Euro-deputatii au dat joi, 12 septembrie, unda verde sistemului UE de supraveghere bancara, ce va aduce, din septembrie 2014, sub directa supraveghere a Bancii Centrale Europene (BCE) aproximativ 150 dintre cele mai mari banci ale Europei, arata un comunicat al Parlamentului European. Deputatii au intarit transparenta si responsabilizarea sistemului si au cerut Autoritatii Bancare Europene sa dezvolte practici de supraveghere care sa fie urmate de supraveghetorii din bancile nationale.

Sistemul, obligatoriu pentru statele din zona Euro, va fi deschis pentru toate celelalte state membre UE. Deputatii au sustinut un model de luare a deciziilor in cadrul acestui sistem, care va permite statele din afara zonei Euro sa participe ca parteneri egali.

Transparenta si responsabilizarea - chestiuni fundamentale

Desi un acord privind sistemul a fost deja stabilit cu statele membre in aprilie, deputatii si Banca Centrala Europeana au avut nevoie de timp pentru a defini modalitatea prin care supraveghetorul BCE va fi transparent si raspunzator in mod democratic. Noul sistem de supraveghere presupune transferul unor importante competente de supraveghere bancara de la nivel national la nivel UE. Deputatii si diferite parlamente nationale au insistat ca un astfel de transfer de competente sa fie echilibrat de un control democratic pe masura al noului supraveghetor.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro