Romania este pe locul 10 in Europa si pe locul 4 in Europa Centrala si de Est (CEE) privind numarul locurilor de munca atrase prin investitiile straine realizate in tara, in 2012. Astfel, Romania a atras anul trecut 7.114 locuri de munca generate de investitiile straine, cu 18,9% mai multe decat in 2011. CEE si-a recapatat forta de atractie pentru investitiile straine in 2012, dupa doi ani dezamagitori. Regiunea a atras cu 26% mai multe locuri de munca, depasind Europa de Vest. Companii din Europa si din intreaga lume isi extind tot mai mult capacitatile de productie in Europa Centrala si de Est. Renault, spre exemplu, mai produce doar un sfert din automobilele sale in Franta, restul fiind produse in Romania, Maroc, Slovenia si Turcia.

Atat Romania, cat si intreaga regiune se bucura de avantajul unui capital uman capabil si accesibil ca pret, fiind mai competitiva in comparatie cu Europa de Vest. Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, salariile anuale in tarile din CEE raman in medie la jumatate fata de cele din Germania, Franta si UK.

In CEE, Polonia este vazuta de departe drept cea mai atractiva tara pentru investitii (37% din respondenti). In cazul Romaniei, investitiile care s-au concretizat in tara reprezinta 7% din numarul total al proiectelor de investitii din Europa, depasind usor perceptia investitorilor privind atractivitatea pietei locale.

  • Investitiile straine in Europa s-au mentinut in 2012

Nivelul investitiilor straine directe (ISD) in Europa s-a mentinut in 2012 in pofida problemelor economice din Eurozona, se arata in raportul anual Ernst & Young European Attractiveness Survey. Aflat la cea de-a unsprezecea editie, raportul imbina o analiza a investitiilor internationale in Europa din ultimul an cu un sondaj efectuat in randul a peste 800 de executivi din intreaga lume, despre cum si unde se vor efectua investitii globale in urmatorul deceniu.

In pofida recesiunii, raportul arata ca numarul proiectelor ISD din Europa a suferit doar o reducere moderata de 3%, de la 3.906 in 2011, la 3.797 in 2012.

Totusi, nivelul investitiilor ramane unul mai ridicat comparativ cu perioada de dinaintea crizei, iar numarul locurilor de munca create a urcat cu 8% fata de 2011, pana la 170.434.

Desi pietele cu crestere rapida atrag interesul investitorilor straini, Europa ramane cea mai importanta destinatie pentru investitii straine directe din punct de vedere al valorii, cu toate ca aportul sau in ISD globale a scazut de la 28,6% in 2011, la 22,4% in 2012, potrivit UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare).

  • Destinatii: repartizarea ISD pe tari

Regatul Unit se situeaza din nou in topul destinatiilor pentru ISD, cu 697 de proiecte in 2012, in crestere cu 3%, insa Germania s-a apropiat mai mult ca niciodata, clasandu-se pe locul al doilea, cu 624 proiecte - ceea ce reprezinta o crestere de 5%. Dupa ce a depasit Regatul Unit din punct de vedere al numarului de proiecte din industria producatoare in 2011, Germania recupereaza teren si in sectoarele bazate pe servicii - Franta (471), Spania (274) si Belgia (153) s-au clasat pe locurile trei, patru si cinci.

Tarile din Europa de Vest care au avut performante foarte bune si au atras un numar de proiecte semnificativ mai mare fata de 2011 au fost Spania (273), Irlanda (106), Belgia (153) si Finlanda (62). Aceasta s-a datorat, in principal, unei scaderi a costurilor relative pe unitatea de munca, ceea ce le-a sporit competitivitatea.

Un al doilea grup de tari vest-europene, printre care Franta (471), Olanda (161), Italia (60) si Elvetia (61), a atras mai putine proiecte si a generat relativ putine locuri de munca. Motivele care au stat la baza diminuarii investitiilor variaza, de la stagnarea cresterii economice in Franta si Italia, pana la costurile operationale ridicate din Olanda si Elvetia.

Europa Centrala si de Est (CEE) a inregistrat o crestere a ISD in 2012, dupa doi ani dezamagitori. Desi numarul deciziilor de investitii a scazut cu 5% fata de anul precedent, regiunea a asigurat cu 26% mai multe locuri de munca din ISD. Aceasta inseamna ca regiunea CEE, asigurand costuri competitive si avantaje generate de buna pozitionare geografica, a devansat Europa de Vest, devenind regiunea cu cele mai multe locuri de munca atrase din ISD din Europa ¬ in principal datorita intensificarii productiei in regiune.

Polonia a inregistrat cea mai mare crestere de pe continent, de 22% in 2012, atragand 148 de proiecte. In regiunea CEE, Polonia a devansat Rusia (128), devenind cea mai atragatoare destinatie pentru ISD. Serbia a avut, de asemenea, o performanta solida, atragand 78 de proiecte. Insa, investitiile din Turcia si Republica Ceha au inregistrat o scadere usoara, atragand 95 si, respectiv, 64 de proiecte.

