​Intalnire online

Inga Tigai (EY Romania): In materie de contributii sociale nu exista notiunea de dubla impozitare in sensul in care fiecare sursa de venit este privita individual. Nu exista o corelare intre nivelul contributiei si serviciile medicale /de asistenta de care poate beneficia contribuabilul

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 25 septembrie 2013, 12:23 Economie | Finanţe & Bănci


Inga Tigai, EY Romania
Foto: Hotnews
Incepand de la 1 ianuarie 2014, toti cei care obtin venituri din chirii sau din arendarea pamantului vor plati contributii de sanatate pentru aceste venituri, dupa ce Ministerul Finantelor a schimbat Codul Fiscal in acest sens. Despre ce se schimba si cum se vor achita noile impozite - tinandu-se cont de natura procedurii de impozitare a venitului, ca si despre alternativa chirie sau comodat, Inga Tigai, Manager, Tax Advisory & Compliance in cadrul EY Romania, a discuta online cu cititorii HotNews.ro.

 • Intalnirea s-a incheiat. Vom reveni cu celelalte raspunsuri pana la sfarsitul acestei zile


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6176 vizualizari

 • Contraproductiv (Miercuri, 25 septembrie 2013, 12:42)

  Mihai [anonim]

  Mie mi se pare ca statul Roman nu incurajeaza deloc proprietatea privata. Nu credeti ca o astfel de masura ar putea duce de fapt la scaderea veniturilor din impozitarea chiriilor?
  In loc sa se simplifice sistemul de taxe pentru a eficientiza colectarea, aceste devine din ce in ce mai greoi si apasator.

  Faceam zilele trecute un calcul. Pt un apartament obisnuit aproape ca e mai rentabil sa ti banii in banca si sa iei dobanda decat sa inchiriezi un spatiu cu aceiasi valoare...

  Mai putem pune la socoteala ca de la anul se mai cere si certificat energetic pentru a putea inregistra un contract de chirie. Deci inca o cheltuiala si o bataie de cap in plus pe care multi nu sunt dispusi sa o inghita.
  • 1 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:01)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Impozitarea veniturilor din chirii (cedarea folosintei bunurilor) nu este o noutate in materie de impozit pe venit in Romania.
   In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor din chirii, trebuie precizat faptul ca si in prezent anumite categorii de persoane au obligatia platii acestei contributii.
   Guvernul Romaniei s-a angajat prin scrisoarea de intentie adresata Fondului Monetar International sa creasca incasarile la bugetul de stat printr-o colectare mai eficienta a creantelor fiscale de la un numar mai mare de contribuabili. Astfel, prevederile OUG 88/2013, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014, largesc baza de contributie si asupra unor categorii de persoane care in prezent sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.
 • Buna ziua! (Miercuri, 25 septembrie 2013, 12:52)

  AnticoruptieinRomania [utilizator]

  Mai exista vreo tara din lume in care se platesc asigurari de sanatate pentru venitul obtinut din chirii si arenda sau e doar o gaselnita marca PSD care are nevoie de bani pentru a-si acoperi legile besmetice de tip 9% la paine si care s-a dovedit deja o mare fasaiala (pretul a scazut cu doar 6% potrivit Consiliului Concurentei)???
  • 2 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:04)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   Obligatia contribuirii in sistemul de asigurari sociale pentru alte venituri decat cele din salarii difera de la stat la stat.
   In Marea Britanie si Spania, spre exemplu, veniturile din cedarea folosintei bunurilor nu sunt subiect de contributii sociale. Totusi, in Germania, anumite categorii de contribuabili ar putea avea o asemenea obligatie. In Statele Unite, incepand cu anul 2013, anumiti contribuabili sunt obligati la plata unei suprataxe medicale daca obtin venituri din castiguri de capital sau dividende.
 • persoane care sunt asigurate in alte tari (Miercuri, 25 septembrie 2013, 13:22)

  Anca [anonim]

