Piata neagra a tigaretelor a scazut in martie 2013 pana la 13,1%, fata de 15,4% in ianuarie 2013, conform datelor companiei de cercetare Novel. Astfel, contrabanda cu tigarete revine la nivelul mediu de aproximativ 13%, la care s-a mentinut pe tot parcursul anului 2012. “Nivelul comertului ilicit inregistreaza in martie 2013 o scadere semnificativa (2,3 pp), atingand nivelul de 13,1% din piata. Cea mai importanta sursa a comertului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, ramane Duty Free, care se mentine pe un trend ascendent (32,7% in martie)" a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei Novel Research.

Descarca din atasament prezentarea Novel Research

“Nivelul comertului ilicit inregistreaza in martie 2013 o scadere semnificativa (2,3 pp), atingand nivelul de 13,1% din piata. Cea mai importanta sursa a comertului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, ramane Duty Free, care se mentine pe un trend ascendent (32,7% in martie). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova inregistreaza si in martie evolutii relativ constante, ca pondere in sursele de provenienta, furnizand 24,6 %, respectiv 23,5% din comertul ilicit. Pentru Serbia notam in martie o tendinta de scadere, pana la 12,8%. Regiunile in care comertul ilicit detine cea mai mare pondere raman si in martie regiunea de Vest (28,1%), Nord-Est (23%) si Nord-Vest (21,6%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei Novel Research.

“Revenirea la acest nivel este, in primul rand, rezultatul eforturilor speciale depuse luna trecuta de catre Autoritatea Nationala a Vamilor, care a inteles necesitatea de a actiona rapid si concertat intr-o perioada critica. Rezultatele Novel din ianuarie erau ingrijoratoare: contrabanda in crestere, preturile pe piata legala in ascensiune, ca urmare a cursului de schimb si a devansarii cresterii accizei, in timp ce preturile pe piata neagra se aflau in scadere. In acest context, in urma consultarilor cu industria, impreuna cu care a instituit un grup de lucru, ANV a luat decizia declansarii operatiunii "Antitabac", activand la potential maxim echipele mobile, echipele canine si scanerele. In ceea ce ne priveste, am dori ca aceste actiuni sa continue cu aceeasi intensitate, atat in vami cat si pe frontiera verde, in vederea reducerii fenomenului. Pe teritoriul vamal national au fost, de asemenea, actiuni importante ale DIICOT, DGIPI si altor autoritati de aplicare a legii, care au dus la descoperitea unor fabrici ilegale de tigarete”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

“Este vorba despre o scadere de peste doua puncte procentuale, ceea ce inseamna o suma anuala suplimentara de circa 100 de milioane de euro la bugetul de stat. In vederea reducerii pietei negre este insa nevoie in continuare nu doar de eforturile concertate ale autoritatilor, ci si de imbunatatirea cadrului legislativ. Sunt necesare astfel reglementarea mai clara a infractiunilor de contrabanda si evaziune fiscala; calificarea infractiunilor in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria si Bulgaria; atribuirea unor competente specifice politiei locale si jandarmeriei; reluarea scanarii tuturor mijloacelor de transport in punctele de trecere a frontierei, asa cum s-a intamplat in ultima perioada in punctul vamal Stamora -Moravita. In acelasi timp, sumele primite de statul roman ca urmare a acordurilor semnate de marii producatori de tutun cu Comisia Europeana sa fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, precum si instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in domeniu”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

„Apreciem faptul ca trendul ascendent inregistrat la inceputul anului s-a dovedit a fi unul temporar. Sa ne amintim insa ca obiectivul pe care autoritatile trebuie sa-l aiba in vedere este scaderea sub pragul psihologic de 13% si apropierea de nivelul european al contrabandei cu tigarete. Obiectivul acesta necesita eforturi sustinute si coordonate nu numai la nivel operational, ci si legislativ. Tara noastra, expusa si asa, dupa cum vedem, contrabandei si contrafacerilor, poate fi afectata de presiuni si mai mari asupra granitelor, in cazul in care nu exprima o pozitie clara si fundamentata economic fata de Proiectul Directivei privind produsele din tutun.

Proiectul amintit prevede standardizarea formei pachetelor, interzicerea tigaretelor slims si a celor mentolate, segmente care reprezinta o cincime din intregul consum legal. Pachetele standard vor fi mai usor de contrafacut, iar produsele interzise de Directiva la noi - dar legale in tarile vecine, nemembre UE - se vor regasi pe piata neagra. Speram ca Romania se va ralia pozitiilor deja exprimate de Polonia, Italia, Cehia, Bulgaria, Spania, Estonia, care s-au declarat impotriva prevederilor excesive ale proiectului, acuzand iminente pierderi de locuri de munca si cresterea pietei negre”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Anul trecut, producatorii de tigarete au platit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro reprezentand accize si taxe. Suma reprezinta circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.