Vezi in atasament Ordinul Ministerului de Finante
Initial, in cursul zilei de miercuri, se anuntase ca "Transportul de bancnote euro sau valuta straina peste suma de 3000 euro sau echivalentul in moneda straina de persoana, pe calatorie in strainatate, se interzice. Orice plata in contul tranzactiilor comerciale trebuie insotita de documente, exceptie facand platile care nu depasesc 500 euro", potrivit unui Ordin al Ministerului de Finante cipriot, citat de Zerhoedge.com, unul dintre cele mai citite bloguri financiare din lume.
Ulterior, publicatia eKathimerini a confirmat informatiile.
Pentru cei care studiaza in strainatate sunt permise transferuri in limita a 10.000 de euro/trimestru. Masurile restrictive se aplica timp de o saptamana pentru toate conturile, plati si transferuri, indiferent de moneda. Imediat dupa aparitia detaliilor planului, pretul aurului a urcat cu 14$. KPMG Romania recomanda utilizarea altor paradisuri fiscale pentru "aranjamentele bancare".
- Pot fi facute plati ale salariilor angajatilor care lucreaza in afara Republicii si plati privind cheltuieli de subzistenta pana la 10.000 pe trimestru de scolarizare pentru persoanele care studiaza in strainatate sau pentru rude de gradul intai ale persoanelor care isi au resedinta obisnuita in Cipru, cu prezentarea de probe relevante.
- Transportul de bancnote euro sau valuta straina peste suma de 3000 euro sau echivalentul in moneda straina de persoana, pe calatorie in strainatate, se interzice. Directorul vamii va pune in aplicare aceasta masura.
- Masurile restrictive se aplica pentru toate conturile, plati si transferuri, indiferent de moneda, cu exceptia misiunilor diplomatice.
Laureatul Nobel pentru economie Paul Krugman recomanda iesirea Ciprului din zona euro.
- Masurile privind controlul capitalurilor ii afecteaza cel mai mult pe ciprioti, o serie de surse media scriind ca miliardarii rusi si-au retras discret banii pe care ii aveau in depozitele din bancile cipriote
Toate bancile din Cipru sunt inchise iar viramentele imposibile din 16 martie, pentru a evita o fuga de capitaluri dintr-o insula aflata in pragul falimentului.
Citeste si Cipru, criza, solutii
Deschiderea bancilor este prevazuta pentru joi dimineata, iar convoaie de camioane cu euro au fost trimise pentru a exista suficiente lichiditati.
Cele doua mari banci - Bank of Cyprus, ai carei deponenti cu conturi peste 100.000 euro vor suferi pierderi importante, si Laïki Bank, care va fi lichidata - risca sa se prelungeasca.
Clientii bancilor cipriote nu vor putea sa-si incaseze cecurile in cash, dar va fi posibil sa depuna aceste sume in conturile lor.
- "Prin controlul capitalului Cipru iese de facto din zona euro, daca admitem ca regula libertatii de miscare este inviolabila. Cat timp are loc aceasta iesire de facto este de vazut. S-ar putea sa fie mai lunga ca timp decat se anunta oficial. Si din punct de vedere al controlului capitalurilor se creeaza acum un precedent. Este de discutat deci daca aceasta regula va ramane "sacrosanta" in anii ce vin in UE. Nu pot sa nu ma gandesc la realitatea ca diverse tari, in zona euro, incearca sa restrictioneze prin diverse mjloace miscarea altor factori de productie". Oricum oficialii europeni trebuie sa fie mult mai atenti cu declaratiile pe care le fac (ma refer la ministrul de finante olandez, ca sef al eurogrupului), a mai adaugat profesorul Daniel Daianu pentru Hotnews.ro.