  Persoanele care sunt asigurate in mod obligatoriu in alte tari UE, pentru ca lucreaza acolo,dar au un apartament inchiriat inromnia trebuie sa plateasca acesta contributie? chiar daca beneficiaza de srviciile medicale romanesti, factura este decontata de catrea asiguraor din tara respectiva. Daca asiguratii altor sisteme de sanatate sunt obligati la plata acestei contributii, acesta ar fi un abuz, statul rman te forteaza sa cumeri un serviciu pe care deja il ai si pentru care platesti.
  • 6 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:15)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   Regulamentul (CE) 883/2004, modificat prin Regulamentul (CE) 988/2009, mentioneaza ca doar persoanele carora li se aplica acest regulament sunt supuse legislatiei unui singur Stat Membru. In cazul in care un cetatean roman, cu domiciliul in Romania, ar fi angajat, respectiv asigurat in sistemul de asigurari sociale intr-un stat membru UE, iar din Romania ar obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor, acestei persoane, in prezent, nu i s-ar putea insa aplica prevederile Regulamentului in sensul nedatorarii contributiei de asigurari sociale de sanatate in Romania
 • Arenda teren agricol (Miercuri, 25 septembrie 2013, 14:22)

  Cosmin [anonim]

  Detin 0.5 hectare teren agricol arendat pe care primesc 150 RON/an. La articolul 296, aliniat 2_2, este mentionat ca baza de calcul este reprezentata de salariul minim brut pe tara daca nu ai alt venit pe care sa se aplice contributia. Deci in loc sa platesc 8.25 de bani pe an, cat ar reprezenta 5.5% din 150 RON, an sa platesc 396 RON. Cam care este justificarea unui impozit de 2.7 ori mai mare decat suma asupra caruia se aplica?
  Inteleg ca este un caz aparte in care nu am nici o alta sursa de venit impozabila in Romania, dar de unde pana unde trebuie sa fiu penalizat pentru acest lucru?
  • 4 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:12)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin

   Intr-adevar, daca realizati doar venituri din arendarea bunurilor agricole (in regim de retinere la sursa a impozitului), baza de calcul a contributiei de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu minim brut pe tara, chiar daca venitul realizat este semnificativ mai mic. In acest caz, legea nu reglementeaza aplicarea cotei forfetare de 25%, rezultand o contributie minima de 44 RON pe luna, respectiv 528 RON/an.
   Totusi, acesta nu este singurul tip de venit pentru care Codul fiscal prevede o baza minima de calcul al obligatiilor privind contributia de asigurari sociale de sanatate. In aceeasi situatie sunt si contribuabilii care realizeaza venituri din investitii sau venituri din alte surse.
   Mai mult decat atat, persoanele care nu realizeaza venituri impozabile, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate (5,5%) aplicabila, si in acest caz, asupra unui salariu minim brut pe tara, daca respectivele persoane au domiciliul in Romania si nu sunt exceptate de la aceasta obligatie in baza prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte sau daca sau nu se incadreaza in categoriile speciale care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata acestei contributii.
 • solutie posibila (Miercuri, 25 septembrie 2013, 14:23)

  anonim [anonim]

  daca persoana presteaza servicii in regim de voluntariat pentru sistemul de sanatate , oare poate fi scutita de plata acestei contributii suplimentare ... caci inteleg ca nu e chiar un impozit:)
  multumesc
  • 5 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:14)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   In cazul in care aveti domiciliul in Romania, nu obtineti venituri impozabile si nu va regasiti la categoriile speciale care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata acestei contributii, pentru a dobandi calitatea de asigurat, aveti obligatia achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate (5,5%) aplicabila asupra unui salariu minim brut pe tara.
   Daca in cursul anului veti incheia un contract privind cedarea folosintei bunurilor, venitul respectiv va fi subiect al contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 • venituri din tranzactii bursiere (Miercuri, 25 septembrie 2013, 14:44)

  sebi [anonim]

  un cetatean roman stabilit in strainatate, cu domiciliu stabil in strainatate, asigurat la o companie de asig. de sanatate din tara de domiciliu, este obligat sa plateasca contributia de asigurare de sanatate in romania pentru venituri din tranzactii bursiere obtinute in romania pe bursa de valori bucuresti?
  • 7 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:16)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui sebi

   Persoanele care nu au domiciliul in Romania nu au obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din investitii obtinute din Romania.
 • presoane ne rezidente (Miercuri, 25 septembrie 2013, 14:50)

  MIHAI BARON [anonim]

