De pilda, se stie ca porumbul este o planta iubitoare de apa. De teama unei secete, unii agricultori au preferat sa cultive alte culturi mai rezistente la seceta- coriandrul ori mustarul- chiar daca profitul este mai redus decat cel din vanzarea porumbului.
Pretul porumbului pe piata internationala a fost destul de incert ca urmare a lipsei informatiilor legate de aceasta piata. Porumbul francez este "victima" concurentei venite din partea porumbului din Ucraina. Pe piata internationala pretul a pastrat un anumit nivel, ca urmare a faptului ca situatia climatica din Argentina nu s-a ameliorat asa cum estimau operatorii. Ploile cazute in zonele de productie ale porumbului sunt insuficiente si nu indeparteaza ingrijorarile operatorilor.
Vezi aici avolutia pretului la porumb in ultimii 20 de ani

- Anul 2012 comparativ cu anul 2011
Cereale pentru boabe. Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2012 reprezinta 50,4% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe iar cea cultivata cu grau 36,7%. Productia de cereale pentru boabe a scazut cu 39,1% fata de anul precedent (12698 mii tone fata de 20842 mii tone in anul 2011), datorita scaderii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (-52,0%), grau (-28,4%), orz si orzoaica (-25,8%), ovaz (-13,9%).
Leguminoase pentru boabe. Productia a scazut cu 22,1% datorita randamentului la hectar desi suprafata cultivata a crescut cu 2,4%.
Plante uleioase . Productia a scazut cu 38,3%, ca urmare a scaderii suprafatei cultivate cu 17,6%, cat si a randamentelor la hectar.

Scaderi ale productiei s-au inregistrat la: rapita (de 4,6 ori din cauza diminuarii suprafetei cultivate de 3,6 ori), soia (-28,7%) si floarea soarelui (-22,4%).
Sfecla de zahar. Productia a crescut cu 12,0%, in principal datorita cresterii suprafetei cultivate cu 47,4% desi randamentul la hectar a scazut cu 24,0%.
Cartofi.Productia a scazut cu 39,6%, datorita scaderii randamentului la hectar (-34,1%) si a suprafetei cultivate (-8,2%), fata de anul precedent.

Legume. Productia a fost mai mica cu 17,2%, datorita scaderii productiilor medii la hectar si a suprafetelor cultivate.
Productiile au fost mai mici la: tomate (-28,2%), castraveti (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapa (-14,5%), pepeni verzi si galbeni (-14,0%), varza (-4,9%).
Struguri In anul 2012, productia de struguri a scazut cu 17,1%, datorita in principal scaderii randamentului la hectar, atat la plantatiile de vii altoite (-18,2%), cat si la plantatiile de vii hibride (-13,8%). Suprafata cultivata a fost mai mica cu 1,1% fata de anul 2011.
Plantatii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod). Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut la caisi-zarzari (-33,3%), au crescut la meri (+3,8%) iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au mentinut la nivelul anului precedent. Productia de fructe din livezi a scazut cu 17,7% fata de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat scaderi la: caisi-zarzari (-33,3%), peri (-32,1%), ciresi-visini (-23,3%), pruni (-18,0%) si meri (-14,8%).
In anul 2012, Romania s-a situat, pe locul cinci in randul Statelor Membre, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau comun si pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului.
Romania s-a situat pe primul loc dupa suprafata cultivata cu porumb, din Uniunea Europeana, iar la productie s-a situat pe locul trei, dupa Franta si Italia, datorita unui randament inferior. Dealtfel randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte State Membre.
In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, Romania s-a situat in anul 2012, pe locul trei dupa Polonia si Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Regatul Unit si Belgia) datorita randamentului inferior, care a reprezentat numai 36,3% din randamentul mediu al Uniunii Europene.
La Bursa din Chicago, pretul florii-soarelui a ramas relativ stabil. Volumul tranzactiilor a fost mai mic decat cel inregistrat in saptamana precedenta.Pretul graului a avut o evolutie ezitanta pe parcursul saptamanii, cu variatii in directia scaderii sau cresterii. Bruxelles-ul a emis certificate de export aferente cantitatii de 500.000 de tone, iar in acest ritm UE va atinge obiectivul sau de export in luna aprilie 2013. Conditiile climatice din SUA s-au ameliorat in ultima saptamana, zapada atingand un strat de 40 cm in Oklahoma si Kansas.
Ia da tu un comunicat!
Sa ramanem si fara asta!
Are nevoie varanu' de terenuri, tu ce faci?!
Cite din cele 10 milioane de ha se pot iriga ???,
doar 70mii ???,pai ce-ati facut voi cu cele 3,5 milioane care se irigau pe vremea lui Ceausescu ???; saminta aclimatizata ameliorata in Institutele romanesti nu mai ai de unde s-o iei ,pui in brazda ce-ti vinde DU PONT or altii,pe acesti altii cine-i mai intreaba de calitatea semintelor ???,ca voi ati distrus orce forma de control a materialelor semincere.
Cit baga aia de-i dati exemple kg/ha ingrasaminte ???,cit se pierde azi din cultura datorita daunatorilor care nu se mai combat ,nici tratamentele de carantina nu se fac.
Cum ati stapinit voi FOCUL BACTERIAN ???-ZERO,
asta-i activitatea profilactica in agricultura.
Cit se pierde din recolta la recoltarea cu masinile vechi ,cirpite sau second hend ???.
Acu trageti linie si adunati ,ce rezulta PAGUBA ,iar vinovatii sunteti voi ,tupeistii care puneti intrebari,
la care ar trebui in mod normal sa fiti trasi la raspundere voi hahalerelor,voi pafaristilor buni de gura si impertinenti.