Nu credem ca pragul de 4.30/EUR va fi atins pe termen scurt, dar am putea vedea in cateva zile leul atingand 4.35/EUR. Ne asteptam ca ciclul de relaxare al politicii monetare sa continue pana la sfarsitul acestui an, cu reducerea dobanzii cheie cu alte 75bp in urmatoarele trei sedinte ale CA al BNR. Ajustarea contului curent pare aproape in intregime suportata de sectorul privat, se arata intr-o analiza a ING Bank, remisa clientilor corporate marti dimineata.

"O misiune FMI / CE este inca in Romania pentru finalizarea negocierilor celui de-al treilea acord de finantare consecutiv (in valoare de cieca 3-5 miliarde). Vizita se incheie in aceste zile, semnalele publice aratand ca acordul se va semna cel mai probabil dupa reuniunea din octombrie a Ecofin. Ne indoim aceasta ar avea un impact semnificativ asupra leului, dar vedem un curs EUR / RON sub 4.30, cel mai probabil in jurul a 4.35.

RON-ar putea obtine mai mult sprijin din alta directie. Datele recente au aratat ca ajustarea contului curent a accelerat vizibil in acest an. Deficitul extern a fost de aproape 4% din PIB in 2012 si date recente sugereaza ca ar putea atinge 1% din PIB in acest an. Nu ar fi nevoie de un miracol prea mare pentru a vedea un cont echilibrat la sfarsitul anului.

Deoarece intrarile de investitii straine directe vor varia in jurul a 1% din PIB, nu cu mult diferit fata de cele din 2012, se pare ca exista sanse bune ca deficitul extern sa fie finantat prin asemenea intrari. Ajustarea accelerata a contului curent este un semn clar al agravarii starii cererii interne, iar intr-un an in care obiectivul fiscal nu este departe de performanta de anul trecut (Guvernul vizeaza un deficit de 2,2% din PIB fata de 2,4% din PIB-ul a inregistrat in 2012), ajustarea pare aproape in intregime suportata de sectorul privat.

Astfel de dovezi ar putea constitui argumente in favoarea relaxarii politicii monetare, crescand sansele ciclul de relaxare pentru a fi extins in 2014. Ne asteptam ca in prezent, ciclul de relaxare sa continue pana la sfarsitul acestui an, cu alte 75bp in urmatoarele trei sedinte ale CA al BNR.

Nu credem ca pragul de 4.30/EUR va avea loc pe termen scurt, dar am putea vedea in cateva zile atingerea nivelului 4.35/EUR", se arata in documentul semnat de economistul sef al bancii, Vlad Muscalu.