  BUna ziua, sintem doi soti , nerezidenti in Romania cu dubla cetatenie, Romana si Canadiana; ma intreb de ce ar trebui sa platim CASS pentru veniturile din chirii din Romania cita vreme nu beneficiem nici de pensii si nici de asigurari de sanatate in Romania ? Nu credeti ca este abuziv si probabil ne constitutional ? Am putea oare contesta aceasta plata ? Va multumim
  • 8 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:19)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui MIHAI BARON

   Conform legislatiei in vigoare, daca va mentineti domiciliul in Romania, iar venitul din chirii este singurul venit pe care il obtineti din Romania, aveti obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate (5,5%). Daca in anul fiscal respectiv nu ati mai avut domiciliul in Romania si totusi vi s-a stabilit prin decizia de impunere anuala plata acestei contributii, va recomand sa luati legatura cu Administratia Financiara de care apartineti si care a emis respectiva decizie de impunere.
 • intrebare invitat (Miercuri, 25 septembrie 2013, 14:54)

  ionescu [anonim]

  Daca eu am incheiat un contract pe un an, iar chiriasul a plecat dupa doua luni de neplata, se mai achita aceste contributii? Cum pot fi evitate asemenea evenimente?
  • 9 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:25)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionescu

   Daca contractul a fost inregistrat la Administratia Financiara, datorati impozit pe venit si respectiv contributia individuala de asigurari sociale de sanatate pentru perioada respectiva.
   In situatia in care chiria este exprimata in lei, pentru care platile anticipate sunt stabilite prin aplicarea cotei forfetare (25%), notificarea Administratiei Financiare se face in termen de 5 zile de la momentul rezilierii, prezentand in acest sens documente din care sa rezulte rezilierea contractului, cum ar fi declaratia pe propria raspundere.
   Drept rezultat, organul fiscal are obligatia sa va recalculeze obligatiile de plata atat din perspectiva impozitului pe venit, cat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate
 • intrebare (Miercuri, 25 septembrie 2013, 14:59)

  marioara patrescu [anonim]

  Ca persoana fizica am venituri din inchirierierea a trei spatii comerciale, precum si venituri din dividende ca actionar la o societate comerciala. Mentionez ca desi sunt pensionara (pensia este in jur de 1.1000 lei), continui sa lucrez fiind angajata cu contract de munca de ore.
  Tinind cont de cele prezentate mai sus, va rog sa imi precizati daca pentru veniturile din chirii precum si pentru veniturile din dividende sunt obligata sa platesc contributia de asigurari sociale de sanatate si care este procentul. Eventual unde si cui anume trebuie sa fac plata datorata.
  Multumesc.
  • 11 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:27)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui marioara patrescu

   In prezent, prin prisma calitatii dv. de salariat, nu aveti obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (inchirierea de spatii comerciale) si nici pentru veniturile din investitii (dividende).
   Tinand cont ca OUG 88/2013 care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014 largeste baza de impunere, dupa aceasta data veti fi obligata la plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate (5,5%) pentru venitul din cedarea folosintei bunurilor. Baza lunara de calcul insa nu va putea fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut. In prezent, castigul salarial mediu brut este de 2.223 RON.
   Plata o veti efectua in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, in baza deciziilor de impunere pentru plati anticipate emise de Administratia Financiara de care apartineti
 • intrebare (Miercuri, 25 septembrie 2013, 15:02)

  daniel vandu [anonim]

  Este corect ca poate fi evitata plata CASS la chirii incheind un contract de comodat?
  • 12 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:29)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel vandu

   Prin intermediul unui contract de inchiriere locatorul asigura locatarului folosinta unui bun, in schimbul unui pret (chirie), in timp ce in cazul unui contract de comodat, folosinta unui bun de catre comodatar se face cu titlu gratuit. Astfel, daca se percepe o chirie, indiferent de numele contractului, in substanta, veti avea tot un contract de inchiriere.
   Daca renuntati la perceperea unui pret, recomandarea mea este sa consultati un avocat sau sa vedeti prevederile Noului Cod Civil, deoarece drepturile si obligatiile partilor in cazul unui contract de comodat difera de cele ale unui contract de inchiriere.
 • diferente (Miercuri, 25 septembrie 2013, 15:03)

  irina matleciuc [anonim]

  Cum stau lucrurile in alte tari in aceasta materie? Ma refer la ECE, dar si la UE in ansablu, daca stiti cumva.
  Multumesc
  • 14 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:34)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui irina matleciuc

