Incepand de astazi mi-am inaintat demisia mea din functia de Viceguvernator si din cea de membru al Consiliului MOnetar", a anuntat luni Julia Kiraly, guvernatorul adjunct al Bancii Nationale a Ungariei, informeaza Portfolio.hu. Mandatul ei ar fi expirat in luna iulie, iar motivul pentru care a renuntat la ultimele luni din mandatul de 6 ani este legat de ultima "reuniune a Consiliului Monetar care s-a desfasurat joi", a mai spus Kiraly.

In sedinta respectiva a fost luata decizia de a pune la dispozitia bancilor comerciale fonduri fara niciun cost pentru ca acestea sa acorde intreprinderilor mici si mijlocii finantare cu dobanda redusa, in speranta ca astfel va fi stimulata economia.

Noul guvernator al bancii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy (foto stanga), un aliat al controversatului premier Viktor Orban, a anuntat scoaterea din rezeva valutara a tarii a 3 miliarde de euro pentru transformarea finantarilor in valuta ale bancilor in moneda locala, forintul, precum si acordarea de imprumuturi fara dobanda bancilor, pentru ca acestea sa poata acorda IMM-urilor credite cu dobanda de doar 2%.

Astfel, banca centrala a Ungariei va acorda bancilor credite fara dobanda in valoare de 250 miliarde forinti (in jur de 1 miliard de dolari), astfel incat acestea sa poata finanta firmele cu o doband de maxim 2%, cu mult sub dobanda de referinta oficiala, de 5%, si de dobanda medie a imprumuturilor pentru firme, de 10%.

O suma identica, de aproximativ 1 miliard de dolari, va fi alocata pentru acoperirea costurilor cu transformarea creditelor in valuta ale firmelor in credite in forinti. Jumatate din creditele IMM-urilor sunt in valuta, fiind contractate inainte de izbucnirea crizei, cand dobanzile in euro si franci elvetieni erau mult mai mici decat cele in forinti.