Proiect de lege al Ministerului Agriculturii pentru stoparea cumpararii de teren agricol de catre straini: Proprietatea de terenuri agricole in extravilan pe persoana fizica nu poate depasi 100 ha / Cumparatorul trebuie sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol sau ca lucreaza in agricultura de mai bine de cinci ani

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 4 septembrie 2013, 8:14 Economie | Finanţe & Bănci


"Proprietatea persoanei fizice reprezentand terenuri agricole situate in extravilan, nu poate depasi 100 ha", se arata intr-un proiect de lege publicat de Ministerul Agriculturii. In plus, pentru a putea cumpara teren agricol extravilan in Romania, cumparatorul trebuie sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol sau ca a desfasurat activitati agricole cel putin 5 ani ori, daca a avut  si inaintea achizitiei teren, ca a desfasurat activitati agricole pe acestea", se mai arata in proiect. UPDATE Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, sustine ca prevederile din proiect nu sunt masuri discriminatorii. "Legea pe care noi o propunem probabil ca va fi o lege organica si care spune ca exista un drept de proprietate care nu este atins, un drept de proprietate general valabil, egal pentru toti cetatenii persoane fizice", a spus Constantin. Acesta a precizat ca Legea nu se va aplica retroactiv, in sensul ca nu-i afecteaza pe cei care detin deja suprafete agricole mai mari de 100 de hectare, ci ii vizeaza pe cei care urmeaza sa cumpere pamant.

Masurile au fost discutate cu reprezentantii Comisiei Europene, fiind asteptat un punct de vedere din partea acesteia. Acest model a fost aplicat si in Franta, a mai spus ministrul. Ministrul a afirmat ca in prezent nu mai sunt aplicate astfel de limitari in Franta. Intrebat daca se aplica si in alte state europene, Constantin a raspuns ca nu are o lista in fata. "Acum multi ani, cand s-a pus problema de liberalizare a pietei funciare, in Franta s-a pus aceasta limita. Mai mult, in Franta, si la acest moment, exista o conditie pe care n-o s-o impunem in Romania, dar incercam sa venim cu o chestiune mai relaxata. Si anume, francezii spun ca toate tranzactiile de terenuri agricole se pot face numai intre cei care au studii. In proiectul de lege pe care noi l-am pregatit, ne referim la cunostinte in agricultura. Asta inseamna anumite cursuri foarte scurte sau sa fi lucrat in domeniu", a mai spus ministrul agriculturii.

Vezi in atasament proiectul integral


Procedura este si ea complicata, necesitand infiintarea unei institutii noi - Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare:
 • Vanzatorul inregistreaza la primaria din raza Primariei unde se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan.
 • Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii - cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar. Oferta de vanzare va fi afisata la sediul primariei 90 de zile de la data inregistrarii.
 •  in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor.
 • In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul acesteia.
 • Titularii dreptului de preemptiune prevazuti la art.5 trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, conform prezentei legi, pe care o comunica vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
 • Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.
 • In cazul in care, in termenul prevazut, mai multi preemptori isi manifesta in scris intentia de cumparare, vanzatorul are obligatia de a respecta ordinea stabilita
 • Daca in termenul prevazut nici unul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
 • Verificarea indeplinirii conditiilor legale, prevazute de prezenta lege, de vanzare- cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
 • in situatia in care, in urma verificarilor, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare constata ca potentialul cumparator nu indeplineste conditiile legale, vanzatorul are dreptul sa aleaga unul dintre ofertanti cu respectarea dreptului de preferinta

Proiectul vizeaza achizitia de terenuri de catre straini, dat fiind faptul ca suntem pe primul loc in topul tarilor cu teren arabil detinut de straini, la nivelul UE (circa 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafetei arabile a blocului comunitar, potrivit unor studii realizate de organizatia mondiala Grain). Strainii au cumparat pana acum teren agricol in Romania pe firma, dar acum o vor putea face si pe persoana fizica.

