Sucursala Bank of Cyprus din Romania va ramane, cel mai probabil, inchisa si in urmatoarele zile, pana la definitivarea unei solutii pentru transferul depozitelor sub jurisdictie romaneasca, au declarat surse bancare pentru Mediafax.

Activitatea Bank of Cyprus Romania a fost oprita initial pentru o saptamana, incepand cu data de 1 aprilie, pentru a se identifica o solutie de vanzare a sucursalei. Banca centrala a Ciprului a decis sa prelungeasca cu doua saptamani perioada de inactivitate, pana pe 22 aprilie inclusiv, pentru a se putea incheia un acord de preluare cu unul dintre ofertantii dispusi sa cumpere banca.

Surse bancare au declarat pentru agentia de presa citata ca banca centrala a Ciprului a respins miercurea trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.

Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.

Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.

Aproximativ jumatate din celelalte credite inregistrate in bilantul sucursalei locale il reprezinta finantari de proiecte imobiliare medii sau mari.

Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de sucursala locala, care indicau un nivel al depozitelor de peste 200 de milioane euro, in prezent portofoliu ramas insumeaza putin sub 100 de milioane euro.

De la momentul inchiderii sucursalei, in data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care insumeaza circa 3 milioane de euro.

De asemenea, exista informatii ca unii deponenti romani au acceptat inainte de declansarea crizei sa realizeze plasamente prin intermediul sucursalei locale direct in Cipru, la un randament usor mai ridicat.

Cipru a ajuns in luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro si FMI vor imprumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, iar fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.

In cazul Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla in septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%. Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.

Desi a informat initial sucursalele ca masurile nu vor fi aplicate si in unitatile din alte state, Bank of Cyprus a decis sa inchida sucursala din Romania incepand cu 1 aprilie.