Din punct de vedere al riscurilor sectoriale pe plan local, in Romania se disting cateva sectoare cu un numar ridicat de companii insolvente pe parcursul anului 2012 raportat la 1.000 firme active din sectorul respectiv. Astfel, in constructii s-au inregistrat 123 insolvente la 1.000 firme active si conform esantionului de companii analizate individual de Coface Romania (57% din piata) aproximativ 70% dintre companii prezinta un risc ridicat sau semnificativ peste medie. O situatie similara se observa si in industria metalurgica, cu 9 insolvente la 1.000 firme active si 62% dintre companii cu un risc ridicat precum si in sectorul transporturilor, cu aproximativ 96 insolvente la 1.000 firme active si 75% dintre companii cu un risc peste medie.

Citeste in atasament studiul integral

Pe scurt:

• La nivel global, riscul de credit a crescut in industria metalurgica si s-a mentinut la un nivel satisfacator in sectorul energetic si cel farmaceutic

• Niciun sector de activitate din Europa nu a scapat de riscul de credit, in timp ce mai multe sectoare din Asia si America de Nord au cunoscut o ameliorare a acestuia sau o pastrare la un nivel constant

• Prim plan: canalele traditionale de retail se confrunta cu o explozie a comertului electronic, o sursa de risc si oportunitati pentru companii

Riscul de credit se afla inca la un nivel ridicat in Europa, insa perspectiva pentru Asia Emergenta si America de Nord este favorabila

Indicatorul unic , dezvoltat de economistii Coface si bazat pe inregistrarea comportamentului de plata al companiilor de catre underwriter-ii Coface, confirma o diferenta semnificativa intre riscul prezentat de industriile din Asia Emergenta si America de Nord pe de o parte si Uniunea Europeana, cuprinzand cele 15 tari, pe de alta parte.

In Asia Emergenta, riscul este metinut sub control: trei sferturi dintre sectoarele analizate prezinta un risc mediu sau moderat. Regiunea este caracterizata de o crestere constanta a cifrei de afaceri corporatiste, intre 4%-16%, in functie de sectorul de activitate. Industria farmaceutica beneficiaza de o crestere a claselor de mijloc in India si China, ambele piete fiind considerate jucatori mari si noi in fabricarea ingredientelor active pentru acest domeniu. In cadrul sectorului energetic, segmentul solar este afectat de caderea preturilor panourilor solare, inregistrand in consecinta o crestere a riscului de credit. Industria textila are nevoie, de asemenea, de supraveghere, in special in China, datorita procesului de relocare a productiei catre tarile cu costuri reduse.

Per ansamblu, sectoarele de activitate din America de Nord prezinta un nivel mediu de risc, mai putin celui metalurgic, unde acesta continua sa se mentina ridicat ca urmare a afluentei de otel ieftin din China. Cat priveste sectorul energetic, acesta si-a imbunatatit riscul de credit multumita gazelor de sist disponibile industriei americane la preturi reduse. Industria auto a inregistrat vanzari mai mari cu 4% in Februarie 2013, beneficiind de pe urma revenirii consumului casnic. Observam de asemenea, mentinerea competitivitatii sectorului chimic, in special datorita preturilor istorice scazute ale gazelor.

In Europa, nu exista niciun sector de activitate care sa prezinte un risc de creditare moderat. Situatia este ingrijoratoare in special in industria metalurgica, care detine o capacitate excedentara si este expusa dificultatilor de catre principalii sai clienti – industria auto si cea a constructiilor. Aceste doua sectoare din urma sunt considerate riscante la randul lor, datorita faptului ca raman foarte vulnerabile la cererea anemica europeana. In sectorul IT, riscul de creditare este in crestere, asa cum este ilustrat de scaderea brusca a vanzarii de computere.

  • Canalele traditionale de retail si comertul electronic: catre un model european hibrid inca riscant

Retailul, supus unor schimbari majore ca urmare a exploziei comertului electronic (cu o cifra de afaceri aproape dublata in ultimii 5 ani), si-a inceput tranzitia catre un model economic hibrid, combinand avantajele celor doua modele de afaceri. Modelul traditional al magazinelor in format fizic incepe sa fie depasit. In acelasi timp, comertul electronic continua sa castige teren, ajutat de cresterea ratelor de conexiune la internet, cresterea securitatii tranzactiilor si a preturilor competitive, pe fondul puterii de cumparare micsorate a consumatorilor. Situatia pietei din Marea Britanie, un precursor al comertului electronic, detinand 12% din vanzarile globale, si Franta, care s-a deprins treptat cu obiceiurile de consum online, reflecta tendintele generale in ansamblu.

Cu toate acestea, convergenta acestui model de afaceri se dovedeste a fi sursa unui risc aditional pentru companiile din acest sector, in special in Europa de Vest, unde riscul de creditare a crescut in mod clar. Acest lucru este ilustrat prin deteriorarea comportamentului de plata, inregistrat de Coface in sectorul francez de retail, cu o afisare a unei anumite vulnerabilitati a segmentului traditional. In viitor, jucatorii vor trebui sa demonstreze receptivitate si adaptabilitate la nevoile clientilor. Distribuitorii traditionali vor trebui sa introduca sisteme de tipul multi-channel si cross-channel, pentru a-si optimiza gestiunea stocurilor si a zonelor de magazine. Astfel, confruntandu-se cu o crestere a competitiei, este nevoie de o monitorizare a riscurilor in randul jucatorilor de comert electronic 100%, care trebuie sa se bazeze pe sprijinul grupurilor solide de suport, pentru a se consolida financiar.