Presedintele Traian Basescu a afirmat in luna iunie pe aceeasi tema ca nu este impotriva vanzarii pamantului agricol catre straini, dar "ar trebui sa vindem tot atat pamant strainilor cat ne-au vandut si altii noua", in conditiile in care terenul agricol, turismul si frumusetile tarii sunt singurele avutii care nu pot fi delocalizate. "As semnala problema pamantului. Foare curand, prin tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun ca ar trebui sa vindem tot atat pamant cat ne-au vandut altii noua si, pe de alta parte, avem obligatia, presedintie, guvern, parlament, sa gasim solutia de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase pentru a putea fi ei cei care cumpara pamantul", a spus seful statului, la Insitutul Agricol Fundulea.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito,  se opunea ferm unei amanari a acestui proiect. "O sa fiu foarte clar asupra acestui lucru: nu vom accepta niciodata acest tip de discriminare, daca vreti, privind impartirea terenurilor pe baza criteriului nationalitatii cetatenilor. Dat fiind ca facem parte din aceasta casa comuna europeana, pot sa va spun ca de altfel nici Bruxelles-ul nu ar putea sa aprobe asa ceva. Putem sa vorbim despre anumite constrangeri cu autoritatile romane care sa fie impuse anumitor persoane, ma refer la cele care cumpara si care folosesc terenurile respective. De pilda, daca cel care cumpara un anumit teren pentru specula, atunci putem sa discutam despre o taxa mult mai ridicata, mult mai mare impusa pentru acest teren", spunea Cospito.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9719 vizualizari

 • +20 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2013, 8:41)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   anti-UE! (Miercuri, 4 septembrie 2013, 16:43)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui

   cade din prima!
   Daca neamtul Hans mosteneste/recupereaza 90 de ha de la bunicul sas sau svab si se insoara cu Aneta romanca care mai are 11 ha, ce se intampla? Il divorteaza ministrul? ii confisca terenul?
   Firma lui Porumboiu nu are voie sa vanda dlui Ionescu 200 de ha? ca nu vrea varanul?
   Aberatie comunista!
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 5 septembrie 2013, 9:37)

   GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui

 • +13 (13 voturi)    
  Caragiale Frate (Miercuri, 4 septembrie 2013, 9:05)

  un domn [utilizator]

  pupilul lui Felix isi desavarseste Incompetenta obtinuta cu acel master in Scotia http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12312371-cum-transformat-ministrul-daniel-constantin-training-cinci-zile-fara-valoare-academica-intr-diploma-acordata-scottish-agricultural-college.htm, in fapt atat poate atat ne ofera, ofera gratis la mafia din Insula Mare a Brailei sisteme de irigatii si ofera proiecte fara PLUSVALOARE !!!!, agrivultura asteapta masur concrete in planul
  1 fiscalitatii
  2 accesul la fonduri UE facil
  3 infrastructura in ceea ce priveste electricitatea mai sunt sate inca NELECTRIFICATE !!!!
  4 gestiunea fondului cinegetic si forestier.....
  .....lista e foarte lunga, aceste ministru INEPT este sub demnitatea personajelor lui Caragiale !!!
 • +22 (24 voturi)    
  grav (Miercuri, 4 septembrie 2013, 9:11)

  ubu [utilizator]

  Astfel de reguli constitute o incalcare grava a libertatii contractuale si a dreptului de proprietate, incalcare de nu este justificata de un scop legitim si nici nu este necesara intr-o societate democratica.
  • +8 (8 voturi)    
   sunt curios (Miercuri, 4 septembrie 2013, 12:14)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui ubu

   daca are experienta de 4,5 ani nu poate cumpara?
   dar daca nu are deloc dar, omul fiind afacerist, vrea sa dea pamantul in arenda, tot nu poate cumpara?
   cine este persoana sau comisia care va testa cunostintele de agricultura ale viitorului potential cumparator. respectivii cum vor demonstra ca au cunostintele necesare sa-l examineze pe gogu-srl care vrea sa cumpere?
   exemenele se vor da la notariat, intr-o sala de clasa dintr-o scoala darapanata din satul/comuna unde e terenul, la coada vacii, prin lanul de porumb sau la academie?
   daca vine unul care zice : "porumbul iese din pamant si nu seamana cu graul dar nici cu orzul" ia examenul?
   daca vrea pe terenul ala sa faca zootehnie si stie cate litere "o" are cuvantul, ia examenul?
   lui voiculescu - varanul o sa i se ridice dreptul de proprietate asupra terenurilor din afacerea ICA (aia cu mencinikopschi-scaraotchi)? ca doar habar nu are, cum nici n-a avut, de agricultura, dar sa "semene" case a stiut.

   concluzie : daca nu sunt rau intentionati, "desteptii" din ministerul agriculturii sunt senili.
   • +5 (5 voturi)    
    nu ! (Miercuri, 4 septembrie 2013, 13:46)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    4,5 ani nu'i sufficient !