   Asa cum spuneam mai sus, in Marea Britanie si Spania, spre exemplu, veniturile din cedarea folosintei bunurilor nu sunt subiect de contributii sociale. Totusi, in Germania, anumite categorii de contribuabili ar putea avea o asemenea obligatie.
   Fiecare stat isi stabileste propria politica de contributii sociale in functie de o serie de factori. Modificarile care au survenit in economia din Romania, in mod firesc in ultimii ani a dus si la modificarea frecventa a sistemului de contributii sociale obligatorii
 • buna ziua, iata un caz: (Miercuri, 25 septembrie 2013, 15:06)

  dbdb [utilizator]

  pensionar cu pensie peste 1000 ron, dau in arenda aprox. 40 ha, cu arenda de aprox. 800 kg grau/ha. Trebuie sa platesc contributie la sanatate (platesc deja la pensie) si daca da, cat?
  • 444 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:21)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui dbdb

   Conform OUG 88/2013, in cazul in care se obtin venituri din pensii, precum si venituri din arendarea bunurilor agricole, se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri.
   Intrucat in cazul dumneavoastra arenda se obtine numai in natura (800 kg/ha arendat), evaluarea in lei a acesteia se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotararile consiliilor judetene in raza carora se afla terenul arendat.
   Astfel, in cazul in care nu s-a agreat retinerea la sursa a obligatiilor fiscale de catre platitorul de venit prin intermediul contractului de arenda, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in acest caz, este diferenta dintre venitul brut (evaluarea in lei a arendei) si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata va fi astfel de 5.5% aplicata la baza lunara de calcul detaliata mai sus si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut (11,115 RON).
   Administratia Financiara de care apartineti va determina venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate, prin intermediul deciziei de impunere si dupa caz, va recalcula baza impozabila si impozitul pe venit datorat
 • Corect? (Miercuri, 25 septembrie 2013, 16:13)

  Mari [anonim]

  Buna ziua.
  Tatal meu, anul trecut, a avut o perioada de 5 luni in care nu a lucrat, dar a avut la banca un mic depozit care a generat o dobanda la fel de mica, mentionez ca in acesta perioada a fost coasiguratul mamei mele. Anul acesta in iulie, a primit o somatie de la CJAS ca nu a platit datoria catre asigurarile de sanatate pentru venituri din dobanzi plus penalitatile de intarziere. Suma ceruta de CJAS e mult mai mare decat 5.5% din dobanzi deoarece s-a calculat la salariul minim pentru fiecare luna in parte. Exista deja de anul trecut o lege care sa reglementeze acesta actiune din parteaCJAS? Daca intradevar e corecta actiunea lor, e legal ca au asteptat aproape un an pana sa trimita somatia, ca s-au adunat dobanzi si penalitati destul de mari?
  • 16 (Joi, 26 septembrie 2013, 11:53)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mari

   Si pentru anul 2012 persoanele care obtineau venituri din investitii, respectiv venituri din dobanzi, indiferent de cuantumul acestora, datorau contributia individuala de asigurari sociale de sanatate. Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, persoanele care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei nu au obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate doar pentru perioada in care nu realizeaza alte venituri si se afla in intretinerea unei persoane asigurate. Prin urmare, pentru dobanzile obtinute in cele 5 luni cand nu tatal Dv nu avea calitatea de sigurat, baza lunara de calcul a contributiei asigurarilor de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara. In ceea ce priveste comunicarea respectivelor obligatii, mentionez ca organul fiscal are dreptul de a stabili obligatii fiscale, termenul de prescriptie fiind de 5 ani.
 • Caz (Joi, 26 septembrie 2013, 1:10)

  Dan [anonim]

  Am un apartament. Il inchiriez si ma mut in alt apartament pt care platesc o chirie mai mica decat cea pe care o incasez. Aceste taxe le platesc pt diferenta rezultata?
  Multumesc
  • 111 (Joi, 26 septembrie 2013, 12:00)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor (chirie)se aplica o cota forfetara de 25% asupra venitului brut, proprietarul nefiind obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative. In cazul in care cheltuielile proprietarului cu bunul respectiv ar fi mai mari decat cota forfetara, contribuabilul poate opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Daca intentia Dv este de a va recunoaste cheltuiala cu apartamentul in care v-ati muta, precizez ca acest tip de cheltuiala nu este reglementata de codul fiscal si deci nu puteti diminua venitul realizat.
 • impozit pe chirie (Joi, 26 septembrie 2013, 4:35)

