In Romania, in anul 2011, au fost identificate 21.277 grupuri de intreprinderi, din care 5555 de grupuri rezidente si 15.722 de grupuri de intreprinderi multinationale ( 101 controlate din interior, respectiv 15621 controlate din strainatate), se arata intr-o cercetare comunicata marti de oficialii INS. Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in comert (21%), auto (21%), industria prelucratoare (13%) sau constructii (14%). In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta sau Olanda.

  • Majoritatea grupurilor de intreprinderi rezidente sunt constituite din 2 sau 3 intreprinderi

In anul 2011, 26% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau rezidente, iar 90% dintre acestea aveau 2 sau 3 intreprinderi.

Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in comert, industria prelucratoare sau constructii. In anul 2011, cel mai mare procent de grupuri de intreprinderi au fost identificate in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), sectiunea industria prelucratoare (16%), sectiunea constructii (14%).

Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (22%), industria prelucratoare (13%), constructii (11%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11%).

  • In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Franta sau Olanda

Rezultatele anului 2011 indica faptul ca pe primul loc, in functie de ponderea numarului de salariati, se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (11%), in timp ce 8% din subgrupurile de intreprinderi sunt controlate din Olanda.

In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (7%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (5%) si in sectiunea informatii si comunicatii (1%).

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Franta domina in industria prelucratoare (4%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2%) si in sectiunea intermedieri financiare si asigurari (1%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Olanda 2% se regasesc in industria prelucratoare, 2% in sectiunea informatii si comunicatii si 1% in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor .

Definitii si metodologii INS:

Control - o intreprindere este controlata daca o alta intreprindere detine un procent depasind strict 50% in luarea deciziilor din adunarea generala a actionarilor, sau care, prin contract are drept de control;

Grup - multimea de intreprinderi legate la un cap de grup printr-o cota de control real nenul;

Cap de grup - o intreprindere necontrolata, direct sau indirect de o alta intreprindere si care controleaza cel putin o filiala;

Grup de intreprinderi multinationale- grup de intreprinderi format din cel putin doua unitati localizate in tari diferite;

Subgrup de intreprinderi - unitatile (intreprinderile) unui grup de intreprinderi multinationale rezidente in aceeasi tara;

Grup de intreprinderi rezident - grup de intreprinderi ale carui unitati (intreprinderi) sunt toate rezidente in aceeasi tara.