    tre'sa ai cel putin experienta agricola a lui liviu dragnea, niculaie, porumboiu, varanu, poeietul national, dinescu, mugurle ispravescu, bekali si alti mari agronomi romani.

    noi nu ne vindem tzara !

    sper sa nu ne ia in serios, cei din ue, si a ceara si ei, cell putn 10 ani de experienta, doctorilor, inginerilor si altor romani care'i invadeaza si le iau locurile de munca.:)

    greu sa priceapa romanul care e treaba cu ue.
    pentru varani, si mai greu.

    propun o lege care sa stipuleze ca, prorpietarul de teren agricol este obligat sa locuiasca unde are terenul, fie in ferma fie localitatea de care apartine arabilul. si sa aiba diploma de studii in domeniul productiei agro alimentare.
    mi se pare mai aplicat decat aberatia lu ala mic.

    apropos de mosierii regelui, prin reforma agrara a regelui Ferdinand, se terminase cu latifundiarii din Romania.
    se limitase suprafata funciara ce putea fi in proprietatea unui, asa zis, mosier.
    mi se pare ca era vorba de nu mai mult de 400 de ha.
    azi, au unii mai mult decat velspatarii lui Stefan cel Mare.
    si nici macar nu'l cultiva.

    daca am intrat in Europa, sa ne purtam ca europenii.
 • +19 (21 voturi)    
  preemtiunea este un drept medieval (Miercuri, 4 septembrie 2013, 9:14)

  Marius2013 [utilizator]

  Aceata lege incalca principiul dreptului la proprietate individuala. Ba mai mult, sistemul aduce cu Evul Mediu, cand un proprietar nu putea sa isi vanda pamantul pana nu avea acordul vecinilor si al rudelor, care se bucurau de dreptul de preemtiune. E clar, se creeaza niste mecanisme pentru a-i imbogati pe unii. Sper ca presedintele sa nu promulge aceasta lege de tip feudal.
  • +8 (8 voturi)    
   ghinionul este (Miercuri, 4 septembrie 2013, 12:18)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Marius2013

   ca presedintele nu poate decat o singura data sa nu promulge o lege si sa o intoarca in parlament.
   a doua oara, chiar daca legea respectiva nu a suferit vreo modificare, este obligat, conform constitutiei sa o promulge, chiar daca e o lege hoteasca (asta e "puterea" celor 70% de azi).
  • +1 (1 vot)    
   si ce?? (Joi, 5 septembrie 2013, 17:34)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui Marius2013

   In alte tari,...mult mai ..democratice este valabil si si se aplica cu sfintenie acest.."drept medieval".
   Oricum, prevederea legislativa este pentru straini... ADICA PENTRU CEI CARE NU SUNT CETATENI ROMANI!!! Si mi se pare corect sa fie o asemena lege. Si am o multime de motive sa cred ca o asemenea lege este necesara in conditiile actuale
 • +18 (20 voturi)    
  hmm.... (Miercuri, 4 septembrie 2013, 9:48)

  dr_bear [utilizator]

  Si daca eu vreau sa ma apuc de agricultura?...Cred ca pot dovedi ca au avut pamant si ca l-au lucrat, doar cei de la tara, dar Romania are mult pamant nelucrat si din ce in ce mai putini tarani...nu?
  • -1 (3 voturi)    
   nu se aplica!! (Miercuri, 4 septembrie 2013, 18:59)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   Se refera la cetatenii STRAINI, nu la romani!
  • +1 (1 vot)    
   nu prea inteleg expresia " sa ma apuc de (Joi, 5 septembrie 2013, 17:38)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   .. agricultura" .. Insa daca esti cetatean roman, adica chiar apartii acestei tari, si ai ganduri curate, legea asta nu te afecteaza .
 • +20 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2013, 9:52)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   pai, (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:21)

   Cezy [utilizator] i-a raspuns lui

   Q.E.D.
 • +18 (20 voturi)    
  Ce-i cu politica asta? (Miercuri, 4 septembrie 2013, 10:02)

  petrol_head [utilizator]

