Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 946 milioane euro (in scadere cu 28,9% fata de perioada ianuarie - iulie 2012), din care creditele intragrup au insumat 646 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata 300 milioane euro, a transmis miercuri Banca Centrala. Aceste evolutii reflecta persistenta unui climat investitional dificil in Romania. Daca ar fi sa luam aceste investitii pe capitole, am observa ca de pilda turismul a fost un domeniu total inchis investitorilor straini, care au alocat in hoteluri si restaurante la sub 1% din soldul total investitii in economia romaneasca. Potrivit comunicatului de miercuri al BNR, turismul a fost pe minus in primele 7 luni cu circa 245 de milioane de euro fata de deficitul de 139 de mil. euro in primele 7 luni de anul trecut.

"Asta pentru cei care caineaza sectorul bancar sau siderurgic ca l-am privatizat cu investitori straini. N-au decat sa se uite ce am facut cu sectorul turismului, care a fost inchis investitorilor straini", a explicat la un seminar economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

El a aratat ca astfel se explica si deficitul de balanta din cazul sectorului turism, unde banii platiti de romani pentru vacantele in strainatate depasesc cu mult incasarile de la strainii care vin in sejururi in Romania.

  • Lazea: Asteptarile investitorilor straini fata de Romania si reciproc

De la investitorii straini, Romania este indreptatita sa astepte injectii de capital (in conditiile unei economisiri interne insuficiente), aport de management si know-how si deschiderea spre piete externe, de altfel greu accesibile, a mai sustinut la o conferinta recenta Valentin Lazea. In acelasi timp, investitorii straini sunt indreptatiti sa astepte de la Romania, in afara de o fiscalitate relativ redusa si o forta de munca ieftina, si progrese in ceea ce priveste: imbunatatirea infrastructurii (de transport, energetica etc.), liberalizarea pietei muncii, calitatea functionarii sistemului juridic si adancimea pietei financiare.

De la Uniunea Europeana, Romania este indreptatita sa astepte reintegrarea in familia europeana, pe toate dimensiunile (economica, institutionala, culturala etc.), fonduri nerambursabile si apropierea treptata si sustenabila de la un nivel mediu al PIB/locuitor (la PPP).

La randul ei, Uniunea Europeana asteapta de la Romania o strategie de crestere economica exprimata prin Programul National de Reforme (PNR), o abordare prudenta a finantelor publice exprimate prin Programul de Convergenta (PC) care sa aduca indicatorii macroeconomici in concordanta cu Pactul de Stabilitate si Crestere si o corelare timpurie a prevederilor din PNR si PC in cadrul Semestrului European.

De la Fondul Monetar International, Romania este indreptatita sa astepte finantare ieftina atunci cand conditiile de pe pietele internationale se inrautatesc din motive obiective, o stampila de conformitate a politicilor cu interesele pe termen lung ale tarii si cumpararea de timp necesar pentru efectuarea reformelor structurale.

Totodata, FMI are temei sa astepte ca Romania sa-si onoreze angajamentele luate si sa plateasca la timp imprumuturile contractate (ceea ce presupune accesul permanent la pietele private de capital), a explicat Valentin Lazea

Nu este neaparat meritul Statului ca strainii au facut mari investitii in Romania de-a lungul timpului. Este meritul unei piete extrem de atractive si care pe termen lung promitea profituri ridicate. De la bancile care au venit si pana la companiile petroliere sau cele din zona energetica - toate au "vazut" cum ar fi trebuit sa arate Romania peste 10-15 ani iar tabloul li s-a parut suficient de atragator incat sa isi doreasca sa faca parte din el.

  • Bancile de pilda au venit pentru ca in Romania erau bancarizati 30% dintre romani si era dificil de crezut ca in 15 ani gradul de bancarizare sa nu urce la 70% cel putin

Era chiar o greseala de management sa nu fii prezent pe piata atunci cand piata se maturizeaza. In zona energetica, lucrurile au stat la fel: piata locala era suficient de mare si extrem de atragatoare pentru un mare jucator. Politicul mai degraba i-a oprit pe investitori sa intre decat i-a incurajat.

Cu banii strainilor, economia noastra a reusit sa creasca. Daca nu erau aceste ISD, eram pe nicaieri, pe romaneste.

Aici aveti o prezentare pe tema investitiilor straine a economistului sef al BCR, facuta recent la Sinaia

Potrivit BNR, sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

In luna aprilie s-a intregistrat cel mai ridicat nivel al fluxului de capital strain atras de Romania de la inceputul anului, respectiv 111 milioane de euro, arata Mediafax. Fata de martie, cand investitiile straine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an), in aprilie a fost consemnat un avans de 2,3 ori. In februarie, investitiile au totalizat 60 de milioane de euro, iar in ianuarie 103 milioane de euro. In luna aprilie 2012, investitiile straine au totalizat 21 de milioane de euro.

Momentan, economia inca se zbate sa gaseasca bani si investitori. Fonduri europene nu atragem si nu vom atrage nici in viitorul apropiat din cauza unui mecanism blocat si corupt.

Banii "capsunarilor" nu pot sustine o economie cum e a noastra, in principal din ratiuni ce tin de piata muncii din strainatate. Fiecare stat isi va conserva locurile de munca pentru cetatenii proprii si pe termen mediu vom asista la masuri protectioniste. E doar o chestiune de timp- istoria crizelor mondiale o confirma. In fond banii cauta randamentul cel mai bun, nu sunt destinati a acoperi gauri ale diferitelor guverne.