  Ovidiu [anonim]

  Buna ziua,
  am o garsoniera inchiriata.
  I-au pe luna pt inchirierea ei 1400 lei.
  Conform noii legi, cat am de platit pt ea, contributia la sanatate ?
  Ovidiu
  • 34 (Joi, 26 septembrie 2013, 12:04)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu

   Incepand cu ianuarie 2014 pentru venitul realizat din inchirierea acestei proprietati, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila (cota forfetara de 25%). Astfel, pentru o chirie in suma de 1400 ron/luna, contributia de asigurari sociale de sanatate va fi de 58 ron/luna, platibila trimestrial in 4 rate egale pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
 • exista si pana acum??? (Joi, 26 septembrie 2013, 5:50)

  mariana bulb [anonim]

  Unii spun ca si pana acum se platea contributii pentru chirii. E adevarat? Daca eu aveam inchiriat apartamentul in 2013, sunt pasibila de plata?
  • 44 (Joi, 26 septembrie 2013, 12:08)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana bulb

   Intr-adevar, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate nu este un element de noutate. Astfel, in cazul in care ati realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii) in cursul anului 2013, timp in care nu ati avut calitatea de angajat sau alta situatie specifica prevazuta de lege, pentru venitul respectiv aveti obligatia platii acestei contributii de sanatate.
 • intrebare (Joi, 26 septembrie 2013, 5:54)

  marin mincu [anonim]

  De ce daca ai contract de munca si PFA platesti si daca ai contract de munca si castiguri de capital, cum ar fi dividendele, nu platesti? E corect acest sistem.

  Noi, nu e si o dubla impozitare? Adica mi se percepe de doua ori acelasi tip de impozit!
  • 34343 (Joi, 26 septembrie 2013, 12:15)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui marin mincu

   Intelegerea Dv in ceea ce priveste veniturile supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate este una corecta. In materie de contributii sociale insa, nu exista notiunea de dubla impozitare in sensul in care fiecare sursa de venit este privita individual. Cat priveste beneficiile sistemului de asigurari sociale nu exista in prezent o corelare intre nivelul contributiei si serviciile medicale/de asistenta de care poate beneficia contribuabilul.
 • nerezident (Joi, 26 septembrie 2013, 5:56)

  canadianul [anonim]

  Traiesc in Canada, mi-am inchiriat casa din Romania. Aici platesc impozit pe banii incasati din Romania. De ce sa platesc contributii de sanatate in plus? Mi se pare o hotie!
  • 4 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:21)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui canadianul

   Asa cum mentionam mai sus, conform legislatiei in vigoare, daca va mentineti domiciliul in Romania, iar venitul din chirii este singurul venit pe care il obtineti din Romania, aveti obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate (5,5%). Daca in anul fiscal respectiv nu ati mai avut domiciliul in Romania si totusi vi s-a stabilit prin decizia de impunere anuala plata acestei contributii, va recomand sa luati legatura cu Administratia Financiara de care apartineti si care a emis respectiva decizie de impunere.
 • pt domnisoara invitat (Joi, 26 septembrie 2013, 6:00)

  sanda apetrinei [anonim]

  Probabil ca foarte multi proprietari vor solicita de la clientii lor, de la chiriasi, marirea chiriei cu un cuantum care sa fie echivalent cu suma pe care ei trebuie sa o plateasca suplimentar la stat. Sau o parte din proprietari pot alege sa nu isi declare veniturile, sau sa declare o suma mai mica.


  Cine face verificarile? Ce solutii de optimizare fiscala puteti oferi?
  Multumesc
  • 33 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:22)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui sanda apetrinei

   Tinand cont ca relatia dintre proprietar si chirias este una comerciala, in sensul in care partile stabilesc de comun acord valoarea chiriei, valoarea contributiei de asigurari sociale de sanatate ar putea fi inclusa in pretul stabilit.
   In cazul in care se estimeaza, din motive obiective, ca se vor realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior, contribuabilii au obligatia sa depuna, impreuna cu declaratia privind venitul realizat si declaratia privind venitul estimat diminuat/majorat.
   In ceea ce priveste verificarile fiscale, mentionam ca exista in cadrul ANAF o directie specializata cu controlul persoanelor fizice. In cazul in care se initiaza inspectia fiscala si reiese o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 RON intre veniturile estimate calculate în baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili, organul fiscal va solicita contribuabilului documente justificative sau alte clarificari relevante.
   Avand in vedere impunerea cumulativa, aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2014, activitatea de inchiriere in randul persoanelor fizice este limitata in ceea ce priveste posibilitatile de optimizare fiscala
 • intrebari (Joi, 26 septembrie 2013, 6:01)

  darius munteanu [anonim]