  Asta este politica de sec. XXI? Ce-i cu incalceala asta de autoritati, termene si documente? Ce-i cu birocratia asta exasperanta? Chiar nu stim sa incropim o lege care sa fie usor de inteles si care sa nu duca la blocaje birocratice?
  Pe langa asta, cu ce drept se impune ca cel care cumpara sa aiba cunostinte in domeniul agricol...asta mi se pare anticonstitutional. Asta este ca si cum daca am o gramada de bani si vreau sa investesc in actiuni la o anumita companie, nu as putea face acest lucru pt ca eu am terminat (dau doar un exemplu) Conservatorul si stiu doar sa cant la drâmbă si astfel nu am studii si nici experienta in domeniul economic. Mi se pare aberant!!! Poate ca investesc in terenuri extravilane si voi angaja o firma sa imi cultive terenul...
  Lege romaneasca, facuta pe genunchi in toaleta de la Casa Poporului...
  • +7 (9 voturi)    
   ba e de sec.XX! (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:02)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui petrol_head

   de secu, a varanului care-l tine in hatzuri pe "ala micu".
  • +4 (4 voturi)    
   noi (Miercuri, 4 septembrie 2013, 12:22)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui petrol_head

   asia care nu suntem decat votantii, se pare ca stim sa incropim o lege.
   ei, cei care sunt votati, nici macar nu vor sa stie. stiu doar sa fie obedienti.
 • +12 (14 voturi)    
  copy/paste (Miercuri, 4 septembrie 2013, 10:06)

  skyradio [utilizator]

  dupa legea din Ungaria de anul acesta!
 • +17 (17 voturi)    
  :) (Miercuri, 4 septembrie 2013, 10:13)

  Analfabet [utilizator]

  Bine ati venit in 1921!
 • +10 (10 voturi)    
  Asa ceva nu este posibil (Miercuri, 4 septembrie 2013, 10:45)

  hsl [utilizator]

  Cum adica sa nu am voie sa cumpar teren agricol decat daca fac dovada ca am cunostinte in domeniu?! Dar erectie pot avea daca nu dovedesc ca stiu sa fac sex?

  Dar in Parlament de ce sa lasam oameni care nu au desfasurat activitati juridice cel putin 5 ani?
  De ce sa permitem venituri mai mari de 5 lei celor care nu au desfasurat activitati economice cel putin 5 ani?
  De ce sa permitem sa procreeze oamenilor precum cei care au emis aceasta aberatie juridica, dovedins astfel ca nu si-au mai folosit creierele de cel putin 5 ani de zile?!
  • 0 (2 voturi)    
   ti-am dat plus... (Miercuri, 4 septembrie 2013, 19:02)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   ... pentru ideea aia, cu parlamentul ;)

   Altfel... cum am zis si mai sus: NU se aplica la tine - se aplica doar cetatenilor (persoane fizice, NU juridice!) straini!
   • 0 (4 voturi)    
    Adica discriminatoriu (Miercuri, 4 septembrie 2013, 20:54)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    pe baza de cetatenie?
    Ce-ar fi sa se permita cetatenilor straini sa se plimbe pe strazile din Franta sau Germania doar intre orele 13 si 14 si doar daca au o medalie olimpica obtinuta la un concurs de cros?

    O tampenie ilegala si imorala nu isi atenueaza nivelul de imbecilitate pentru ca i se aplica doar vecinului meu; o tampenie este ilegala si imorala pentru ca pleaca de la purtatori ilegali de creier precum (idiotii) - scuze - parlamentarii care au gandit aceasta oroare legislativa.
    • -2 (4 voturi)    
     pai, na...!!! (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:27)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     NICI romanii NU au voie sa lucreze legal PESTE TOT in UE - au fost negociate perioade de tranzitie si... ca sa vezi!!! n-a sarit NIMENI in sus ca "e discriminare" :P
     • 0 (0 voturi)    
      Au voie (Luni, 9 septembrie 2013, 14:19)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      doar ca statele membre Ue au primit o perioada de gratie de cand sa intre in vigoare toate drepturile cetatenilor romani.
      La fel cum Romania a primit o perioda de gratie pentru a adopta moneda unica euro.
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 septembrie 2013, 9:53)

    [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:04)

   [anonim] i-a raspuns lui hsl

 • +9 (9 voturi)    
  Cat va fi... (Miercuri, 4 septembrie 2013, 10:52)

  cicci [utilizator]

  ... spaga pentru a obtine hartia respectiva???
 • +5 (5 voturi)    
  aberatie (Miercuri, 4 septembrie 2013, 10:53)

  rz_ [utilizator]

  Nu ma pronunt cu privire la dreptul de preemtiune, nu ma pricep, poate e normal asa ceva dar nu cred ca trebuia reglementat in felul asta. Vanzatorul are pur si simplu obligatia sa notifice preemptorii, altfel contractul e nul si el suporta sanctiunile legii sau ale contractului in baza caruia preemptorii au primit acest drept. Eventual inscrierea in CF a dreptului de preemptiune daca acesta nu este unul care decurge din vreo lege iar notarul trebuie sa se asigure ca preemptorii au fost anuntati.

