Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Carburantii si produsele nealimentare au dus la o crestere usoara a comertului cu amanuntul in luna aprilie

de DP     HotNews.ro
Luni, 3 iunie 2013, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci


In luna aprilie 2013, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (inafara celui cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 9,2% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,0%, au transmis luni oficialii Institutului National de Statistica intr-un comunicat.  Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, acelasi indicator a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu  2,7 %, respectiv cu 1,2%.

  • In perioada 1.I-30.IV.2013, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut  fata de  perioada 1.I-30.IV.2012, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu  0,6%  si, respectiv cu 1,0%.
Aprilie 2013  comparativ cu martie 2013

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna  aprilie 2013, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 9,2%, datorita cresterii  comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+17,1%), vanzarilor de produse nealimentare (+10,2%) si vanzarilor de produse  alimentare, bauturi si tutun  (+2,8%).
  
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna  aprilie 2013, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 2,0%, datorita cresterii vanzarilor  de produse nealimentare (+5,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,9%). Scaderi s-au inregistrat la vanzarile de produse  alimentare, bauturi si tutun  (-0,3%).

 Aprilie 2013  comparativ cu  aprilie 2012

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna  aprilie 2013, comparativ cu luna aprilie 2012 a inregistrat o crestere cu 2,7% datorata cresterii la vanzarile de produse nealimentare (+8,5%). Scaderi s-au inregistrat la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-2,5%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,3%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna  aprilie 2013, comparativ cu luna aprilie 2012 a inregistrat o crestere cu 1,2% datorata cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+6,1%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,3%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,8%.

Perioada 1.I-30.IV.2013  comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2012

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada 1.I-30.IV.2013, comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2012 a inregistrat o crestere cu 0,6% datorata cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+2,6%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,1%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 3,5%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-30.IV.2013, comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2012 a inregistrat o crestere cu 1,0% datorata cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+3,5%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,4%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,8%.


Precizari legate de metodologie:
Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitati omogene cat si la nivel de intreprindere de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (50 de salariati si peste), se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 94,23% din multimea totala a unitatilor active. Datele se colecteaza de la circa  1519 operatori economici cu activitate principala de comert cu amanuntul (diviziunea CAEN Rev. 2:  47). Eroarea maxim admisa a estimatiilor este de +/- 3%.

Comertul cu amanuntul este clasificat, in primul rand, dupa tipul unitatii de desfacere a marfii (comert cu amanuntul in magazine (grupele 471 la 477)); comert cu amanuntul neefectuat prin magazine (grupele 478 si 479). Comertul cu amanuntul in magazine include comertul cu amanuntul de marfuri folosite (clasa 4779).
Pentru comertul cu amanuntul in magazine, exista si o alta distinctie, intre comertul cu amanuntul in magazine specializate (grupele 472 la 477) si comertul cu amanuntul in magazine nespecializate (grupa 471). Grupele de mai sus sunt in continuare subdivizate dupa gama de produse  vandute. Comertul care nu se efectueaza prin magazine este subdivizat in functie de formele de comert, cum ar fi: comertul cu amanuntul efectuat prin standuri si piete (grupa 478) si comertul cu amanuntul care nu se efectueaza prin magazine, de  exemplu comanda prin posta, din usa in usa, prin automate de vanzare etc. (grupa 479).
Marfurile comercializate in aceasta diviziune sunt limitate la bunurile care de obicei sunt considerate a fi de larg consum.

 Prin urmare, marfurile care nu sunt de larg consum sunt excluse (exemplu: cerealele, minereurile, masinile industriale etc.). Aceasta diviziune include de asemenea unitati angajate in vanzarea catre publicul larg, de  produse cum ar fi: calculatoare, articole de papetarie, vopsele sau cherestea, desi aceste produse poate nu sunt pentru uz personal sau gospodaresc. Manipularea, care este in mod normal inclusa in activitatea de comert nu afecteaza caracteristicile marfurilor si poate include, de asemenea, sortarea, separarea, amestecarea si ambalarea.

Aceasta diviziune exclude:  vanzarea  de catre fermieri a produselor proprii; fabricarea si vanzarea productiei proprii, care in general este clasificata drept industria prelucratoare  in  diviziunile 10 - 32;  vanzarea de  autovehicule, motociclete si piese ale acestora (vezi diviziunea 45); comertul cu cereale, minereuri, titei brut, produse chimice pentru industrie, fier si otel, masini si echipamente industriale (vezi diviziunea 46); vanzarea de  alimente si bauturi pentru consum in localuri si vanzarea preparatelor alimentare la pachet (vezi diviziunea 56); inchirierea de bunuri personale si gospodaresti pentru  publicul larg (vezi grupa 772).
 
Cifra de afaceri (excl. TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

937 vizualizari


ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by