  Cum bine sesiza cineva: De ce daca ai contract de munca si chirii platesti, daca ai contract de munca si drepturi de autor nu platesti? De ce daca ai contract de munca si PFA platesti si daca ai contract de munca si castiguri de capital nu platesti? De ce nu platesti pentru veniturile din dividende care sunt la fel ca si chiriile nu platesti? De ce primesti aceeasi asigurare si daca ai un contrat de munca cu un salariu minimi si daca ai un salariu de 5 milioane de euro?
  • 66 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:22)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui darius munteanu

   : Intr-adevar, exista anumite situatii si venituri care sunt exceptate de la contributia de asigurari sociale de sanatate. In plus, daca un contribuabil datoreaza pentru venitul din chirii obtinut in anul 2013 contributia de asigurari sociale de sanatate aceasta nu va fi plafonata. Acelasi contribuabil, incepand cu anul 2014 s-ar putea sa aiba o cheltuiala mai mica, daca se are in vedere plafonarea contributiei de asigurari sociale de sanatate la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
   Asa cum mentionam si mai sus, deocamdata nu exista o corelare intre nivelul contributiei si beneficiile obtinute, pachetul de asigurare fiind unul standard.
 • Platesc si pensionarii (Joi, 26 septembrie 2013, 10:18)

  Galos Maria [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti, daca mama mea e pensionar si are venituri din chirii, plateste si ea aceasta contributie la sanatate?

  Multumesc
  • 87 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:22)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Galos Maria

   Incepand cu 1 ianuarie 2014, mama dumneavoastra va datora contributia individuala de asigurari sociale de sanatate asupra venitului din chirii. La definitivarea obligatiei se va tine cont de plafoanele minime si maxime prevazute de OUG 88/2013 despre care am amintit mai sus.
 • Extindere subiect - referitor la impozit pe venit (Joi, 26 septembrie 2013, 10:36)

  George Faur [anonim]

  Buna ziua,

  In 2009 am finalizat constuctia unui bloc de 10 apartamente in Bucuresti.
  Finisat si total utilat la un standard ok, un apartament a costat 170.000 EUR. Costul estimat al intretinerii si reparatiilor pentru urmatorii 10 ani - 10.000 EUR. Costul creditului (am luat 65.000 EUR in CHF...) = 60.000 EUR.
  Venituri din Chirii - 700 EUR/luna, adica 84.000 EUR in 10 ani (optimist)

  In aceste conditii mi se pare injust ca impozitul de 16% sa fie calculat la venituri, fara a lua in calcul costuri si amortizari.

  Extindeti calculul si o sa vedeti ca si in situatia in care as vinde peste 10 ani apartamentul cu 200.000 EUR, profitabilitatea ar fi de maxim 5000 EUR.

  Cum comentati?
  • 477 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:23)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui George Faur

   : Deoarece obtineti venituri din chirii prin derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, acestea se supun regulilor proprii veniturilor din activitati independente, iar venitul impozabil va fi determinat pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. In aceasta situatie, intr-adevar, costul cel mai mare, respectiv cu rata creditului contractat nu puteti sa-l considerati la diminuarea bazei impozabile
 • Mai multe proprietati (Joi, 26 septembrie 2013, 11:22)

  Anca [anonim]

  Buna ziua,

  In cazul in care am inchiriate mai multe case, puteti va rog sa imi spuneti care o sa fie metoda de calcul a contributiei?