  Iar conditia ca cumparatorul sa dovedeasca ca a lucrat cel putin 5 ani in agricultura sau ca are competente e aberatia aberatiilor. De ce cineva care nu se incadreaza nu ar avea dreptul sa cumpere teren agricol si sa-l dea in arenda, chiar pe persoana fizica???

  Daca vor sa elimine speculantii, trebuie sa taxeze pamantul (eventual nelucrat) in asa fel incat sa nu fie rentabil sa nu lucrezi (arendezi) terenul. Asa speculantii isi vor "rezolva" dovada sau isi vor face o mica firma si au rezolvat problema.

  Mi se pare un exemplu clasic de supra reglementare aberanta.
 • 0 (8 voturi)    
  Mda (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:08)

  electron [utilizator]

  Hotnews poate ar trebui completat un pic articolul/titlul. Legea se refera numai la cetateni straini.
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:56)

   [anonim] i-a raspuns lui electron

   • 0 (4 voturi)    
    ba are dreptate (Miercuri, 4 septembrie 2013, 19:03)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui

    Legea se refera la niste prevederi din tratatul nostru de aderare la UE.
    Citeste articolul mai cu atentie - si ai sa vezi
 • +5 (9 voturi)    
  Incalcari grave ale dreptului de proprietate (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:12)

  mihaelaMM [utilizator]

  Poate iese vreun binevoitor la pupitru sa ne explice de unde si pana unde au scos ineptia asta
 • +5 (5 voturi)    
  sa inteleg... (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:14)

  jescu [utilizator]

  Sa inteleg, ca cineva din Romania care are domiciliul la oras nu poate sa cumpere pamant la tzara, pentru ca nu are cunostinte in domeniul agricol ? Sau se refera doar la straini ?
  • +2 (4 voturi)    
   Un posibil raspuns (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:30)

   tavyy [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Din cate am inteles eu din articol proiectul de lege s-ar referi numai la straini. Ar fi strigator la cer ca romanii sa nu-si poata cumpara pamant agricol in propria lor tara, daca nu stiu agricultura. Asta se invata.
   • +6 (6 voturi)    
    legea (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:44)

    mihaelaMM [utilizator] i-a raspuns lui tavyy

    legea se refera la orice cetatean roman: "Art.3
    Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, proprietatea persoanei fizice,
    reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăși 100 ha." - nu face nicio referire la cetateni straini;

    iar legea este destinata dupa cum zice art 1: (3) Prevederile prezentei legi se aplică numai persoanelor fizice, cetățeni români, respectiv
    cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum și apatrizilor cu domiciliul în
    România sau într-un stat membru al Uniunii Europene.
 • +6 (8 voturi)    
  asa asa (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:29)

  I [utilizator]

  da-i inainte cu lupta de clasa! Eu propun sa fie impozitate persoanele grase. E clar ca mananca prea mult! pentru ca au deci sa ne dea si noua!
 • +8 (8 voturi)    
  uau (Miercuri, 4 septembrie 2013, 11:33)

  sorin3 [utilizator]

  in aceiasi ciorba ar trebui sa nus-i poata cumpara cineva calculator daca nu e programator, sa nu poti avea cont la banca daca nu ai absolvit finantele, sa nu ai casa daca nu esti constructor, sa nu poti cumpara actiuni la bursa daca nu esti ministru...

  Ce cretin a scos legea asta? noroc ca se leaga de dreptul la proprietate, care nu poate fi ingradit in UE.
  Vreti sa protejati proprietatea romaneasca asupra terenurilor agricole? eliminati intermediarii colorati din piete, puneti garantare guvernamentala pe imprumuturile pt. fermieri etc.
 • +4 (4 voturi)    
  aiurea (Miercuri, 4 septembrie 2013, 12:06)

  bedexe [utilizator]

  De ce nu e piata libera?

