VIDEO Negocierile pentru un nou acord cu FMI ar putea fi dificile, fiind insotite de volatilitatea dobanzilor la care se imprumuta statul (raport)

de DP     HotNews.ro
Joi, 27 iunie 2013, 11:09 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(27 Iun 2013) PDF, 401KB
Rezultatul evaluarii finale a Acordului Stand-By este pozitiv si poate contribui la scaderea costurilor de finantare a statului pe termen scurt. Cu toate acestea, o serie de reforme structurale trebuie implementate pe plan intern pe termen mediu. In acest context, ma astept ca negocierile pentru un nou acord cu FMI sa fie dificile. Prin urmare, am putea asista la volatilitatea dobanzilor la care se imprumuta statul pana la semnarea noului acord, se arata intr-o analiza a SSIF Broker, remisa joi, HotNews.ro (vezi documentul atasat)

Din Raport:
  • Fondul Monetar International a realizat evaluarea finala a acordului Stand-By cu Romania (incheiat in primavara anului 2011), aproband trei derogari de la criteriile de performanta convenite: activele externe nete ale bancii centrale; situatia bugetului statului (deficitul); arieratele bugetului de stat. Practic, Romania a incheiat cu succes acest al doilea acord semnat cu Fondul Monetar International de la declansarea Marii Recesiuni. Entitatea financiara internationala noteaza stabilizarea economiei Romaniei, fapt reflectat de ajustarea contului curent, dar si a finantelor publice.
  •  Cu toate acestea, entitatea financiara internationala atrage atentia cu privire la ritmul anemic de crestere economica, dar si la riscurile pentru evolutia economiei in perioada urmatoare. In acest context, FMI recomanda implementarea unor noi reforme structurale (indeosebi in sectorul energetic si in sectorul de transport, dar si la nivelul companiilor de stat), precum si continuarea procesului de consolidare bugetara.
  •  Totodata, entitatea recomanda solutionarea problemelor din sectorul bancar (probleme creditelor neperformante), dar si ameliorarea guvernantei corporative.

  • Banca Nationala a Romaniei a publicat structura in profil teritorial a creditelor si depozitelor in luna mai. Conform datelor BNR restantele la credite au crescut pentru a 17-a luna consecutiv in mai, cu 3,1% mom (28,9% an/an) la 31,9 mld. RON (din care 61% reprezinta restante la creditele in valuta). Ritmul lunar de evolutie a restantelor la credite s-a intensificat in mai, pe fondul deprecierii monedei nationale (cu 1,3% in raport cu EUR intre finalul lunii mai si finalul lunii aprilie).
  • Rata restantelor la credite s-a majorat la 14,23% - un nou nivel record (comparativ cu 13,91% in aprilie 2013 si 10,77% in mai 2012). Evolutia acestor indicatori exprima persistenta unui climat dificil in sectorul bancar intern in prima jumatate a anului curent.Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

505 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version