Din Raport:
- Fondul Monetar International a realizat evaluarea finala a acordului Stand-By cu Romania (incheiat in primavara anului 2011), aproband trei derogari de la criteriile de performanta convenite: activele externe nete ale bancii centrale; situatia bugetului statului (deficitul); arieratele bugetului de stat. Practic, Romania a incheiat cu succes acest al doilea acord semnat cu Fondul Monetar International de la declansarea Marii Recesiuni. Entitatea financiara internationala noteaza stabilizarea economiei Romaniei, fapt reflectat de ajustarea contului curent, dar si a finantelor publice.
- Cu toate acestea, entitatea financiara internationala atrage atentia cu privire la ritmul anemic de crestere economica, dar si la riscurile pentru evolutia economiei in perioada urmatoare. In acest context, FMI recomanda implementarea unor noi reforme structurale (indeosebi in sectorul energetic si in sectorul de transport, dar si la nivelul companiilor de stat), precum si continuarea procesului de consolidare bugetara.
- Totodata, entitatea recomanda solutionarea problemelor din sectorul bancar (probleme creditelor neperformante), dar si ameliorarea guvernantei corporative.
- Banca Nationala a Romaniei a publicat structura in profil teritorial a creditelor si depozitelor in luna mai. Conform datelor BNR restantele la credite au crescut pentru a 17-a luna consecutiv in mai, cu 3,1% mom (28,9% an/an) la 31,9 mld. RON (din care 61% reprezinta restante la creditele in valuta). Ritmul lunar de evolutie a restantelor la credite s-a intensificat in mai, pe fondul deprecierii monedei nationale (cu 1,3% in raport cu EUR intre finalul lunii mai si finalul lunii aprilie).
- Rata restantelor la credite s-a majorat la 14,23% - un nou nivel record (comparativ cu 13,91% in aprilie 2013 si 10,77% in mai 2012). Evolutia acestor indicatori exprima persistenta unui climat dificil in sectorul bancar intern in prima jumatate a anului curent.