaza cel mai mult pe ciprioti, o serie de surse media scriind ca miliardarii rusi si-au retras discret banii pe care ii aveau in depozitele din bancile cipriote

Toate bancile din Cipru sunt inchise iar viramentele imposibile din 16 martie, pentru a evita o fuga de capitaluri dintr-o insula aflata in pragul falimentului.

Citeste si Cipru, criza, solutii

Deschiderea bancilor este prevazuta pentru joi dimineata, iar convoaie de camioane cu euro au fost trimise pentru a exista suficiente lichiditati.

Cele doua mari banci - Bank of Cyprus, ai carei deponenti cu conturi peste 100.000 euro vor suferi pierderi importante, si Laïki Bank, care va fi lichidata - risca sa se prelungeasca.

Clientii bancilor cipriote nu vor putea sa-si incaseze cecurile in cash, dar va fi posibil sa depuna aceste sume in conturile lor.

  • "Prin controlul capitalului Cipru iese de facto din zona euro, daca admitem ca regula libertatii de miscare este inviolabila. Cat timp are loc aceasta iesire de facto este de vazut. S-ar putea sa fie mai lunga ca timp decat se anunta oficial. Si din punct de vedere al controlului capitalurilor se creeaza acum un precedent. Este de discutat deci daca aceasta regula va ramane "sacrosanta" in anii ce vin in UE. Nu pot sa nu ma gandesc la realitatea ca diverse tari, in zona euro, incearca sa restrictioneze prin diverse mjloace miscarea altor factori de productie". Oricum oficialii europeni trebuie sa fie mult mai atenti cu declaratiile pe care le fac (ma refer la ministrul de finante olandez, ca sef al eurogrupului), a mai adaugat profesorul Daniel Daianu pentru Hotnews.ro.

Intr-o nota transmisa membrilor sai, IIF atrage atentia ca economia cipriota s-ar putea contracta cu 20% in urmatorii doi ani.