  Ca suntem prosti si saraci si ne videm pamantul?
 • +5 (5 voturi)    
  caz de studiat pentru agricultorul sef (Miercuri, 4 septembrie 2013, 12:55)

  un dac [utilizator]

  Vreau sa-mi fac si eu o afacere in agricultura. Pentru ca sunt pasionat si meticulos, ma inscriu la o facultate de profil din, sa zicem, Franta. Apoi dau o tura de cateva zeci de mii de euro pe la toate fermele din Europa care fac ce vreau eu sa fac. In avion si noaptea citesc tone de carti despre ceea ce vreau sa fac. Vorbesc cu oameni, studiez piata etc.
  Si, plin de cearcane si cu multi bani cheltuiti, plus timp, merg la Constantin asta si ii zic ca vreau sa plantez si eu secara, de exemplu. Iar el are tupeul sa-mi zica ca nu am experienta??????
  PS: cazul de mai sus este ipotetic, dar fac pariu ca "il bat" pe Trita Fanita (care este clar expert in viziunea Varanului) la multe chestiuni legate de agricultura. Nu-l voi bate niciodata la contracte cu statul, dar asta este alta poveste.
 • +4 (4 voturi)    
  Problema nu este cu strainii (Miercuri, 4 septembrie 2013, 13:49)

  StefanUrziceanu [anonim]

  ci cu firmele straine care pot cumpara mii de hectare de pamant, cu firmele straine nu se face nimic?
 • +3 (5 voturi)    
  atata timp (Miercuri, 4 septembrie 2013, 13:51)

  nash pandelica [utilizator]

  cat tranzactia e curate, la pretul agreat cu proprietarul, nu vad unde'i problema.
  daca varanu vrea sa cumpere ternes in spania, nu cred ca il limiteaza cineva.

  in america, mult teren agricol, paduri, munti intregi, au fost cumparati de straini.
  nu pleaca nimen cu ele din tzara. singura obligatei pe care o cred normala, sa fie lucrat acel teren.
  sa produca.

  vreti teren agricol, pe nemasurate, fara numar (!), mergeti in canada, argentina, sua, nu va limiteaza nimeni.
  • +3 (3 voturi)    
   problema e pretul (Miercuri, 4 septembrie 2013, 14:47)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   ca in Ro pretul e mult sub poential, din cauza proastei guvernari (infrastructura la sate e 0, politici agricole 0). Si pretul e tinut asa pentru ca politicienii sa aiba acces usor la ele.
   Acuma vin strainii si le strica meciul.
   Oricum problema e oarecum falsa, si acum orice strain ine in RO isi face o firma aici, face un imprumut catre firma si cumpara cit teren vrea el.
 • +7 (7 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 4 septembrie 2013, 14:10)

  cicci [utilizator]

  Noi, cei cu pile la Guvern-Ministere, care cumparam terenuri, cand aflam pe unde va trece autostrada, trebuie sau nu sa ne inscriem la Stiinte Agricole????
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2013, 14:33)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   cu 100 de ha nu faci agricultura? (Miercuri, 4 septembrie 2013, 16:38)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui

   cite ha are un fermier olandez si cite rosii olandeze se vind? dar trandafiri?
   cite ha de teren are o ferma in israel si cit produce?

   agricultura se poate face si pe un ha. NUma sa te pricepi si sa nu-ti puna statul bete in roate.
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2013, 16:47)

    [anonim] i-a raspuns lui sorin3

   • +3 (3 voturi)    
    corect (Miercuri, 4 septembrie 2013, 18:12)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

    in Carolinele americane, sunt ferme de cativa acri, adica, cateva pogoane, daca mai stie cineva ce'i popgonul..
    bunicul meu in pogoane vorbea, nu in ha.

    cultiva tutun, alune de pamant, piersici, pepeni.

    pentru cei cu suprafete mici, de 2-3 pogoane, plantele medicinale ar fi excellent de cultivat, la noi.
    agricultura nu inseamna numai holde ca pe timpul lui al batran, pe sute de ha, cand la scornicesti se dadeau dooj'da mii de kile la ha, cu coceni cu tot.:)
  • +1 (3 voturi)    
   100 de ha (Miercuri, 4 septembrie 2013, 18:07)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   marimea fermei medii in corn belt'ul American, Midwest, este sub o suta de acri. adica pana la 50 ha.
   si daca nici americanii n'au agricultura eficienta...