  • Analiza pe sectoare de activitate

Serviciile de business si cele de software au ramas cele mai importante sectoare pentru ISD din Europa, generand 699 si, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost, din nou, principala destinatie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmata de Franta si Spania.

Industria producatoare a acumulat 25% din proiectele de investitii, cu 60% din locurile de munca create pe continent. Rusia a devenit principalul beneficiar al locurilor de munca generate de investitiile straine directe din zona operatiunilor de productie, urmata de Marea Britanie, Turcia si Serbia. Sectorul auto a furnizat cea mai mare surpriza: in ciuda vanzarilor de masini din Europa, aflate in 2012 la cel mai scazut nivel din ultimele doua decenii, sectorul auto a asigurat 28% din totalul de noi locuri de munca generate prin ISD din Europa ¬ majoritatea acestora fiind in domeniul producerii de componente auto. Centrul productiei de automobile se muta treptat din inima Europei catre periferia sa, iar companiile isi reorganizeza rapid activele pentru a fi competitive si pentru a patrunde in pietele emergente.

  • De unde vin investitiile?

Investitiile intra-europene reprezinta sursa majora de ISD a Europei. In ceea ce priveste investitiile la nivel de tara, SUA ramane singurul lider generator de ISD al Europei, cumuland 1.045 de proiecte (28%) de investitii straine in 2012, mai ales in serviciile de business si software. Marea Britanie a continuat sa fie destinatia favorita de investitii pentru companiile americane din Europa.

Europenii raman increzatori in vecinii lor, atata vreme cat au contribuit cu mai mult de jumatate din totalul fluxurilor europene de ISD. Sapte tari europene, cu Germania pe primul loc (406), Marea Britanie (255), Franta (198) si Elvetia (184) s-au clasat in top 10 investitori din regiune. Impreuna, proiectele de ISD din tarile europene si din SUA au reprezentat mai mult de 80% din fluxurile de ISD in regiune.

Doar 245 de proiecte (6,5% din total) au venit din tarile BRIC, consemnandu-se un declin fata de cele 266 de proiecte inregistrate in 2011. Majoritatea proiectelor au fost directionate catre Marea Britanie (70) si Germania (63). Prin comparatie, numarul de proiecte generate de Japonia a crescut cu 17%, de la 150 la 176.

  • Londra - cel mai atractiv oras al Europei

Londra ramane liderul necontestat printre orasele Europei, atat in opinia investitorilor (49%) cat si prin numarul deciziilor de investitii realizate, care a atins numarul de 313 in 2012. Serviciile suport pentru afaceri, software si serviciile financiare au reprezentat peste 70% dintre proiecte. Parisul se claseaza pe locul al doilea, identificat ca fiind atractiv de 34% dintre investitori si atragand peste 174 de decizii. Pe locul urmator se claseaza Barcelona in ceea ce priveste crearea de proiecte si Berlin. Si, totusi, in ciuda excelentei infrastructuri, a fortei de munca calificate si a calitatii ridicate a vietii, orasele europene se confrunta cu dificultati in competitia globala. Londra este singura locatie europeana pe care investitorii o nominalizeaza in top 10, comparativ cu 3 locatii din India si SUA, doua in China si Japonia.

  • Investitorii sunt "realist" optimisti in privinta Europei pentru 2013. Cred ca recesiunea se va incheia, dar isi dau seama ca revenirea va dura mai mult decat s-a intamplat in trecut. Jumatate dintre respondenti prezic o perioada de recuperare de trei ani, in timp ce o treime se asteapta ca acesta sa dureze cinci ani.

Marc Lhermitte, Ernst & Young`s Head of International Location Advisory Services si autor al comentariilor pe marginea raportului declara: "38% la suta dintre companiile intervievate au in plan investitii in Europa pentru anul urmator, cu 26% mai mult decat in 2011. In ciuda incertitudinii economice, investitorii au invatat sa stapaneasca aceasta "noua normalitate". Se asteapta continuarea demersului integrarii economice, cu mai putine regulamente si un accent reinnoit pe educatie si inovare pentru a muta "visul" european cu un pas mai aproape de realitate".

Despre sondaj:

European Attractiveness Survey se bazeaza pe o metodologie care reflecta doua aspecte si anume:

1) Atractivitatea "reala" a Europei pentru investitorii straini. Evaluarea noastra asupra realitatii ISD in Europa se bazeaza pe Ernst & Young EIM. Aceasta baza de date urmareste proiectele de investitii straine directe care au avut ca rezultate crearea de noi facilitati si/sau crearea de noi locuri de munca. Excluzand investitiile de portofoliu, fuziunile si achizitiile este prezentata situatia investitiilor in operatiuni de productie si servicii de catre companiile straine pe intregul continent European.

2) Perceptia atractivitatii Europei si concurentilor sai de catre investitorii straini. Atractivitatea unei locatii este definita ca o combinatie de imagini, increderea investitorilor si perceptia asupra unei tari sau capacitatea zonei de a oferi cele mai competitive beneficii pentru ISD. Sondajul a fost realizat de Institutul CSA in perioada februarie - martie 2013, prin interviuri telefonice pe un grup reprezentativ format din peste 840 de factori de decizie internationali.