"Proprietatea persoanei fizice reprezentand terenuri agricole situate in extravilan, nu poate depasi 100 ha", se arata intr-un proiect de lege publicat de Ministerul Agriculturii. In plus, pentru a putea cumpara teren agricol extravilan in Romania, cumparatorul trebuie sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol sau ca a desfasurat activitati agricole cel putin 5 ani ori, daca a avut si inaintea achizitiei teren, ca a desfasurat activitati agricole pe acestea", se mai arata in proiect. UPDATE Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, sustine ca prevederile din proiect nu sunt masuri discriminatorii. "Legea pe care noi o propunem probabil ca va fi o lege organica si care spune ca exista un drept de proprietate care nu este atins, un drept de proprietate general valabil, egal pentru toti cetatenii persoane fizice", a spus Constantin. Acesta a precizat ca Legea nu se va aplica retroactiv, in sensul ca nu-i afecteaza pe cei care detin deja suprafete agricole mai mari de 100 de hectare, ci ii vizeaza pe cei care urmeaza sa cumpere pamant.

Masurile au fost discutate cu reprezentantii Comisiei Europene, fiind asteptat un punct de vedere din partea acesteia. Acest model a fost aplicat si in Franta, a mai spus ministrul. Ministrul a afirmat ca in prezent nu mai sunt aplicate astfel de limitari in Franta. Intrebat daca se aplica si in alte state europene, Constantin a raspuns ca nu are o lista in fata. "Acum multi ani, cand s-a pus problema de liberalizare a pietei funciare, in Franta s-a pus aceasta limita. Mai mult, in Franta, si la acest moment, exista o conditie pe care n-o s-o impunem in Romania, dar incercam sa venim cu o chestiune mai relaxata. Si anume, francezii spun ca toate tranzactiile de terenuri agricole se pot face numai intre cei care au studii. In proiectul de lege pe care noi l-am pregatit, ne referim la cunostinte in agricultura. Asta inseamna anumite cursuri foarte scurte sau sa fi lucrat in domeniu", a mai spus ministrul agriculturii.

Vezi in atasament proiectul integral

Procedura este si ea complicata, necesitand infiintarea unei institutii noi - Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare:

  • Vanzatorul inregistreaza la primaria din raza Primariei unde se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan.
  • Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii - cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar. Oferta de vanzare va fi afisata la sediul primariei 90 de zile de la data inregistrarii.
  •  in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor.
  • In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul acesteia.
  • Titularii dreptului de preemptiune prevazuti la art.5 trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, conform prezentei legi, pe care o comunica vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
  • Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.
  • In cazul in care, in termenul prevazut, mai multi preemptori isi manifesta in scris intentia de cumparare, vanzatorul are obligatia de a respecta ordinea stabilita
  • Daca in termenul prevazut nici unul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
  • Verificarea indeplinirii conditiilor legale, prevazute de prezenta lege, de vanzare- cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
  • in situatia in care, in urma verificarilor, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare constata ca potentialul cumparator nu indeplineste conditiile legale, vanzatorul are dreptul sa aleaga unul dintre ofertanti cu respectarea dreptului de preferinta

Proiectul vizeaza achizitia de terenuri de catre straini, dat fiind faptul ca suntem pe primul loc in topul tarilor cu teren arabil detinut de straini, la nivelul UE (circa 700.000 hectare sau 10% din totalul suprafetei arabile a blocului comunitar, potrivit unor studii realizate de organizatia mondiala Grain). Strainii au cumparat pana acum teren agricol in Romania pe firma, dar acum o vor putea face si pe persoana fizica.

Presedintele Traian Basescu a afirmat in luna iunie pe aceeasi tema ca nu este impotriva vanzarii pamantului agricol catre straini, dar "ar trebui sa vindem tot atat pamant strainilor cat ne-au vandut si altii noua", in conditiile in care terenul agricol, turismul si frumusetile tarii sunt singurele avutii care nu pot fi delocalizate. "As semnala problema pamantului. Foare curand, prin tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun ca ar trebui sa vindem tot atat pamant cat ne-au vandut altii noua si, pe de alta parte, avem obligatia, presedintie, guvern, parlament, sa gasim solutia de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase pentru a putea fi ei cei care cumpara pamantul", a spus seful statului, la Insitutul Agricol Fundulea.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, se opunea ferm unei amanari a acestui proiect. "O sa fiu foarte clar asupra acestui lucru: nu vom accepta niciodata acest tip de discriminare, daca vreti, privind impartirea terenurilor pe baza criteriului nationalitatii cetatenilor. Dat fiind ca facem parte din aceasta casa comuna europeana, pot sa va spun ca de altfel nici Bruxelles-ul nu ar putea sa aprobe asa ceva. Putem sa vorbim despre anumite constrangeri cu autoritatile romane care sa fie impuse anumitor persoane, ma refer la cele care cumpara si care folosesc terenurile respective. De pilda, daca cel care cumpara un anumit teren pentru specula, atunci putem sa discutam despre o taxa mult mai ridicata, mult mai mare impusa pentru acest teren", spunea Cospito.