Leul se tranzactiona marti dimineata in jurul nivelului de 4,50 lei (in jurul orei locale 10,30), cu perspective pe termen scurt de apreciere. Cotatia BNR de marti a fost de 4,48 lei/eur mai apreciata fata de nivelul la care a inchis vineri (4,52 lei/eur). E drept, corectia de peste 5% de la nivelurile maxime din luna mai este in continuare mai pronuntata decat cea a monedelor regionale. "Avand in vedere acest lucru si tinand cont si de plata licentelor telecom in valoare de circa 500 milioane euro, scadenta pana la finalul lunii iunie si posibil concentrata in aceasta ultima saptamana a lunii, credem ca sunt sanse ridicate ca leul sa se aprecieze si sa ramana stabil dincolo de 4,50/EUR in urmatoarele sedinte", se arata intr-un raport al ING remis clientilor marti dimineata.

  • Nu excludem o noua licitatie la care ministerul finantelor sa respinga intreaga cerere pentru obligatiunile la zece ani astazi

Ratele ON sunt tranzactionate in jurul a 4,40% astazi, marcand cel mai scazut nivel de debut al unei perioade de mentinere a rezervelor minime obligatorii din acest an si punctand astfel catre conditii de lichiditate care raman

favorabile. Ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap, precum si randamentele pentru titluri de stat in lei raman neschimbate pentru a doua sedinta consecutiv.

Desi aceasta sugereaza ca piata titlurilor de stat s-a stabilizat, nu excludem o noua licitaie la care ministerul finantelor sa respinga intreaga cerere pentru obligatiunile la zece ani astazi. Scadenta indepartata, suma planificata redusa – 300 milioane lei, emisiunile ridicate din prima jumatate a anului, impreuna cu randamentele de circa 5,60% din piata secundara, cu aproape 60pb peste randamentul mediu atins la ultima licitatie pentru instrumentul respectiv din urma cu o luna, ar putea reprezenta destule motive pentru MF pentru a astepta conditii mai bune pentru emisiuni de titluri. Asadar favorizam marginal scenariul unei licitatii la care MF va respinge intreaga cerere.