Un nou raport claseaza tarile lumii nu dupa valoarea PIBului, a inflatiei sau dupa indicatorii macroeconomici clasici, ci dupa capacitatea de a avea grija de generatiile viitoare. Rezultatele s-ar putea sa va surprinda. In termeni conservatori, judecam o economie dupa cresterea economica, ceea ce face campioni din India sau China. O altaabordare mairealista ar fi poate legata de un mix de factori -de la abordarea energetica la calitatea democratiei. Astaau facut cei de la firma de consultanta in investitii RobecoSAM care, dupa analiza a 17 indicatori, a ajuns la concluzia ca Suedia este tara cea mai pregatita pentru viitor, iar cea mai slab pregatita (din 59 de state analizate) e Nigeria. Romania ocupa locul 35.

Iata cum arata clasamentul final:

Criteriile dupa care au fost analizate cele 59 de economii tin atat de domeniul energetic, social si al bunei guvernante.

Detaliat, ele arata ca in graficul de mai jos:

Criteriile de evaluare au fost stabilite in functie de factori de mediu, sociali si guvernanta corporativa, aspecte relevante pentru investitori.

Topul RobecoSAM

Punctajele acordate fiecarei tari ofera investitorilor informatii despre riscurile si oportunitatile asociate fiecarei tari, si permite acestora sa le compare.

Conform clasamentului, Suedia este pe primul loc, cu un scor de 8.25 din 10. Spre deosebire de multe dintre tarile dezvoltate, Suedia a avut un scor mare inclusiv la aspecte legate de mediu, precum utilizarea surselor de energie regenerabila sau reducerea emisiilor de CO2. Cele mai bune rezultate le-a inregistrat pe dimensiunea guvernanta corporativa.

Pe urmatoarele locuri se afla Australia, Elvetia si Danemarca. Romania s-a clasat pe locul 35, cu un punctaj de 5,28.

Pe ultimele locuri in clasament se afla Nigeria, Egipt si Venezuela (ultimul loc).

Iata, mai jos, primele clasate:

robecosam_top_th.jpg

Fiecare tara a fost evaluata in functie de 17 indicatori din 3 categorii:

  • Mediu, unde au fost examinate politicile legate de mediu, de energie, independenta energetica. De exemplu, un punctaj scazut au primit tarile care se bazeaza pe importurile de combustibili minerali deoarece acestea sunt vulnerabile la fluctuatiile de preturi sau la deficite. Un alt aspect important este cel legat de expunerea tarilor la dezastre naturale, precum inundatiile. A fost verificata si existenta unor politici de diminuare a acestor riscuri.
  • Dimensiunea sociala: A fost luata in considerare existenta unor tensiuni sociale sau incertitudini pe piata muncii care sunt un potential risc de investitii. Un scor mare au primit tarile cu o coeziune sociala puternica, deoarece aceasta sprijina rezolvarea conflictelor si faciliteaza reformele necesare.
  • Guvernanta corporativa: Au fost analizate informatii legate de independenta bancii centrale, de conflictele politice sau coruptie etc.

In functie de indicatori din fiecare categorie, tarile a primit un punctaj de la 1 la 10.

Datele necesare pentru realizarea clasamentului au fost colectate de la organizatii internationale precum World Bank, ONU, World Economic Forum sau International Labor Organisation.

- See more at: http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/topul-celor-mai-sustenabile-tari-pentru-investitii.html#sthash.62cylPv6.dpuf

Punctajele fiecarei tari ofera informatii potentialilor investitori despre riscurile asociate fiecarei tari. Campioana acestui clasament, Suedia, a inregistrat un scor ridicat la aproape toate capitolele, fiind foarte aproape de maxim la cel privind buna guvernanta.

La capitolul Mediu, au fost examinate politicile legate de mediu, de energie, independenta energetica. Un punctaj scazut au primit tarile care se bazeaza pe importurile de combustibili minerali deoarece acestea sunt vulnerabile la fluctuatiile de preturi sau la deficite. A fost de asemenea punctata expunerea tarilor la dezastre naturale, cum sunt de pilda inundatiile. A fost verificata si existenta unor politici de diminuare a acestor riscuri.

In cazul analizei zonei sociale s-au "contabilizat" existenta unor tensiuni sociale sau incertitudini pe piata muncii. Un scor mare au primit tarile cu o coeziune sociala puternica, deoarece aceasta sprijina rezolvarea conflictelor si faciliteaza reformele necesare.

In privinta bunei guvernante guvernanta corporativa au fost luate in calcul independenta bancii centrale, conflictele politice si coruptia.

Datele necesare pentru realizarea clasamentului au fost colectate de la organizatii internationale precum World Bank, ONU, World Economic Forum sau International Labor Organisation.

Intregul raport poate fi citit in atasament.