Intr-o nota transmisa membrilor sai, IIF atrage atentia ca economia cipriota s-ar putea contracta cu 20% in urmatorii doi ani.
http://www.zerohedge.com/news/2013-03-27/cyprus-capital-control-details-revealed
a articolului original in greaca
http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/138553/ta-perioristika-metra-molis-anoixoun-oi-trapezes
regula libertatii de miscare (a capitalului) nu este modificata, nu este abolita, ci doar ingradita datorita circumstantelor speciale !!
Este normal sa se ia asemenea masuri cand depozitele (rusilor de exemplu) depasesc PIB-ul Ciprului si era evident ca dupa deschiderea bancilor acestia vor incerca sa isi scoata toti banii si astfel ar falimenta bancile !
Sunt masuri normale pentru situatia din Cipru, si situatie de care este vinovata NUMAI CLASA POLITICA DIN CIPRU !
Nu este vina U.E. nu este vina FMI, nu este vina EURO. Dimpotriva daca Cipru ar fi avut propria moneda si nu ar fi fost in UE, Cipru astazi ar fi fost in FALIMENT 100% !
Pentru ca UE si zona EURO nu ar avea nici-o motivatie sa salveze o economie extern UE / EURO si moneda ciprului non-euro ar fi avut o inflatie galopanta gen africana care ar fi topit orice depozit sau economii chiar la ciorap avute de oricine in Cipru.
Hai sa nu mai scriem mesaje tabloide si sa vedem realitatea.
Problema ca si ultima solute este chiar la fel de democratica
Cea mai mare escrocherie a tuturor timpurilor este sistemul politic parlamentar, prin care poiliticienii au reusit, cu sprijinul masiv al Mass-Madia, sa induca in mintea popoarelor "sfanta" democratie iar sistemul parlamentar drept "cea mai inalta forma" a ei. O adevarata noua religie !
De fapt este minciuna cea mai popularizata prin care escrocii isi pot satisface interesele, dand escrocheriei un "aer" legal.
Acum cand inevitabilul loveste crunt sistemul, escrocii recurg la spolierea prin forta "legii" a cetatenilor, dezvaluindu-si adevarata fata prin nepasare si cinism si evident, neasumandu-si nicio responsabilitate.
Acesta este sistemul politic parlamentar in toata ticalosia sa iar mizeria in care este impinsa omenirea, nu este decat rezultatul firesc al acestuia.
De aceea militez pentru desfintarea cat mai grabnica si inlocuirea lui cu un nou sistem de administrare a statului, in care relatia dintre alesi si alegatori sa fie aceiasi ca cea dintre angajati ai angajatotri, in care fiecare dintre parti sa aiba drepturile si obligatiile bine definite in Constitutie iar nerespectarea obligatiilor sa duca automat la sanctiuni materiale sau penale, dupa caz.
Intr-un astfel de sistem politic, escrocii si mincinosii se vor feri de putere caci averile le vor fi afectate direct iar adevaratele valori se vor autopromova prin competenta si pragmatism.
N-a duart mult dar a fost o experienta interesanta.
Poate că dl Stolojan a fost printre primii.
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&ved=0CFIQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.bzb.ro%2Findex.php%3Fpage_name%3Dstire_detalii%26id_stire%3D83055&ei=Xa1UUfWmCoHEtQbqioG4Ag&usg=AFQjCNG9saP2kHhSN3nRxazloI9ZeNzsKQ&bvm=bv.44442042,d.Yms
http://clarinetul.blogspot.ro/2013/03/cipru-leave-euro-zone-krugman-says-so.html
Exact ca si in alte tari, bancile au fost in dificultate si spre deosebire de alte tari unde statele au pompat miliarde sa nu dea faliment, aici au fost lasate sa dea faliment, intr-un mod controlat. Banca da faliment, deponentii pierd banii care sunt peste 100 000 care sunt garantati
În economie? În alt paradis?.
Și de ce să nu se elimine toate paradisurile fiscale?
Și de ce se mai dă voie la off- shores? Și de ce li se mai dă voie băncilor să ...