O crestere a exporturilor Zonei Euro cu 1% an/an determina un avans al exporturilor Romaniei cu 1,3% an/an. De asemenea, o crestere a investitiilor in economia interna cu 1% an/an intr-un trimestru determina un avans al exporturilor cu 0,3% an/an dupa o perioda de trei trimestre. Nu in ultimul rand, evolutia exporturilor este invers corelata cu fluctuatiile din pietele valutare (confirmandu-se teoria economica). Spre exemplu, deprecierea cursului real efectiv al monedei nationale cu 1% an/an intr-un trimestru poate determina o crestere a exporturilor cu 0,5% an/an peste 5 trimestre, se arata in Raportul Economia Romaniei- potentialul exportului, redactat marti de economistii SSIF Broker. (vezi raportul integral in atasament)

Rezultatele previziunilor elaborate indica faptul ca potentialul de export al Zonei Euro se situeaza la aproximativ 3,2% an/an in prezent si ar urma sa fluctueze in intervalul (2,8% - 3,2%) an/an in perioada 2013- 2015. Pe de alta parte, pentru componenta formarea bruta de capital fix rezultatele estimarilor elaborate indica o tendinta de cvasistagnare pe termen mediu.

Spre exemplu, in prezent componenta structurala a investitiilor se situeaza la aproximativ -0,4% an/an si s-ar putea deteriora spre -1% an/an pana in 2015.

In ceea ce priveste cursul de schimb real efectiv pentru moneda nationala, rezultatele estimarilor indica o perspectiva de depreciere cu aproximativ 1,5% an/an in prezent si de

1,3% an/an pe termen mediu.

Ansambland elementele previzionate mai sus, am obtinut (pe baza coeficientilor din regresia utilizata la primul pas) previziunile pentru evolutia potentialului de export al Romaniei pe termen mediu. Rezultatele exprima faptul ca, in prezent, potentialul de export al Romaniei se situeaza la aproximativ 5,2% an/an si s-ar putea deteriora gradual pe parcursul trimestrelor

urmatoare.

In incheierea acestui raport, se pot mentiona cateva concluzii. Pe de o parte, faptul ca pe parcursul ultimelor luni exporturile au evoluat la un ritm peste potential, ceea ce atrage atentia cu privire la sustenabilitatea dinamicii exporturilor pe termen scurt si mediu. Pe de alta parte, potentialul de export al Romaniei este estimat la un nivel superior celui din Zona Euro (aproximativ 5% an/an, comparativ cu aproximativ 3% an/an), ceea ce exprima perspective de convergenta structurala a economiei interne catre Uniunea Monetara Europeana pe termen mediu. De asemenea, rezultatele exprima faptul ca in Romania ritmul potentialul de export este superior ritmului potential pentru cererea interna (puternic afectata de valurile crizei mondiale): altfel spus, exportul va continua sa performeze la un ritm superior cererii interne si in perioada urmatoare. Nu in ultimul rand, atrag atentia cu rivire la faptul ca potentialul de export al economiei interne se afla pe o tendinta de decelerare, care se va amplifica pe termen mediu daca nu vom asista la noi fluxuri investitionale in ramurile exportatoare din Romania.

Citeste raportul integral in atasament