Leul s-a apreciat miercuri, BNR cotand moneda nationala la 4,49/eur dupa ce zilele trecuse leul depasise pragul de 4,5 lei/eur. "Marti, leul incercase o sedinta de consolidare in jurul nivelului de 4,52/EUR pe volume relativ ridicate, reflectand miscari similare ale monedelor regionale. Intr-o alta nota insa, titlurile de stat in lei au suferit inca o zi de pierderi, cu randamentele de pe intreaga curba crescand puternic, cu circa 20pb pana la nivelurile de la inceputul lui aprilie. Chiar daca aceste evolutii sunt in mare masura in linie cu tendinta regionala, sugerand astfel ca sunt induse de climatul extern, corectia titlurilor de stat in lei pare in continuare mai puternica decat cea a datoriei publice in monedele regionale", se arata intr-o nota realizata pentru clientii ING Bank.

Leul s-a areciat miercuri si in fata dolarului american, cotatia BNR fiind de 3,38/USD si fata de francul elvetian, leul fiind calculat la 3,65/CHF.

"In acest context, continuam sa credem ca licitatia de titluri la cinci ani de joi va oferi ocazia unui avans al leului, ajutand probabil moneda locala sa ramana pana la finalul saptamanii mai apreciata de 4,50/EUR unde a ajuns deja in debutul sedintei de astazi.

Dincolo de acestea, scena politica a revenit in prim-planul stirilor ieri, cand presedintele Basescu a anuntat ca va convoca eventual un nou referendum asupra modificarilor de structura a parlamentului. Aceasta actiune este menita sa introduca in lucrarile de revizuire a constitutiei rezultatul referendumului cu aceesi tema validat in 2009. Desi nu a anuntat si o data clara, presedintele a subliniat ca aceasta va depinde de decizia Curtii Constitutionale din 26 iunie asupra validitatii modificarilor recente aduse la legea referendumului", se mai arata in documentul citat.

Un nou semn ca banca centrala nu este prezenta in piata pentru a apara leul poate fi vazut in scaderea ratelor ON ieri pana la pragul de 2,25% al facilitatii de depozit, fapt ce puncteaza catre conditii favorabile de lichiditate. Scaderea ratelor pe termene foarte scurte a adus cu sine si o corectie puternica de 10-20pb in ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap, pana la 3,4% la 1M si 4,1% la 3M. Totusi, reactia ratelor la 1Y a fost limitata, posibil si din cauza surprizei legate de inflatie, mai spun economistii ING.