   dar aia, acolo au casa unde au ferma, acolo dorm, acolo mananca, acolo muncesc.

   uita'te in franta, Germania, care este marimea fermelor.
   chiar mai mici ca in America, ferme de familie.

   cand traiesti din roadele pamantului, iubesti pamantul.
   cand esti niculaie, porumboiu sau varanu, iubesti alte chestii, te ocupi de matrapazlacuri, de fotval, de imobiliare, nu de lucrat pamantul.

   pana nu avem ferme de familie, nu va fi interes in agricultura. doar speculative, cu terenuri, cereale.
   cum treci in ungaria, vezi ca au inceput sa apara fermele de familie, vezi case isolate, in mijlocul fermelor. asa e si in Germania.

   avem o populatie destul de mare pentru Romania, nu exista industrie sau servicii in care sa fie ocupata.
   agricutura este singura solutie, sau...bocceluta, tot la agricultura, la capsunarit.

   cum spunea cineva p'ailea, nu exista interes pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, pentru care nici macar nu e nevoie de investitii mari si ar duce la crestere economica.

   numai asfaltarea drumurilor judetene si din sate, apa potabila, canalizrea si gazele ar fi o crestere usor de realisat pe cel putin zece ani.
   dar, asa cum spune contributorul, orice dezvoltare ar da valoare reala pamantului si ar fi ma greu de facut jocurile barosanilor, politrucienilor, baietilor dashteptzi ...
   primarii sunt ocupati sa faca ceva avere, intre doua campanii de lipit afise.

   asa am ajuns sa avem latifundiari... si trei mil. de capsunari..
 • +3 (3 voturi)    
  donatiile sint permise? (Miercuri, 4 septembrie 2013, 16:39)

  sorin3 [utilizator]

  ca imi cumpara o pictura pe 2000 eur si ii donez un ha de teren drept multumire.
 • +1 (3 voturi)    
  iieeeCStraordinaaarrr...!!! (Miercuri, 4 septembrie 2013, 19:18)

  Codruta N [utilizator]

  Si CUM or sa stabileasca astia preturile, pentru "preemptori"??

  Daca e vorba sa-i "protejeze pe romani" (care, e drept! NU vor avea atatia bani cat strainii sa cumpere pamant) atunci DE CE nu procedeaza ca Ungaria - care a cerut o amanare a termenului, pana prin 2018??
  ???

  Cat despre "italieni"... BINEINTELES ca nu accepta "sa fie discriminati"!! Stau la panda, ca shacalii... ABIA asteapta sa cumpere pamant, ca sa.... puna o GRAMADA de gunoaie din Italia pe el!!! importate sub forma de "donatii", "ajutoare", "materiale de constructie" (eventual din dezafectarea unor obiective radioactive), "combustibil neconventional" (adica... tot GUNOAIE!!)... samd...!! :P

  Stie el, domnul ambasador ce stie!
  Da' niste "certificate" ca nu-s mafioti (la mafia gunoaielor ma refer - nu ca n-ar fi in relatii stranse cu aia mare), nu cere guvernu'? :P
 • 0 (0 voturi)    
  Urmeaza: chiaburi, mosieri etc? (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:11)

  SSL [utilizator]

  Se pare ca sunt vizati si cetatenii romani (art.1 paragraful 3).
  In afara de cele spuse mai sus (cu care sunt de acord: abuziv, neconstitutional, maxima sfidare etc), ma intreb cand vor aparea in lege si categoriile "boier, mosier, chiabur" precum si obligativitatea "originii sanatoase"?
  Mai avem un pic si revenim la comunismul anilor 50. Avem un deja vu de prin anii '48 pt moment, cu legea asta -- suntem clar pe drumul cel bun... presimt defilare la anu' pe 23 august...
 • 0 (0 voturi)    
  ooocheeeiii... (Miercuri, 4 septembrie 2013, 23:30)

  Codruta N [utilizator]

  Deci il cumperi (faci dovada ca te pricepi la agricultura). Dupa vreun an, te apuca lenea, nu-ti mai place agricultura - asa ca il lasi in paragina (mai vine cate un italian ratacit, in lipsa ta, sa arunce ceva gunoaie pe el).
  Si CE iti fac, daca nu-l lucrezi? Te expropriaza? >:)

  Conform CAREI legi? sau CAREI Constitutii? :-P
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 septembrie 2013, 10:07)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 septembrie 2013, 10:31)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by