Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la minimul record de 0,5%, in incercarea de stimulare a economiei zonei euro, scrie Mediafax. Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat joi ca institutia pe care o conduce este pregatita sa actioneze in continuare si sa mentina politica monetara relaxata atata timp cat va fi necesar, semnaland ca este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara.

Mario Draghi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

Draghi a spus intr-o conferinta de presa ca decizia de reducere a dobanzii cheie a fost luata prin consens, sugerand ca nu a existat unanimitate in consiliul de politica monetara, transmite Bloomberg.

"A existat un consens pentru o reducere a dobanzii", a aratat seful BCE.

El a semnalat ca banca centrala ar putea lua masura fara precedent de a taxa bancile pentru pastrarea overnight a excesului de numerar la BCE si ca este posibila o noua reducere a dobanzii cheie.

"Vom analiza toate datele care vin si vom fi pregatiti sa intervenim daca va fi nevoie", a spus bancherul.

Intrebat daca noi masuri ar putea include aducerea dobanzii la depozite in teritoriu negativ, de la nivelul zero, Draghi a spus ca membrii conducerii BCE vor analiza aceasta posibilitate "cu deschidere".

Seful BCE a aratat ca institutia va continua sa puna la dispozitia bancilor toti banii solicitati, cel putin pana la jumatatea anului 2014.

Banca centrala a inceput totodata consultari cu institutiile europene pentru imbunatatirea creditarii companiilor, prin imprumuturi garantate.

Euro s-a depreciat in urma declaratiilor lui Draghi, la 1,3077 dolari pe unitate, fata de 1,3192 dolari pe unitate la inceputul conferintei de presa.

Mario Draghi cere guvernelelor europene reducerea cheltuielilor in locul cresterii impozitelor

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a cerut joi guvernelor din Europa sa nu incetineasca eforturile de reducere a deficitelor bugetare, invitandu-le sa restranga cheltuielile publice, nu sa creasca impozitele.

"Mesajul BCE este sa nu inverseze progresele care au fost facute. Nu exista dubiu, au avut loc progrese semnificative", a spus Draghi in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara.

El a recunoscut ca redresarea finantelor publice la care s-au angajat o serie de tari din zona euro a dus la contractie economica pe termen scurt si mediu.

In Europa s-au amplificat dezbaterile referitoare la consecintele politicilor de austeritate si la posibile alte solutii.

"Ce puteti face este sa luati masuri de atenuare a contractiei, respectiv reducerea cheltuielilor publice, nu cresterea impozitelor", a recomandat seful BCE.

El a spus ca din pacate majoritatea tarilor nevoite sa adopte rapid programe de consolidare a bugetelor au marit impozitele, intr-o regiune a lumii unde fiscalitatea era deja foarte ridicata.

Draghi a cerut totodata tarilor din zona euro sa prezinte programe credibile si precise de reducere a deficitelor bugetare pe termen mediu, acestea urmand sa fie recompensate pe pietele financiare de dobanzi mai mici pentru imprumuturi.