  Multumesc mult,
  • 441 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:23)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   In cazul in care inchiriati un numar mai mare de 5 proprietati, aceste venituri vor fi impozabile conform regulilor proprii veniturilor din activitati independente. In caz contrar, puteti alege intre impunerea pe baza cotei forfetare (25%) sau in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
   Avand in vedere prevederile aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014 privind veniturile din chirii, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, respectiv diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale. Se va tine cont de plafonul minim si maxim prevazut de lege.
   Pe de alta parte, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie
 • Impozit contract comodat (Joi, 26 septembrie 2013, 11:41)

  MarcelO [anonim]

  Buna ziua !
  Am incheiat un contract de comodat pentru o camera din apartamentul pe care il detin. In contract este prevazut ca, chiriasul, sa achite cota parte din intretinere ( cheltuieli ). In acest caz contractul mai trebuie depus la ANAF ? Se va calcula impozit si contributie CASS la valoarea cheltuielilor achitate de chirias ?
  Va multumesc anticipat !
  • 4 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:24)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui MarcelO

   Daca prin respectivele cheltuieli de intretinere nu se are in vedere acoperirea costurilor cu intretinerea si repararea locuintei dv. (de exemplu: participarea la costurile comunite alte cladirii, costuri privind instalatiile sanitare de alimentare cu apa, electrice s.a.), care conform legii cad in sarcina proprietarului, atunci, acesta ar putea fi vazut ca un contract care nu genereaza venituri impozabile.
 • CASS dobanzi (Joi, 26 septembrie 2013, 11:48)

  demaGOGU [utilizator]

  buna ziua,

  incepand cu 1 ianuarie 2014 se va percepe CASS 5.5% si din dobanzile aferente depozitelor bancare?

  multumesc
  • 534 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:24)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui demaGOGU

   In cazul in care veniturile din dobanzi sunt singura dv. sursa de venit si in prezent aveti obligatia achitarii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate.
   Altfel, daca aveti calitatea de angajat, pentru aceste venituri nu veti avea o asemenea obligatie nici in prezent si nici dupa modificarile aduse de OUG 88/2013.
 • Salariat care plateste CAS (Joi, 26 septembrie 2013, 11:50)

  Doina [anonim]

  Buna ziua,

  Daca am venituri din salariu la care platesc deja CAS, mai trebuie sa platesc si CAS pentru contractul de inchiriere?

  Multumesc
  • 9675 (Vineri, 27 septembrie 2013, 9:24)

   Inga Tigai [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doina

   Va confirm ca incepand cu anul viitor veti avea aceasta obligatie privind plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, chiar daca veti avea in continuare calitatea de angajat.
 • CAS la chirii!!! (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 18:29)

  Criss Stanculescu [anonim]

  Doamne ce aberatie! Sistemul public de sanatate va trata medical casa mea inchiriata (eu platesc deja din salariu CAS) eu voi plati practic in continuare din buzunar orice act medical prin spaga. Cum dracu nu reactioneaza nimeni??
  Nu e vina noastra ca statul roman nu e in stare sa colecteze impozite din economia neagra si gri, sistemul de sanatate e un faliment total si dovedit de ce nu renuntam? De ce nemtii de care vorbiti platesc doar 100 de euro anual la sistemul de sanatate si le ajunge? Platesc toti cetatenii si gata. Asta ar da statului circa 1.700.000.000 euro (nu stiu cat e bugetul sanatatii dar sigur e mai mic)
  Toti acesti bani sunt deturnati catre construirea averilor personale ale politicienilor si acolitilor lor.
  Jos cu ei!
 • CAS/ Depozite bancare de economii (Duminică, 5 ianuarie 2014, 13:28)

  Sara [anonim]

  Daca sunt platitor de CAS- bugetar fiind, si am un depozit de economii la banca , mai platesc CAS pentru dobanda?!!!
 • 2 CAS pentru angajat?!!! (Duminică, 5 ianuarie 2014, 13:39)

  Marga Ana [anonim]

  Daca sunt angajat si sunt platitor de CAS si am pamant in areda mai platesc un CAS si pe arenda primita?!
 • Cota CASS ,ptr. inchiriere (Vineri, 7 noiembrie 2014, 22:56)

  ika [anonim]

  Am domiciliul stabil in strainatate.Mi-am inchiriat apartamentul din Romania. Cei de la finante mi-au spus ca trebuie sa platesc cota CASS. Ptr. ce , daca nu beneficiez de acest drept in Romania ?
  Ce documente trebuie sa prezint ptr. a fi scutit de aceasta taxa ?
  Le-am prezentat pasaportul cu domiciliul in strainatate, ca alt document nu am si mi-a spus ca nu e suficient. Cum trebuie sa procedez ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by